Hobby’s en interesses op je CV vermelden?

Het onderdeel ‘Hobby's en interesses’ op je curriculum vitae kan in sommige situaties belangrijk zijn. Hoewel veel sollicitanten deze sectie op hun CV zetten, zijn er nog wat misverstanden over wat je er beter wel en niet in kunt zetten. Je activiteiten en liefhebberijen moet je alleen includeren als ze relevant zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen aantonen dat je over bepaalde vaardigheden en competenties beschikt of over sociale activiteiten gaan. Zo kan de recruiter een beeld krijgen van hoe je in het echt bent. Het wordt aangeraden om ze op te nemen, omdat het een prima manier is om je te onderscheiden van de overige sollicitanten. Het geeft de werkgever een beeld van je persoonlijkheid, waarmee de kans op een sollicitatiegesprek toeneemt.

Maak een professioneel CV

Moet je hobby's en interesses op je CV vermelden?

Deze vraag kan zowel met ja als met nee beantwoord worden. Het voordeel van een hobby vermelden is dat je:

 • Je persoonlijkheid aan de werkgever laat zien, wat een extra voordeel op kan leveren
 • Waardevolle vaardigheden aan kunt tonen, afhankelijk van je werkgebied
 • Op kunt vallen, zeker wanneer er veel concurrenten zijn

Aan de andere kant kan het includeren van je nevenactiviteiten op je curriculum vitae ook averechts werken. Hier zijn enkele redenen waarom je ze weg zou moeten laten:

 • Ze zijn vaak niet relevant voor de functie waarvoor je solliciteert en de werkgever is mogelijk niet geïnteresseerd
 • Dubieuze of ongewone nevenactiviteiten kunnen je sollicitatie verpesten en ervoor zorgen dat je van de lijst wordt geschrapt
 • Ze kunnen waardevolle ruimte innemen die je het beste aan relevante informatie als opleiding en eerdere werkervaring had kunnen besteden

Of je je nevenactiviteiten wel of niet opneemt in je curriculum vitae zou helemaal af moeten hangen van je ervaringsniveau, de functie waarvoor je solliciteert en het vakgebied. Hieronder vind je meer informatie om je te helpen kiezen of je wel of geen sectie ‘Nevenactiviteiten en passies’ moet toevoegen.

Voorbeelden van situaties waar nevenactiviteiten en passies weinig toevoegen

Afhankelijk van jouw specifieke situatie zijn er momenten dat het opnemen van je nevenactiviteiten geen invloed heeft op je sollicitatie. In de onderstaande voorbeelden hebben de sollicitanten geen enkele reden om hun nevenactiviteiten op te nemen in hun curriculum vitae.

Sollicitanten met veel professionele werkervaring

Laten we eens kijken naar een voorbeeld waarin je 5–10 jaar ervaring hebt in IT-projectmanagement. Als je op een functie in hetzelfde vakgebied solliciteert, waarom zou je dan hobby's en passies moeten includeren? Je kunt er dan beter voor zorgen dat je je op je vak richt en je prestaties naar voren laten komen. Het aantal jaar werkervaring zorgt er al voldoende voor dat je opvalt.

Als je onopvallende interesses hebt

Alle informatie die je op je curriculum vitae zet, moet toegevoegde waarde hebben. Er is niks mis met wandelen, films kijken of afspreken met vrienden, maar het biedt geen extra waarde voor je CV. De kans is bovendien groot dat de meeste werkgevers dezelfde interesse hebben. In andere woorden: heb je ooit gehoord van een werkgever die mensen nodig heeft die ervan houden om films te kijken

Maak een professioneel CV

Wanneer moet je wel nevenactiviteiten en passies op je CV zetten?

Nu je weet wanneer je je nevenactiviteiten niet op je curriculum vitae moet zetten, laten we je zien wanneer het tegenovergestelde juist een voordeel biedt. Bekijk onderstaande voorbeelden maar eens.

Onervaren sollicitanten

Als je nog weinig of geen ervaring hebt in het vakgebied waar je solliciteert, kan het lastig zijn om aan te tonen dat je over de juiste vaardigheden beschikt. Wanneer je als student gaat solliciteren voor een stage, zul je ongetwijfeld over weinig relevante werkervaring beschikken. In dat geval kan het toevoegen van details aan hobby's en liefhebberijen in je voordeel werken. Zo kan bijvoorbeeld deelname aan sportverenigingen, vrijwilligerswerk en organisaties als het Rode Kruis de mogelijkheid bieden om vaardigheden als leiderschap en teamwork te laten zien.

Solliciteren voor een managementfunctie zonder professionele ervaring als manager

De meeste werkgevers eisen managementervaring voor hun managementfuncties. Ook een manager moet echter ergens beginnen. Als je dus geen managementervaring hebt in een professionele setting, kun je het beste leiderschapsvaardigheden in een andere setting noemen. Denk bijvoorbeeld aan leidinggevende vaardigheden in een rol als aanvoerder van een team of voorzitter van een organisatie.

Mensen met een hobby die relevant is voor de functie

Als je een hobby hebt die direct gerelateerd is aan het vakgebied waarin je solliciteert, heeft het toegevoegde waarde om deze op je curriculum vitae te zetten. Dergelijke nevenactiviteiten zorgen ervoor dat je opvalt bij de werkgever en vergroten de kans dat je de baan krijgt. Zo kun je als voorbeeld noemen dat je van web development houdt en een persoonlijke website hebt, waarmee je je kennis en kunde laat zien, evenals je passie voor het vak.

Mensen die van carrièrerichting wisselen

Voor mensen die een heel andere werkrichting op willen, is solliciteren vaak moeilijk. Je hebt over het algemeen geen directe werkervaring in het vakgebied waarin je solliciteert, waardoor je kans klein is om aangenomen te worden. Als je daarentegen persoonlijke interesse hebt in het nieuwe vakgebied, kun je je vaardigheden en motivatie aantonen door deze te noemen. Een voorbeeld: als je je als advocaat wilt gaan richten op het schrijven van reisblogs, word je waarschijnlijk niet vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek als je alleen je juridische ervaring beschrijft in je curriculum vitae. Als je echter meer over je passie voor schrijven en reizen toe kunt lichten, wordt je CV veel relevanter voor de functie en kun je meer positieve reacties van werkgevers verwachten.

Voordelen van het noemen van interesses en nevenactiviteiten

Werkgevers zoeken mensen om voor ze te werken. In andere woorden: ze investeren in mensen. Ze zijn altijd op zoek naar aanwijzingen in sollicitatiebrieven om meer te weten te komen over de passies, vaardigheden en competenties van de sollicitant. Deze drie onderdelen helpen de werkgever om te bepalen of je geschikt bent voor de baan of niet. Enkele voordelen van het noemen van hobby's op je curriculum vitae zijn:

 • Het helpt de werkgever om een gedetailleerd beeld van jou te krijgen
 • Sommige nevenactiviteiten helpen de werkgever om te begrijpen wat voor persoon je buiten het werk bent
 • Het kan een makkelijk toegankelijk gespreksonderwerp zijn voor je tijdens het sollicitatiegesprek aan de serieuze onderwerpen begint
 • Sportieve activiteiten geven aan dat je lichamelijk gezond en fit bent
 • Deelname aan vrijwilligerswerk en activiteiten in de gemeenschap laten zien dat je over uitstekende sociale vaardigheden beschikt

De activiteiten die je besluit op te nemen in je curriculum vitae geven veel informatie bloot over jou. Zorg dat ze relevant zijn voor het vakgebied waarin je solliciteert. Ook documenten die dit ondersteunen kunnen van toegevoegde waarde zijn. Als je meer wilt weten over hoe je het opnemen van je hobby in je curriculum vitae voor je kunt laten werken, neem dan eens een kijkje bij de verschillende voorbeelden van een curriculum vitae die je hier gratis kunt downloaden.

Waar plaats je interesses en nevenactiviteiten?

Het onderdeel ‘Hobby's en interesses’ is optioneel. Wanneer je dit onderdeel bovenaan je CV zet, wek je de indruk dat je niet goed bent in het onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken. Nevenactiviteiten hebben ook niet meer impact dan je werkervaring en kwalificaties op de keuze van de werkgever om jou wel of niet aan te nemen. Dit onderdeel moet daarom kort en bondig zijn en weinig ruimte innemen. Er zijn echter wel gevallen waarin nevenactiviteiten belangrijker zijn dan werkervaring. Als je bijvoorbeeld net van de universiteit of hogeschool komt en solliciteert naar een functie als voetbalcoach op een middelbare school, kan het slim zijn om een team te noemen waarmee je recent gewonnen hebt of op een andere manier bij betrokken bent.

Maak een professioneel CV

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Ga aan de slag met jouw CV

En maak 65% meer kans op een baan