Student
Student
De studente in dit voorbeeld gaat solliciteren bij een internationaal georiënteerde organisatie op de communicatie afdeling. Tijdens haar studie heeft ze weinig tot geen relevante werkervaring opgedaan. Dat wordt echter gecompenseerd door andere onderdelen uitgebreider toe te lichten. Daarnaast staan de nevenactiviteiten boven de werkervaring, aangezien deze relevanter zijn. Met CVmaker deel je jouw CV eenvoudig opnieuw in, zodat de meest relevante informatie bovenaan staat.
Gebruik dit cv"Graag kom ik als afgestudeerd communicatie wetenschapper uw communicatie team versterken. Ik ben een uitermate gedisciplineerde werknemer, met een kleurrijke achtergrond. Dankzij mijn uitgebreide talenkennis, pas ik goed binnen een internationaal georiënteerde organisatie. Graag wil ik, als leergierig persoon, mijn huidige kennis en ervaring van communicatie middels nieuwe media verder professionaliseren."
Rajshri Kothari - Communicatie WetenschapperInhoudsopgave
CV voorbeeld student: tips & tricks
Hoe maak je een student cv?
Een goed cv moet in eerste instantie opvallen. Het is jouw visitekaartje. Hoe beter en professioneler je jezelf presenteert, hoe meer kans je maakt op die gewenste baan. Naast het feit dat je cv overzichtelijk moet zijn en je moet zien te voorkomen dat deze taal- en spelfouten bevat, mag je best wat aandacht schenken aan de vormgeving. Je kunt wanneer je creatief bent zelf iets ontwerpen, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van kant-en-klare, professionele cv templates. Hiermee kan de kans op een baan tot wel 65% toenemen. Door een design te kiezen dat bij jou past, maak je gelijk al een statement. Je hoeft de layout vervolgens alleen nog maar in te vullen. Dat is uiteraard het belangrijkste onderdeel van het bouwen aan jouw cv. Nu komt het erop aan dat je door middel van de informatie die jij verstrekt, jezelf onderscheidt van de rest. Hierdoor maak je meer kans dat werkgevers / recruiters langer dan een paar seconden naar je cv kijken.
Voorbeeld cv - student
Download dit voorbeeld - Student cv
Wat moet er in een student cv staan?
Het is goed om te beseffen dat er niet één perfect cv is. Bij alle informatie die je op het cv zet, is het goed om je af te vragen; hoe relevant is deze informatie voor mijn potentiële werkgever? De meest relevante informatie wil je zo hoog, en uitgebreid mogelijk op je cv uitlichten. Voor bijvoorbeeld een stage bij een advocatenkantoor is vrijwilligerswerk bij een kinderboerderij dus niet zo relevant, terwijl dat voor een bijbaan op een manege de belangrijkste informatie kan zijn. Dat gezegd hebbende, vind je op meeste cv's van studenten in ieder geval de volgende onderdelen terug;
Persoonlijke gegevens
Introduceer jezelf met je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, geslacht en eventueel je huwelijkse staat en nationaliteit. Ook kan je ervoor kiezen om een link op te nemen naar je LinkedIn profiel. Doe dat alleen wanneer het profiel up-to-date en representatief is.
Een professionele foto
In Nederland stellen veel werkgevers een foto op prijs. Dat maakt het cv persoon en geeft de werkgever een beeld van degene die hen gaat vertegenwoordigen. Een foto op je cv is natuurlijk niet verplicht en kan ook tegen je werken als je de verkeerde kiest. Als je een foto plaatst, gebruik dan een professionele. Feest foto's, sexy foto's en selfies zijn altijd uit den boze.
Persoonlijk profiel
In je profiel geef je een korte omschrijving van jezelf en wat jouw drijfveren zijn. Denk hier goed over na. Je geeft potentiële werkgevers namelijk de mogelijkheid om jou al een beetje te leren kennen. Uiteindelijk zijn zij hier minstens zo in geïnteresseerd dan wanneer je alleen maar feitelijke informatie verstrekt. Zie ook het onderstaande voorbeeld;
Voorbeeld profiel student
"Ik ben Paula de Vries. Als kind zat ik al bovenop het nieuws. Wanneer 's ochtends vroeg bij mijn ouders de krant door de brievenbus viel, was ik de eerste die erin keek. Ik voel me bij mijn opleiding journalistiek dan ook als een vis in het water. Ik ben nieuwsgierig en wil weten wat er in de wereld speelt. Ik hou van reizen en na het behalen van mijn vwo diploma ben ik 5 weken gaan backpacken in Zuid-Amerika. Mijn droom is om later als verslaggeefster het nieuws te brengen vanuit verre bestemmingen."
Heb je toch nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan ook ons blog; Een persoonlijk profiel voor je cv schrijven, zo doe je dat!
Opleidingen
De gemiddelde student heeft nog niet veel werkervaring. Je opleiding is daarom een belangrijk onderdeel van jouw cv. Zet de meest recente opleiding en het jaartal waarin je deze opleiding bent begonnen bovenaan. Bijvoorbeeld: HBO Journalistiek september 2018 - heden. Gevolgd door je middelbare schoolopleiding en het jaar waarin je je diploma hebt gehaald. Bijvoorbeeld VWO 2018. Vermeld ook eventuele andere cursussen die je hebt gevolgd. Hoewel niet van groot belang kan het ook geen kwaad om je eindcijfers te melden voor de vakken die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Wordt er bijvoorbeeld gevraagd om een goede beheersing van de Engelse taal dan staat het wel stoer natuurlijk als jij kan aantonen dat je voor Engels een 8 op je eindlijst hebt. Ben je nog een scholier, en heb je nog geen diploma gehaald, geef dan aan in welk jaar je momenteel zit, bijvoorbeeld havo 4.
Werkervaring en/of nevenactiviteiten
Dat jij naast je studie ook op andere manieren actief bent, wordt zeer gewaardeerd. Vertel ook wat je ervan leert en wat je er leuk aan vindt. Dat zegt gelijk iets over jouw vaardigheden. Redactrice digitale schoolkrant:
"Dankzij mijn werkzaamheden bij de digitale schoolkrant heb ik al mogen ruiken aan het vak. Ik heb verslag gedaan van verschillende activiteiten op school. Het leukste vind ik echter om iemand te interviewen. Dat is echt fascinerend om te doen. Lokaal weekblad: Sinds kort schrijf ik voor een lokaal weekblad. Ik vind het een uitdaging om de dingen die spelen in de buurt op een eenvoudige en duidelijke manier te verwoorden in korte nieuwsartikelen."
Hobby's en interesses
Het leven bestaat niet uit leren en werken alleen. Ook je hobby's en interesses zeggen iets over wie jij bent. Wanneer je een teamsport beoefent, in een koor zingt en lessen salsadansen volgt, zegt dat ook iets over het feit dat je het leuk vindt om samen met anderen actief te zijn.
Binnen 10 minuten een professioneel cv!
CV makenHoe ga je om met weinig / geen werkervaring?
Als student en zeker als scholier heb je misschien nog niet veel te bieden op het gebied van (relevante) werkervaring. Je komt tenslotte nog maar net kijken. Je hebt weinig ervaring op de werkvloer en misschien ben je pas recent met je studie begonnen. Dat betekent natuurlijk niet dat een werkgever niks aan je heeft! Jouw gebrek aan werkervaring zorgt bijvoorbeeld voor een nuchtere, vernieuwende blik op bepaalde zaken. Het is de kunst om uit je cv te laten blijken dat je kwaliteiten en vaardigheden beschikt, die je werkgever verder helpen. Ter vervanging van werkervaring kan je bijvoorbeeld de volgende zaken extra uitlichten;
Competenties en vaardigheden: bepaalde competenties en vaardigheden kan je hebben zonder dat je daarvoor professionele werkervaring hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken als samenwerken, leiderschap, organisatorische vaardigheden. Als je deze op je cv benoemt, zorg er dan wel voor dat je ze ook kan toelichten met praktijkvoorbeeld, bijvoorbeeld het organiseren van een bruiloft of een groot feest.
Nevenactiviteiten: met nevenactiviteiten worden activiteiten buiten hobby's, werk en opleiding om bedoeld. Nevenactiviteiten zijn bij uitstek geschikt om bepaalde kwaliteiten en vaardigheden aan te tonen. Goede nevenactiviteiten om te benoemen op het cv zijn bijvoorbeeld; vrijwilligerswerk, mantelzorg, betrokkenheid bij een vereniging als coach, organisator of bestuurder, een eigen website of vlog. Met nevenactiviteiten kan je bijvoorbeeld leiderschap of organisatorische kwaliteiten aantonen. Daarnaast toont het aan dat je een betrokken persoon bent, wat goed is voor je werkhouding.
Minor: heeft de minor die je gekozen hebt raakvlakken met de functie waar je op solliciteert? Dan is dat natuurlijk ook een goede vervanging van werkervaring. Benoem bijvoorbeeld waarom je specifiek voor deze minor hebt gekozen en wat je er van hebt opgestoken. Hoe kan dit je helpen bij de uitvoering van je beoogde baan?
Project of onderzoek: heb je tijdens je studie een project of onderzoek uitgevoerd dat raakvlak heeft met de functie/branche waar je solliciteert? Uitstekend! Het zou een gemiste kans zijn om dit niet te benoemen. Probeer kort maar krachtig samen te vatten wat de situatie was, hoe je die hebt aangepakt en wat de uitkomst ervan was. Vertel wat jouw rol was en welke vaardigheden je hebt geleerd.
Goede cijfers: heb je (uitzonderlijk) goede cijfers behaald? Dan kan je dat een voordeel geven ten opzichte van andere kandidaten. Het is wel belangrijk om te bedenken hoe je dit presenteert. Is het nodig om je hele cijferlijst te plaatsen of wil je alleen de vakken uitlichten die het meest relevant zijn voor je werkgever?
Talen: het beheersen van een vreemde taal kan voor een werkgever zeer handig zijn en zegt iets over algemene taalvaardigheid. Beheers je een taal dus voldoende om die tijdens je werk te gebruiken, benoem deze dan! Solliciteer je bij een internationaal bedrijf waar Engels de voertaal is? Dan is het aan te bevelen om met een Engelstalig cv te solliciteren!
Referenties: heb je tijdens je studie al werkervaring opgedaan? Bijvoorbeeld bij een bijbaan, stage of project? Dan kan je jouw cv extra gewicht meegeven door referenties op te geven. Ook al is de werkervaring niet zo relevant voor de functie waarop je nu solliciteert, kunnen referenties helpen bij de beeldvorming over jou als werknemer!
Vaardigheden cv
Je kunt er bij gebrek aan werkervaring ook voor kiezen om een vaardigheden cv te maken. Waar ben je goed in en waarom? Je legt het accent dan volledig op jouw vaardigheden en kwaliteiten. In plaats van te laten zien wat je allemaal gedaan hebt in een (omgekeerd) chronologisch cv laat je vooral zien wat je kunt. Dit is ook een prima manier om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Jouw presentatie is uniek en toont aan dat je nagedacht hebt over jezelf, dat je weet wat jouw sterke kanten zijn en waarom je voor een bepaald soort werk kiest.
Ga aan de slag met jouw cv!
CV makenWat is het verschil tussen een cv voor een stage en een bijbaan?
De perfecte bijbaan is natuurlijk wanneer deze aansluit op je studie. Paula uit ons voorbeeld kan bij het lokale weekblad in de praktijk brengen wat ze leert op school. In dit geval kan zij wanneer zij op zoek gaat naar een stageplek een zelfde soort cv gebruiken als voor haar job bij de lokale krant. De opgedane ervaring in haar vakgebied is uiteraard een pluspunt. Bij een stage nemen jouw opleiding(en) en relevante werkervaring een belangrijke plek in op je cv. In je persoonlijk profiel maak je bovendien duidelijk waarom je voor dit vak hebt gekozen. Er zijn echter genoeg studenten die bijbanen hebben die niet op nauwelijks aansluiten op de opleiding die zij volgen. Wanneer je journalistiek studeert en een bijbaantje zoekt in de horeca kun je je op je cv beter focussen op je vaardigheden. Je opleiding heeft in dat geval minder relevantie. Het werkt uiteindelijk veel meer in je voordeel wanneer jij in staat bent om te multitasken, over goede communicatieve eigenschappen beschikt, geduld hebt of het feit dat jij een avondmens bent en dus geen moeite hebt met de werktijden.
Scoor je droombaan met CVMaker
Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.
Maak nu je CVVergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv