CV voorbeelden

DropDown

Kok

StarStarStarStarStar

Kok

Het Otago template stelt je in staat om een indrukwekkend en goed georganiseerd cv te maken. Het gestroomlijnde en overzichtelijke ontwerp geeft een professionele uitstraling.

Gebruik dit cv!

"Gedreven Sous Chef met meer dan 5 jaar ervaring in het leiden van keukenteams in chique restaurants en hotels. Goed in het aansturen van personeel, stroomlijnen van keukenwerkzaamheden en bedenken van vernieuwende menu's die de verwachtingen van gasten overtreffen. Heeft een certificaat voor gezondheids- en veiligheidsregels en is succesvol in het bevorderen van samenwerking en efficiëntie op de werkvloer."

Richard Langedijk - Kok

Cv kok voorbeeld

Inhoudsopgave

Hoe maak je een CV als kok?

Net zoals koks hun messen scherp houden, moet jij ervoor zorgen dat je cv er top uitziet om je prestaties en carrièredoelen te laten zien. Je cv is eigenlijk je ticket naar je droombaan. Maar het kan best lastig zijn om het goed te doen, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. En laten we eerlijk zijn, het hele proces is niet altijd makkelijk, vooral in de keuken, waar het werk behoorlijk veeleisend is met lange uren en veel te doen. In je cv wil je laten zien dat je gek bent op koken, creatief bent en kunt werken onder druk. Of je nu wilt werken in een restaurant, catering of op een kookschool.

In ons artikel vertellen we je alles wat je moet weten, of je nu een beginnende kok bent of al wat ervaring hebt. Van hoofdchef tot hulpkok laten we je zien welke stukjes informatie je in je cv moet zetten. Onze stap-voor-stap handleiding en het cv voorbeeld voor koks geven je een idee van hoe je het kan aanpakken en geven de nieuwste tips en voorbeelden uit de keukenwereld. Dus, of je nu net begint met koken of al een tijdje bezig bent, laten we samen een professioneel cv maken waarmee je opvalt en die droombaan binnenhaalt.

Ga direct aan de slag met jouw cv!

Begin hier

Waar moet je beginnen?

Om een goed cv te maken, moet je eerst weten wat je wilt bereiken met je carrière. Neem even de tijd om na te denken over het soort baan waarin je geïnteresseerd bent. Het beantwoorden van deze vragen helpt je om je cv aan te passen aan de baan waarvoor je solliciteert, waardoor je meer kans maakt om aangenomen te worden.

Als je een idee hebt van je carrièredoelen, is het tijd om met het cv-schrijfproces te beginnen. Wij raden aan om twee soorten cv's te maken: een master-cv en een specifiek-cv.

Master-cv

Het master-cv is een uitgebreid document waarin al je vaardigheden, ervaring en prestaties staan. Het is een soort basis voor je andere cv's, waarmee je snel en makkelijk je cv kunt aanpassen voor elke baan waarop je solliciteert.

Als je meer wilt weten, bekijk dan ons artikel over hoe je een goed cv schrijft.

Camera Flash

Tip!

Houd dit document up-to-date wanneer je nieuwe vaardigheden en ervaringen opdoet. Zo kun je makkelijk bijhouden wat je hebt gedaan en bereikt. Dit zorgt voor consistentie en je kunt snel de nodige informatie kopiëren en plakken voor je specifieke cv.

Specifiek-cv

Het specifiek-cv moet afgestemd zijn op de baan waarvoor je solliciteert. Hierin moet je de vaardigheden en ervaring benadrukken die het meest relevant zijn voor die specifieke baan. Gebruik daarbij woorden en zinnen die overeenkomen met de baanomschrijving. Hierdoor val je meer op en vergroot je de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Veel mensen denken dat het handig is om één standaard cv te maken en dat te gebruiken voor verschillende sollicitaties. Maar eigenlijk kan dat je kansen verminderen. Het is beter om je cv aan te passen aan elke specifieke baan waarop je solliciteert.

Cv voorbeeld kok

Cv voorbeeld kok

Richard heeft met meetbare prestaties, zoals het verminderen van keukenkosten met 5.000 euro per maand, en expertise in het trainen en inwerken van nieuw personeel en kennis van veiligheids protocollen. Hiermee toont Richard zijn relevante harde vaardigheden. Zijn opleiding en erkende certificeringen tonen verder zijn bekwaamheid en kwalificaties, waardoor hij een ideale kandidaat is.

Welke onderdelen zijn belangrijk voor op je cv?

Hoewel een cv voor een kok dezelfde basis heeft als andere cv's, moet je specifieke informatie toevoegen die past bij koken. Nadat je de stappen hebt gevolgd om je voor te bereiden, te schrijven, te bewerken en je cv te controleren, inclusief het maken van een basis cv en een cv specifiek voor de baan, ben je klaar om indruk te maken op toekomstige werkgevers. Zorg ervoor dat je je sterke punten en vaardigheden duidelijk en eenvoudig overbrengt, stap voor stap.

Hoe schrijf je een persoonlijk profiel als kok?

Het persoonlijk profiel, bovenaan je cv, is een samenvatting waarin je vertelt over je relevante ervaring, zachte vaardigheden en kwalificaties die passen bij de baan die je wilt. Omdat mensen die je cv bekijken dit stukje vaak als eerste lezen, is het belangrijk om hier genoeg tijd aan te besteden. Je persoonlijke stukje moet makkelijk te lezen zijn en goed geschreven zijn om een blijvende indruk achter te laten.

Voorbeelden

Persoonlijk profiel voorbeeld - Chefkok

Ambitieuze chefkok met meer dan 10 jaar ervaring in chique restaurants en hotels. Bedreven in menuplanning, voedselbereiding, presentatie en keukenmanagement. Bewezen succes in het leiden van teams van maximaal 20 chefs en keukenpersoneel om hoogwaardige gerechten te leveren die de verwachtingen van klanten overtreffen.

Persoonlijk profiel voorbeeld - Chef de Partie

Nauwkeurige Chef de Partie met 5 jaar ervaring in de keukenwereld. Goed in het voorbereiden van eten, verschillende kooktechnieken, en ervoor zorgen dat de keuken veilig is. Ik weet hoe ik de voorraad moet beheren, ervoor kan zorgen dat alles schoon is volgens de regels, en de veiligheidsmaatregelen kan volgen zodat de keuken op zijn best kan presteren.

Persoonlijk profiel voorbeeld - Assistent chef

Ambitieuze assistent chef met 3 jaar culinaire ervaring, bedreven in voedselbereiding, kooktechnieken en keukenveiligheid. Bewezen staat van dienst in samenwerking met andere chefs om hoogwaardige gerechten te leveren die de verwachtingen van klanten overtreffen. Sterke communicatieve vaardigheden met de nadruk op het bevorderen van een positieve en productieve werkomgeving.

Welke vaardigheden moet je vermelden?

Bij het opstellen van je cv moet je denken aan drie soorten vaardigheden: harde vaardigheden, zachte vaardigheden en overdraagbare vaardigheden.

Harde vaardigheden zijn meetbare bekwaamheden die je kunt verwerven via cursussen, trainingen of werkervaring.

Zachte vaardigheden komen van nature en kunnen verder worden ontwikkeld door dagelijkse levenservaring.

Overdraagbare vaardigheden zitten er ergens tussenin en kunnen handig zijn om te benadrukken als je vergelijkbare vaardigheden aan een potentiële werkgever wilt laten zien.

Om je harde en overdraagbare vaardigheden te laten zien, raden we aan een aparte sectie 'Vaardigheden' te maken en ze daar te vermelden. Wat betreft zachte vaardigheden, is het het beste om ze op te nemen in een persoonlijk profiel sectie. Voor meer informatie kun je onze gids bekijken over hoe je vaardigheden moet vermelden om een opvallend cv te maken.

Voorbeelden van zachte vaardigheden:

 • Oog voor detail

 • Communicatie

 • Creatief denken

 • Leiderschap

 • Tijdsmanagement

 • Probleemoplossend vermogen

 • Samenwerken

 • Empathie

Voorbeelden van harde vaardigheden:

 • Keukenmanagement en -operaties

 • Culinaire technieken en kookmethoden

 • Voedselbereiding en -hantering

 • Menu-ontwikkeling

 • Kennis van kookapparatuur en -gereedschap

 • Kennis van voedselveiligheid

 • Opmaak en presentatie

 • Zakelijk en financieel beheer

Ga direct aan de slag met jouw cv!

Begin hier

Werkervaring

Je werkervaring is het belangrijkste onderdeel van je cv. Het is essentieel om duidelijk te vermelden wat je hebt gedaan en wat je hebt bereikt, of je nu souschef bent of chef de partie. We raden aan de omgekeerde chronologische volgorde te volgen, dus de meest recente banen eerst. Je kunt ook korte ervaringen of stages vermelden.

Voorbeelden van prestaties in werkervaring:

 • Leidde de ontwikkeling van een nieuw menu, wat resulteerde in een stijging van 20% in restaurantinkomsten binnen vier maanden.

 • Mentor geweest van een team van zes junior chefs, waardoor hun prestaties met 35% stegen binnen drie maanden.

 • Gecoördineerd en leiding gegeven aan een team van 10 chefs om topgerechten te leveren voor een bedrijfsevenement met meer dan 500 gasten.

 • Effectieve keuken veiligheidsprotocollen geïmplementeerd, resulterend in een 75% daling van ongevallen.

 • Nieuw dessertmenu bedacht en geïntroduceerd, wat leidde tot een stijging van 30% in de verkoop van desserts en uitstekende klant reviews.

Hoe zit het met opleidingen?

Hoewel specifieke kwalificaties niet altijd vereist zijn, leren de meeste chefs hun vaardigheden door hands-on ervaring in de keuken. Maar als je wilt doorgroeien in je rol, kun je een culinaire opleiding volgen of deelnemen aan een leerprogramma om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Ook het voltooien van gespecialiseerde trainingen of certificeringsprogramma's op het gebied van voedselveiligheid of voeding kan je kwalificaties verbeteren en je aantrekkelijker maken op de arbeidsmarkt.

 1. Naam van de instelling/school

 2. Soort diploma

 3. Locatie

 4. Datum, jaar van afstuderen of nog bezig

Belangrijke punten

Het krijgen van een baan kan best lastig zijn, maar met de juiste aanpak en mindset is het haalbaar. Van het ontdekken van waar je goed en minder goed in bent met schrijven tot het kort en duidelijk vertellen van je werkervaring, kun je je onderscheiden van andere sollicitanten en zelfvertrouwen opbouwen. Onze voorbeelden en tips voor het maken van een cv kunnen je helpen bij dit proces.

Onthoud dat het vinden van werk ingewikkeld is en tegenvallers heel normaal zijn. Blijf gefocust en volhardend, verbeter geleidelijk je vaardigheden en pas je cv aan op elke vacature. We moedigen je aan om je schrijf- en bewerkingsvaardigheden te blijven oefenen, wat je kan helpen bij je volgende zoektocht naar werk en je carrièreontwikkeling.

Extra tips:

 • Zorg ervoor dat je cv kort en overtuigend is, zodat het makkelijk te lezen is en aanspreekt

 • Geef je cv een persoonlijk tintje en voeg een motivatiebrief toe

 • Gebruik professionele taal en voeg relevante zoekwoorden toe om je cv aan te passen aan de specifieke baan

 • Zorg ervoor dat je de specifieke eisen van de gewenste baan benoemt en pas je cv daarop aan

 • Houd je cv up-to-date en vermeld alleen informatie die relevant is

 • Bekijk regelmatig en werk je cv bij om ervoor te zorgen dat het altijd je vaardigheden en ervaring in het beste licht laat zien

Wat nu?

We hebben meer dan 20 professionele cv templates om uit te kiezen. Als je al een cv hebt maar hulp nodig hebt bij het nakijken of verbeteren ervan, staan onze professionele schrijvers voor je klaar.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je een baan als kok in Nederland?

Over het algemeen vergt het worden van een kok hard werken en toewijding. Bedenk dat een diploma in de culinaire kunsten niet rechtstreeks leidt naar deze rol. Hoewel het je kan helpen om een baan te vinden als kok of voorbereider, heb je meer nodig dan dat. Je passie en de juiste vaardigheden kunnen je helpen je carrière te bevorderen en de beste versie van jezelf te worden. Als je wilt werken in een restaurant met een goede reputatie, moet je een opmerkelijk profiel hebben met uitzonderlijke ervaring en prestaties.

Hoe maak je een cv op voor een kok?

Om je cv op te maken, moet je ervoor zorgen dat het goed georganiseerd, makkelijk te lezen en visueel aantrekkelijk is. Begin met het kiezen van een sjabloon die past bij de functie waar je op mikt en die jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Kies een geschikte letterstijl en -grootte die leesbaar en professioneel oogt.

Gebruik opsommingstekens om de secties van je vaardigheden, ervaring, prestaties en koppen te markeren. Wees consistent met je opmaak en zorg ervoor dat het gekozen ontwerp consistent is in het hele document.

Hoe lang moet je cv voor een kok zijn?

Je cv moet idealiter niet langer zijn dan twee pagina's, omdat recruiters doorgaans niet de tijd hebben om een cv van 3 of 4 pagina's door te nemen. Richt je op het benadrukken van je meest relevante vaardigheden, ervaring en kwalificaties.

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv