CV

>

Geboortedatum of leeftijd vermelden op je cv?

StarStarStarStarStar

Geboortedatum of leeftijd vermelden op je cv?

door CVMaker

  • CV
  • · September 09 2022
  • · 2 min lezen
Geboortedatum of leeftijd vermelden op je CV

Inhoudsopgave

Ga je je geboortedatum of leeftijd vermelden op je cv? Deze vraag kun je jezelf stellen als je met een cv (curriculum vitae) bezig bent. Het kan voordelen en nadelen hebben als je deze gegevens op je cv vermeldt. Het is als eerste goed om te weten dat je je leeftijd niet hoeft te vermelden op je cv. Helaas kan het vermelden van je leeftijd discriminatie in de hand werken. Soms kan het vermelden van je leeftijd positief uitpakken (hangt af van de vacature en binnen welk bedrijf). Als je denkt dat het vermelden van je leeftijd de kans op de baan kan verkleinen, vermeld dan geen geboortedatum op je cv. Een recruiter of werkgever vindt het echter niet prettig om de leeftijd van een kandidaat niet te weten (zo blijkt uit onderzoek). Werkgevers willen natuurlijk vooraf al zo veel mogelijk over je weten. Een ouder persoon verdient immers vaak meer salaris. Maar je beslist uiteindelijk zelf of je je geboortedatum gaat vermelden op je cv of niet. In dit artikel geven we je wat tips over het vermelden van deze gegevens op je cv's.

Leeftijdsdiscriminatie door je cv

Vaak worden kandidaten aan de hand van een cv geselecteerd op geboortedatum of leeftijd. De selectie aan de hand van persoonskenmerken is echter verboden volgens de wet. Als je gaat selecteren op leeftijd dan noemen ze dat ook wel leeftijdsdiscriminatie. In Nederland wordt op een cv vaak wel een geboortedatum vermeld, maar in andere landen is dat juist vreemd als je het zou doen. Het is lastig om de keuze te maken of je wel of geen geboortedatum of leeftijd gaat vermelden op je cv. Je wil namelijk niet dat een recruiter afhaakt als je geen leeftijd vermeldt, maar je wil ook niet dat hij of zij op leeftijd discrimineert. Een lastige keuze dus!

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

Cv maken

Wel of niet je geboortedatum of leeftijd vermelden?

Is het wel of niet verstandig om je geboortedatum of leeftijd op je cv te vermelden? Dit hangt af van een aantal factoren. Het hangt onder andere af van je leeftijd, maar ook van de functie waar je voor gaat solliciteren en ook wat je zelf graag wil. Bedenk voor jezelf heel goed wat de beste keuze is, of dat het raadzaam is om wel of geen leeftijd te vermelden. Zowel voor jongeren als voor senioren kan dit een obstakel zijn. Overleg daarom met anderen wat zij zouden doen en bedenk dan voor jezelf of jij je geboortedatum of leeftijd als toegevoegde waarde naast je ervaring op je cv plaatst.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op September 09 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv