CV

>

Een persoonlijk profiel voor je cv schrijven, zo doe je dat! Tips, voorbeelden en meer

StarStarStarStarStar

Een persoonlijk profiel voor je cv schrijven, zo doe je dat! Tips, voorbeelden en meer

door CVMaker

  • CV
  • · March 11 2024
  • · 3 min lezen
Persoonlijk profiel cv schrijven

Inhoudsopgave

Wil je met je tijd meegaan en een modern cv maken? Dan kan een persoonlijk profiel, ook wel bekend als profielschets,niet ontbreken. De tijd dat een goed cv volstond om te slagen is voorbij. Uiteraard blijft je loopbaan op zich belangrijk, maar of een baan de jouwe wordt, hangt meer en meer af van de kleinere duwtjes dan van de grote push. De details van vroeger maken vandaag de dag het verschil. Eén zo'n detail dat nu al een tiental jaren aan belang wint, is het persoonlijk profiel. Een goed cv kan simpelweg niet meer zonder. Maar wat is een persoonlijk profiel en hoe of waarom schrijf je het?

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

CV maken

Wat is een persoonlijk profiel?

Een persoonlijk profiel (ook wel profielschets of cv profiel genoemd) kun je vergelijken met de achterkant of de inleiding van een boek. In een korte en heldere paragraaf van een regel of 5 geef je hier aan wie je bent,  waar je naar op zoek bent, wat je ambities zijn, waarvoor je staat en waarin je uitblinkt. 

cv persoonlijk profiel tips

Waarom is het goed om een profielschets aan je cv toe te voegen?

Recruiters moeten vaak vele cv's doorwerken om tot een selectie van geschikte kandidaten te komen. Daardoor krijgt ieder cv maar kort de aandacht; het wordt vluchtig gescand om een voorselectie te kunnen maken. De profielschets staat bovenaan als inleiding van het curriculum vitae en krijgt daardoor meer aandacht dan de rest van het document. Het nodigt je toekomstige werkgever uit om verder te lezen: om je meer tijd te geven dan de gemiddelde sollicitant en je zo beter te leren kennen. Zo kan je het persoonlijk profiel zien als een "elevator pitch" die de interesse moet wekken om je uiteindelijk uit te nodigen op gesprek. Wanneer je in het buitenland gaat solliciteren, bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, wordt een profiel tekst op een Engels cv als must beschouwd!

Met onze cv templates kun je je persoonlijk profiel op een professionele manier presenteren.

Voorbeelden van een persoonlijk profiel

Om je enigszins op weg te helpen met het schrijven een cv profiel, hebben we hieronder een aantal voorbeeld profielen geschreven. Let wel; een goede tekst is afhankelijk van de persoonlijke situatie en de sollicitatie. Neem de teksten dus niet zomaar over, maar gebruik ze ter inspiratie.

Camera Flash

Persoonlijk profiel voorbeeld - Administratief medewerker

"Een ervaren administratieve kracht, die graag wil terugkeren na een korte loopbaanonderbreking na zwangerschap. Combineert uitgebreide branchekennis met recente afronding van een cursus Excel. Werkte eerder voor grotere administraties zoals X en Y. Nu gericht op het leveren van vergelijkbare prestaties, maar in een uitdagende nieuwe rol, bij uw startup."

Camera Flash

Persoonlijk profiel voorbeeld - Projectmanager

"Ervaren projectmanager voor complexe projecten met hoge eisen qua tijd- en kostenbeperkingen. Standvastig beleid met inperking van risico's en problemen om zo de voortgang van de projectplanning optimaal te garanderen. In staat om een miljoenenbundel te beheren en om grote, wereldwijd verspreide teams te coördineren. Reeds op zoek naar een uitdagende functie bij een internationaal georiënteerde onderneming. Ambitie om door te ontwikkelen naar strategisch management niveau."

Camera Flash

Persoonlijk profiel voorbeeld - Directiesecretaresse

"Ik ben een zeer ervaren, betrouwbare secretaresse met een pro-actieve instelling. Als u mij in dienst neemt, bent u verzekerd van een rechterhand die u in staat stelt om het maximale uit uw werkdag te halen. Vanuit mijn vorige rol als zelfstandig directiesecretaresse bij een mediabedrijf ben ik gewend om mailbox en agenda van mijn directeur te beheren. Ik denk met u mee en help in de voorbereiding van uw belangrijkste meetings en werkzaamheden. Mijn ambitie is om mijn organisatorische kwaliteiten in te zetten bij een NGO voor een betere wereld."

Camera Flash

Persoonlijk profiel voorbeeld - Ervaren barmanager in de horeca

"Horeca man in hart en nieren. Al vanaf jongs af aan wist ik dat ik in de horeca wilde werken. In het restaurant van mijn ouders voelde ik me als een vis in het water. Ik ben sociaal aangelegd en heb een amicale omgang met gasten. Tegelijkertijd kan ik ook autoriteit uitstralen als de situatie daar om vraagt. Na geruime tijd een leidinggevende functie te hebben gehad in het nachtleven van Utrecht, vind ik het nu tijd om een overstap te maken naar een soortgelijke functie in het hogere segment horeca."

Camera Flash

Persoonlijk profiel voorbeeld - Marketing startersfunctie

"Ik ben afgestudeerd als marketeer gespecialiseerd in digitale marketing en beschik over relevante professionele ervaring opgedaan tijdens twee stages bij multinationale bedrijven. Hier mocht ik waardevolle inzichten verwerven in het ontwikkelen en implementeren van digitale marketingcampagnes. Ik kan goed prioriteiten stellen en werken onder druk van deadlines. Ik zoek een uitdagende startersfunctie met groeipotentieel."

Camera Flash

Persoonlijk profiel voorbeeld - Techniek student

“Ik studeer in juli af aan de TU Delft en kan niet wachten om aan de slag te gaan als ingenieur. Het liefste werk ik in projecten, ik zoek graag verbinding op met anderen en werk met veel plezier in teamverband. Tijdens mijn opleiding was ik vaak de verbindende factor als onderdeel van het Nuon Solar team. In mijn carrière wil ik me richten op duurzaamheid zodat mijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen de wereld ten goede komen"

Camera Flash

Persoonlijk profiel voorbeeld - Zorgmedewerker

“Ervaren en communicatief vaardige zorgmedewerker op zoek naar een nieuwe uitdaging. Na jarenlang met veel plezier werkzaam te zijn geweest voor Cordaan, is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Dankzij vele jaren werkervaring zijn vaardigheden als oog voor detail en oplossingsgericht denken sterk ontwikkelt. Organisaties die de mogelijkheid bieden om door te groeien naar een dienstbetrekking met meer verantwoordelijkheden, zoals het leiden van een groep zorgmedewerkers, hebben de voorkeur."

Camera Flash

Persoonlijk profiel voorbeeld - Psycholoog

“Na een tussenjaar ben in op zoek naar een nieuwe en interessante werkgever. Ik heb door de jaren heen in de verslavingszorg verschillende bruikbare vaardigheden ontwikkelt, zoals mijn luistervaardigheid, analytisch vermogen en inlevingsvermogen. Momenteel ben ik op zoek naar een organisatie waar ik mijn deskundigheid in psychodiagnose en psychotherapeutische behandeling kan ontwikkelen."

Hoe schrijf je een goed cv profiel?

Allereerst is het belangrijk dat je jouw profieltekst per sollicitatie aanpast en optimaliseert. Om aan te tonen dat juist jij de geschikte kandidaat bent voor deze specifieke functie, wil je de meeste relevante ervaring, competenties en kwaliteiten uitlichten. Bekijk de vacature goed en bedenk wat je in deze inleidende paragraaf wilt vertellen. Als er bijvoorbeeld specifiek wordt gevraagd naar een zelfstandig werkend persoon, wil je in je profielschets daar meer nadruk op leggen. 

Een goede profiel tekst is 4 tot 6 regels lang en omvat tussen de 50 en 200 woorden. De stijl is relatief vrij, in die zin dat je kunt kiezen tussen een persoonlijkere of professionelere toon en stijl. Het eerste type wordt geschreven vanuit de eerste persoon (ik) en het tweede vanuit de derde persoon enkelvoud (hij/zij). Vergelijk:

  1. Ik ben een projectmanager op zoek naar een nieuwe uitdaging.

  2. Projectmanager op zoek naar nieuwe uitdaging.

De keuze van schrijfstandpunt hangt af van je voorkeur, al zal het duidelijk zijn dat de ik-vorm de lezer meer engageert, terwijl de hij-vorm eerder informatief is. Consistentie is echter belangrijker. Maak een keuze en blijf erbij. Wat de beste keuze hierin is, hangt af van de bedrijfscultuur bij de organisatie waar je solliciteert. Zorg wel dat je je verdiept in de bedrijfscultuur, anders kan je de plank behoorlijk misslaan!

Je profieltekst schrijf je als een goedlopende tekst. Op andere plekken op het cv zijn opsommingen aan te bevelen, maar niet in het profiel. Je wilt hier complete zinnen gebruiken die een krachtig statement maken. 

Camera Flash

Tip!

De kunst is om je persoonlijk profiel kort en bondig te houden, terwijl je tegelijkertijd concreet bent.

Welke informatie staat er in het persoonlijk profiel?

Het persoonlijk profiel kun je zien in de volgende 3 delen:

  1. Voorstelling

  2. Kwaliteiten

  3. Carrièredoelen

Het eerste deel omvat zo dus je huidige positie en het tweede deel wat deze positie aan vaardigheden bijdraagt aan de vacature. In het derde deel motiveer je vervolgens waarom je voor een specifieke vacature solliciteert door aan te geven hoe het bedrijf in kwestie in je persoonlijke ambities past. Dit deel toont meteen ook dat je een professional bent die een investering waard is

Voorbeeld persoonlijk profiel

Waar op het cv wordt het profiel geplaatst?

Het cv-profiel is de inleiding van het cv en wordt daarom bovenaan gezet, tussen de personalia en werkervaring. Bekijk ook onze cv voorbeelden om te zien hoe dat er in de praktijk uitziet. Vaak wordt deze paragraaf daarbij nog even extra uitgelicht via lettergrootte of drukwijze, zodat hij meteen in het oog springt.

Ga nu aan de slag met jouw cv!

Start hier!

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op March 11 2024

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv