Sollicitatiegesprek

>

Kleding sollicitatiegesprek: wat moet je dragen?  

StarStarStarStarStar

Kleding sollicitatiegesprek: wat moet je dragen?  

door CVMaker

  • Sollicitatiegesprek
  • · February 16 2023
  • · 4 min lezen
Kleding sollicitatiegesprek

Inhoudsopgave

Je hebt gesolliciteerd naar een fantastische baan en dan word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Dat zorgt vast voor slapeloze nachten. Niet alleen lig je wakker over welke vragen je krijgt, maar ook over wat je aantrekt. Je wilt immers een uitstekende indruk maken en daarbij hoort de perfecte sollicitatiegesprek outfit. Om te zorgen dat je de juiste kleding kiest, zijn verschillende facetten belangrijk. Volg je deze op? Dan heb je zo goed als zeker de juiste kleding voor een sollicitatiegesprek.

Optimale sollicitatiegesprek kleding: overtuig met je sollicitatiegesprek outfit

Eerst is het belangrijk om te weten waarom je je uiterste best moet doen voor je sollicitatiegesprek outfit. Uit onderzoek blijkt dat de kleding van sollicitanten een doorslaggevende factor is op de eerste indruk. Die eerste indruk is weer een belangrijke factor voor de beslissers die bepalen of je wordt aangenomen of niet. Wanneer je dus kleding draagt die de zo belangrijke positieve eerste indruk achterlaat, vergroot je aanzienlijk jouw kansen op die mooie baan. Je outfit is dus je visitekaartje en kan deuren openen naar de carrière die je wenst.

Wat je draagt zegt veel over jezelf. Ben je zakelijk, avontuurlijk of artistiek? Ofwel, ben je de geschikte persoon voor de baan. Ook laat je zien of je goed doorhebt op wat voor soort functie je solliciteert en in wat voor bedrijfscultuur je terechtkomt. Wanneer je passend en goed gekleed op het sollicitatiegesprek voor de dag komt, geef je dus te kennen dat je je hebt voorbereid op de baan.

Kleding die je beter kunt vermijden voor een sollicitatiegesprek

Vanzelfsprekend wordt een verzorgd uiterlijk op prijs gesteld bij een sollicitatiegesprek. Daarom kun je het beste teenslippers of hardloopschoenen vergeten bij je sollicitatiegesprek kleding. Ook een te sexy outfit kan tegen je werken, dus bedek je buik en laat je boxershort niet boven de band van je broek uitsteken. Bovendien zijn strapless shirts of truitjes met spaghettibandjes niet aan te raden. Houd verder rekening met te opzichtige sieraden of sterke geuren van je parfum of aftershave.

Inspecteer je outfit voor je sollicitatie

Wanneer je jouw kleding voor een sollicitatiegesprek gaat uitzoeken, moet je onthouden dat alles draait om uitstraling. Het is dus belangrijk dat je je zeker voelt in je kledingkeuze. Wat je outfit ook wordt? Zorg dat deze goed past en comfortabel zit. Check ook je kledingkeuze op onvolmaaktheden. Dat betekent geen kreukels, winkelhaken en loszittende knopen. Het beste is om de controle een paar dagen voordat je het gesprek hebt uit te voeren. Zo loop je niet de kans dat je op de dag zelf nog ontdekt dat er een knoop mist op je blouse of jasje.

Maak alvast virtueel kennis met het bedrijf

Het is belangrijk dat je weet wat de dresscode is van het bedrijf waar je op sollicitatiegesprek gaat. Doe dus je research voordat je met je outfit aan de slag gaat. De bedrijfswebsite is meestal een goed begin. Misschien staan er foto's van werknemers waar je je door kunt laten inspireren voor je sollicitatiegesprek outfit. Kom je er echt niet uit? Bel dan naar HR-afdeling voor de dresscode. Verder kun je ook de social mediakanalen checken van het bedrijf en eventueel die van de werknemers. Zo kom je achter de kledingstijl van het bedrijf.

Dresscodes voor kleding voor een sollicitatiegesprek

Grofweg heb je twee kledingstijlen in een bedrijf: casual en business. Beide dresscodes hebben weer gradaties. Is de dresscode casual, dan ben je tijdens het werk vrij om te dragen wat je wilt. Deze kledingstijl kom je bijvoorbeeld tegen in jonge creatieve bedrijven of in de horeca. Houd echter rekening dat je voor de kleding voor het sollicitatiegesprek er toch op let dat je er vlekkeloos uitziet. Wanneer de dresscode smart casual is, dan is de bedrijfscultuur iets formeler. Chino's met een net jasje horen hier echt in thuis. De business look is voor een sterke zakelijke en formele omgeving, zoals een bank. Wat voor stijl je kiest voor je sollicitatiegesprek kleding is behalve van de bedrijfscultuur ook afhankelijk van je functie en de afdeling. Gaat het om een leidinggevende baan? Is het een job waarbij je veel in contact komt met klanten? De antwoorden hierop moet je allemaal meenemen in je uiteindelijke keuze voor de kleding van je sollicitatiegesprek. Maar onthoud: je kunt beter te formeel dan te informeel gekleed gaan.

Sollicitatiegesprek outfit voor mannen

Wanneer je hebt ontdekt wat de kledingstijl is van je potentiële werkgever, dan is het tijd om je kleding voor het sollicitatiegesprek uit te zoeken. Heeft het bedrijf een zakelijke en formele dresscode. Dan is een net pak met overhemd en een stropdas de beste keuze. Poets bovendien je veterschoenen op en zorg dat je je spullen meeneemt in een strakke aktetas.

business kleding man sollicitatiegesprek

Gaat de sfeer van het bedrijf richting informeel en casual? Draag bij je overhemd dan een nette broek, zoals een chino. Wanneer je schoenen, de riem en tas hierbij matchen dan heb je een mooie en rustige combinatie. Bij de meer informele dresscode komt het er dus op neer dat je iets netjes met iets casuals matcht. Zorg wel dat de kleuren altijd neutraal blijven. Grijs, blauw en zwart zijn ideaal voor een zakelijk omgeving. Wordt het meer casual dan zijn warmere aardetinten ook een goede keuze. Solliciteer je bij een creatieve werkgever dan kun je jouw sollicitatiegesprek outfit wel een meer opvallende accent geven met bijvoorbeeld rood of geel.

Casual man kleding sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek kleding voor dames

Wat bij mannen voor kleuren geldt, is ook de regel voor vrouwen die op sollicitatiegesprek gaan. Qua kledingstukken kunnen dames ook een rok of jurk dragen. Is er een strikt formele dresscode? Dan komt al gauw het mantelpakje in het vizier, maar een nette broek met een blouse kunnen ook heel goed. Zorg wel dat de blouse getailleerd is, dat staat namelijk zakelijker dan een wijdvormig model. Kun je voor iets minder formele kleding voor het sollicitatiegesprek kiezen? Een jurk met daarover een jasje kan dan ook heel goed. Of combineer een rok en blouse met een vest. Kies je voor een jurk of rok? Zorg dan wel dat deze over de knie komt.

Kleding vrouw sollicitatiegesprek
Camera Flash

Belangrijk!

"Zorg er voor dat je tas schoon en heel is. Verder moet je haar goed in model zijn en je schoenen vlekkeloos. Bedek ook je tattoos en verwijder piercings. Tenslotte: kleed je naar het seizoen, zodat je het niet te warm of te koud hebt."

Conclusie

De kunst van de ideale sollicitatiegesprek outfit is dat je je eigen persoonlijkheid laat zien in overeenstemming van de functie en de dresscode van het bedrijf. Probeer daarom van tevoren uit te vinden wie je potentiële collega's zijn en wat ze dragen. Ga daarvoor ruim op tijd op onderzoek uit en trek minimaal een paar dagen uit om met kleding te experimenteren. Zorg dat je kleding een dag voor het sollicitatiegesprek klaar ligt of hangt. Zo ben je goed voorbereid en kun je op weg naar je sollicitatiegesprek in kleding die er perfect uitziet en geweldig zit.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op February 16 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv