CV

>

Prestaties op je cv vermelden: wel of niet doen?

StarStarStarStarStar

Prestaties op je cv vermelden: wel of niet doen?

door CVMaker

 • CV
 • · October 19 2023
 • · 2 min lezen
prestaties op het cv vermelden

Inhoudsopgave

Verplaats jezelf in de positie van een werkgever. Je bekijkt het cv van een kandidaat. Ze beweren de vaardigheden en competenties te hebben waarnaar je specifiek op zoek bent. Ze hebben daarnaast de jarenlange werkervaring die goed aansluit. So far so good, zou je kunnen zeggen. Als de kandidaat zijn vaardigheden echter niet naar voren brengt door prestaties te noemen, terwijl de andere kandidaten in je lijst met cv's hun toegevoegde waarde demonstreren door prestaties te noemen zoals: "klantenloyaliteit in 2019 verhoogt met 15%", zou je ze dan uitnodigen voor een gesprek? De kans is klein. Vergroot jouw kansen om op gesprek te komen door je prestaties te vermelden.

Maak nu een overtuigend cv

Cv maken

Moet je prestaties vermelden op je cv?

Het is zeker aan te raden, wil je je kansen vergroten. Het kost weinig moeite, maar het kan je een enorm concurrentievoordeel opleveren ten opzichte van de andere kandidaten.

Op je cv kan je namelijk van alles, abstract, beweren. Laat daarom, met behulp van prestaties, concreet zien wat je hebt bereikt in je loopbaan. Dat geeft een beter beeld van wie je bent en hoe je hebt gepresteerd bij je vorige werkgever. Onthoud dat de meeste werkgevers gewoon geïnteresseerd zijn in wat je voor hen kunt betekenen. Het vermelden van je prestaties is een super handige manier om te dit te laten zien!

Waar de meeste mensen de mist in gaan, is dat ze prestaties niet vermelden, omdat ze denken dat hun prestatie(s) geen toegevoegde waarde heeft. Door bijvoorbeeld een eenvoudige baan. Maar in de praktijk is het zo, dat je in elke functie zinvolle prestaties kunt vermelden. Denk hier dus goed over na.

Wat zijn goede prestatie voorbeelden die je kunt gebruiken?

Dit is afhankelijk van de vacature en/of functie. Bij prestaties is het belangrijk om jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf te laten blijken.

Laten we een concreet voorbeeld nemen. Commerciële bedrijven zijn geïnteresseerd in het verhogen van dingen zoals: omzet, klanttevredenheid, etc. Als je in je vorige functie hebt bijgedragen aan het verhogen van de omzet, is het natuurlijk cruciaal om dit onder prestaties te vermelden.

Tip: Vermeld geen absolute cijfers, maar percentages. Op deze manier krijgt de werkgever een beter beeld, omdat absolute cijfers relatief zijn. 

Om je wat inspiratie te geven van mogelijke prestaties die je aan jouw cv kunt toevoegen, hebben we hieronder een breed scala aan prestaties in diverse functies:

Klantenservice

 • "Communicatiestromen opzetten voor nieuwe klanten, waardoor de algehele klanttevredenheid met 20% toeneemt."

 • "Project geleid om een overzeese afdeling op te zetten."

 • "Bereikte een stijging van 15% in NPS bij klanten, in eerste instantie bij het indienen van een klacht."

Gastvrijheid

 • "Nieuwe menukaart geïntroduceerd, kosten met 10% verlaagd, tevredenheid behouden en omzet met 20% verhoogt."

 • "De heropening en het persevenement van een bioscoop mee helpen organiseren."

 • "Een nieuwe gastbenadering ontwikkeld en uitgevoerd, waardoor gasten 15% meer uitgeven aan hulpfunctionarissen en er een 9% hogere NPS is".

Designer

 • "De grafische ontwerpen gemaakt voor de voorpagina van de Forbes Magazine-uitgave van januari 2020."

 • "Leidde de conceptuele fase van een grote rebranding."

 • "Verminderde contactoproepen van klanten met 30%, met een verbeterde gebruikerservaring voor een verzekeringsmaatschappij."

Sales

 • "Bereikte een 35% hogere gemiddelde orderwaarde dan andere accountmanagers, dankzij sublieme up- en cross-sellingvaardigheden"

 • "Een klantbehoud programma gestart, wat resulteerde in een 70% hoger retentie percentage."

 • "Een een voormalige top 10-klant, die had getekend bij een concurrent, opnieuw aangetrokken."

Inkoop

 • "Nieuwe sourcingcampagne uitgevoerd, resulterend in 3 nieuwe grote leverancierscontracten"

 • "Opzetten van een traineeship-programma voor mijn afdeling, waardoor een constante instroom van nieuw talent ontstaat"

 • "Toezicht houden op voorraadbeheer tijdens een leveranciersverlaging, waardoor de beschikbaarheid van diensten met 33% is verbeterd"

Marketeer

 • "Totale advertentie-uitgaven met 13,2% verlaagd, terwijl de instroom van leads met 3% is toegenomen"

 • "Meeschreven aan een artikel met mijn werkgever in de New York Times"

 • “Nieuwe klantreis ontwikkeld, waardoor de gemiddelde conversieratio met 15% is gestegen.

Ingenieur

 • "Bereikte een 35% hogere gemiddelde orderwaarde dan andere accountmanagers, dankzij sublieme up- en cross-sellingvaardigheden"

 • "Een klantbehoud programma gestart, wat resulteerde in een 70% hoger retentie percentage."

 • "Een een voormalige top 10-klant, die had getekend bij een concurrent, opnieuw aangetrokken."

Maak nu een professioneel cv!

CV maken

Moet je niet-gerelateerde prestaties aan je cv toevoegen?

Stel je voor dat je iets heel indrukwekkends hebt gedaan, zoals een marathon lopen. Is dat iets wat op je cv moet staan als je bijvoorbeeld solliciteert naar een baan als Sales Representative? Het is tenslotte moeilijk te beweren dat je uitstekende uithoudingsvermogen u zal helpen om jouw baan met succes te vervullen.

We raden je aan om ook niet-gerelateerde prestaties toe te voegen. Je hardloopvaardigheden helpen je misschien niet om nieuwe klanten te werven, maar het lopen van een marathon getuigt van een hoog niveau van discipline en motivatie.

We adviseren sollicitanten die een niet-gerelateerde prestatie toevoegen, om ten minste één of twee prestaties toe te voegen die vaardigheden aantonen die rechtstreeks verband houden met de vacature. Op deze manier laat je zien dat je niet alleen gepassioneerd bent over je hobby's of interesses in je privéleven, maar ook presteert in een professionele setting.

Waar en hoe kun je prestaties toevoegen?

Nogmaals, er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. We adviseren altijd om alles te rangschikken op basis van relevantie met de vacature als fundament.Dit betekent dat, als jouw prestaties van grote waarde zijn voor je sollicitatie, ze hoog op je cv moeten komen te staan. Zijn de prestaties minder relevant voor de potentiële werkgever? Verplaats ze naar beneden om plaats te maken voor de secties die belangrijk zijn, zoals vaardigheden of persoonlijk profiel.

Prestaties kunnen op twee verschillende manieren worden gepresenteerd;

 • Een aparte prestatie-sectie

 • Door ze op te nemen in de beschrijvingen onder de werkervaring sectie

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op October 19 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv