Taalfouten in je CV

Een CV is het eerste contact dat een potentiële werkgever met je heeft. Het is dus belangrijk dat deze informatie duidelijk, kort en bondig, maar zeker ook foutloos wordt weergegeven. Het geeft een slordige en onzorgvuldige indruk als er taalfouten in je CV staan. Twijfel je aan de schrijfwijze van bepaalde woorden, aan een zinsopbouw, aan leestekens? Doe wat extra moeite om je CV foutloos te maken. Laat ook altijd een derde met je meekijken als je CV gereed is voor verzending. Zeker ook de aanpassingen en toevoegingen dien je extra te (laten) controleren, want ook dan zou het zomaar mis kunnen gaan, de zin “loopt” bijvoorbeeld niet meer na het aanvullen van een of enkele woorden enz. Neem de tijd voor een correct CV.

Woorden en betekenis in CV

Gebruik in je CV alleen woorden waarvan jij de betekenis goed kent. Doe je niet anders voor dan je bent en gebruik duidelijke taal, dat hoeven geen vreemde of moeilijke woorden te zijn. Het is uiteraard een ander geval als je gebruik wil maken van jargon (vaktaal), gebruikt voor de vacante functie. Ook dan dien je het woord goed te gebruiken in de zin. Naast foutloos, dus zonder taalfouten moeten de zinnen in een CV goed lopen. Maak geen ellenlange zinnen, geen rijen met opsommingen, maar een goed en prettig leesbaar CV.

Taalfouten in CV vermijden

Als jij je erg onzeker voelt over je CV, laat er dan anderen even naar kijken. Je kunt ook veel informatie online bekijken en ervan gebruiken wat bij je past. Het is belangrijk dat het jouw CV is, dus kopieer geen bestaande CV. Je kunt wel ideeën en inspiratie opdoen als je voorbeelden van CV’s bekijkt. Een vlot leesbaar CV zonder taalfouten heeft bij iedere werkgever de voorkeur. Taalfouten in je CV staan erg slordig. Een werkgever verwacht van elke sollicitant dat deze een correct en verzorgd CV verstuurt, dat zegt namelijk veel over de persoon achter de CV. Vermijd taalfouten en bij twijfel gebruik je een ander woord of je verandert de zinsbouw. Maak geen lange zinnen, daarin ontstaan namelijk ook vaak fouten en het leest niet prettig. Vraag een bekende om jouw CV kritisch door te nemen op inhoud, maar zeker ook op taalfouten.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Ga aan de slag met jouw CV

En maak 65% meer kans op een baan