Carrière

>

Discreet solliciteren terwijl je al een baan hebt

StarStarStarStarStar

Discreet solliciteren terwijl je al een baan hebt

door CVMaker

  • Carrière
  • · October 05 2022
  • · 2 min lezen
Discreet solliciteren

Inhoudsopgave

Je hebt een baan en een redelijk inkomen. Wat als je besluit te solliciteren naar een baan die beter bij je past en beter wordt betaald? Het is onverstandig om je baas op de hoogte te stellen. Hij zal denken dat je een ontevreden werknemer bent. Ook je collega’s kun je beter niets vertellen over je zoektocht naar een andere baan, want die kunnen hun mond voorbijpraten. Je besluit daarom om te solliciteren in het geniep. Je baas en collega’s weten van niets. Je stelt ze pas op de hoogte als je het arbeidscontract van je nieuwe baan hebt ondertekend. Hoe kun je discreet solliciteren? Hoe hou je dus verborgen dat je aan het solliciteren bent?

Verricht geen sollicitatieactiviteiten op je werkplek

Wil je discreet solliciteren en dus je sollicitatieactiviteiten geheim houden? Gebruik je pc op je werk dan niet om naar vacatures te zoeken, sollicitatiebrieven te schrijven of e-mails van potentiële nieuwe werkgevers te beantwoorden. Er kan altijd een toevallig passerende collega op je scherm kijken. Ook de surfgeschiedenis op je computer kan je verraden. Je kunt die natuurlijk wissen. Ook het wissen van de surfgeschiedenis kan worden opgemerkt door een collega. Bovendien zijn er bedrijven, dus wellicht ook het bedrijf waar je nu werkt, waar het surfgedrag van de werknemers wordt gecontroleerd (er wordt meegekeken). Er is dus alle reden om het huidige werk en het zoeken naar een nieuwe baan strikt gescheiden te houden.

Vertel niet waarom je een vrije dag neemt

Wordt je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan zal je een dag of een dagdeel vrij moeten nemen. De reden van je vrije dag hoef je niet te noemen. Natuurlijk kan er gevraagd worden waarom je een vrije dag neemt. Bedenk dan een geloofwaardige smoes, zoals een bezoek van de verwarmingsmonteur, klussen in huis, of met je moeder naar de controlerend arts in het ziekenhuis gaan. Het is een leugentje om bestwil, dus geoorloofd.

Zorg dat je kleding geen argwaan wekt

Je hebt kort na werktijd een sollicitatiegesprek bij je mogelijke nieuwe werkgever. Die verwacht dat je formeel gekleed bent. Ga je op je huidige werk altijd casual gekleed? Het valt dan ongetwijfeld op als je plotseling een stropdas draagt. Het is niet ondenkbaar dat je wordt betrapt. Kom dus niet anders gekleed dan normaal naar je werk. Wellicht is het mogelijk om je na je werk ergens om te kleden. Of je legt je mogelijk nieuwe werkgever uit waarom je niet met stropdas op het sollicitatiegesprek kunt verschijnen. Waarschijnlijk heeft hij wel begrip voor de situatie.

Stel je potentiële nieuwe werkgever op de hoogte

Het is aanbevelenswaardig om je mogelijke nieuwe werkgever te informeren over het feit dat je discreet solliciteert. Hij heeft daar hoogstwaarschijnlijk begrip voor. Door hem in te lichten voorkom je bovendien dat hij referenties gaat inwinnen bij je huidige werkgever. 

Plaats je cv anoniem online

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan kun je je cv natuurlijk online plaatsen. Solliciteer je discreet? Let dan op! Je huidige werkgever kan de verschillende banensites met cv’s doorzoeken. Hij kan dan ook toevallig jouw cv vinden, terwijl jij je sollicitatieactiviteiten geheim wilt houden. Wil je dat voorkomen? Plaats je cv dan anoniem op de verschillende banensites, door bijvoorbeeld je persoonsgegevens of de naam van je huidige werkgever niet te vermelden.

Blijf je huidige werkzaamheden goed uitvoeren

Wellicht ben je al met je gedachten bij je mogelijke nieuwe baan. Het is echter van belang dat je je huidige taken naar behoren blijft verrichten. Je laat daarmee zien dat je een professional bent. Je werkgever kan je bij een mogelijk vertrek naar een nieuwe werkgever niets verwijten. Gaat de nieuwe baan onverwacht niet door? Dan kun je in ieder geval bij je huidige werkgever blijven werken.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op October 05 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv