CV

>

Werkervaring op je cv vermelden, zo doe je dat! 8 tips voor een professioneel cv

StarStarStarStarStar

Werkervaring op je cv vermelden, zo doe je dat! 8 tips voor een professioneel cv

door CVMaker

 • CV
 • · February 19 2024
 • · 5 min lezen
Werkervaring op CV vermelden

Inhoudsopgave

Je gaat solliciteren en bent bezig om je cv te maken. Je werkervaring wil je zo goed mogelijk naar voren laten komen. Het werkverleden is natuurlijk voor veel functies van groot belang. Het bedrijf waar je solliciteert, krijgt zo een goede indruk van je competenties. Er zijn allerlei voorbeeld cv's te vinden, maar wat is nu de beste manier om je werkervaring te presenteren? Een ellenlang verhaal over je werkzaamheden laat je het beste maar achterwege. Een goede cv is snel te scannen en moet geen boekwerk zijn. Wij geven je hier graag wat tips om je werkervaring zo goed mogelijk naar voren te laten komen op je cv.

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

CV maken

Tips voor het vermelden van werkervaring

Werk in a-chronologische volgorde; begin met de meest recente (relevante) werkervaring

Het is voor werkgevers interessant om te zien wat je laatste functie is geweest. Daarom begin je ook met het vermelden van de meest recente werkervaring. Zo werk je vanaf het heden naar het verleden met het benoemen van je functies en werkzaamheden. Enkel in het geval dat je van functie / branche wisselt en een eerdere baan relevanter is voor de huidige sollicitatie, kan het verstandig zijn om af te wijken van de a-chronologische volgorde.

Camera Flash

Heb je weinig tot geen werkervaring? Plaats dan de opleidingen die je hebt gevolgd op een hogere positie en leg daar de nadruk op. Je hoeft de basisschool er niet op te vermelden. De middelbare schoolopleiding is vooral van belang als dat je hoogst genoten opleiding is.

Houd de omschrijving van werkzaamheden kort en krachtig

De potentiële werkgevers krijgen doorgaans veel sollicitaties binnen. Daarom is het belangrijk dat je cv snel te scannen is. Het is dan ook aan te raden om je werkzaamheden op een korte en krachtige manier te vermelden. Beschrijf de werkzaamheden zo dat deze het beste aansluiten op de functie-inhoud.

Focus op opgedane kennis, ontwikkelde competenties en vaardigheden, prestaties, resultaten en verantwoordelijkheden

Bij het vermelden van je werkervaring op je cv is het belangrijk de aandacht te richten op een aantal punten. Kijk daarbij wel of deze aansluiten op de baan waar je op gaat solliciteren. Beschik je bijvoorbeeld wel over de kennis, maar zijn er geen concrete resultaten? Dan benoem je dus vooral de kennis en kijk je of de andere punten er nog bij aansluiten. Bijvoorbeeld je vaardigheden en competenties.

Houd het overzichtelijk met korte zinnen en opsommingstekens

Korte zinnen zijn gemakkelijk te lezen. Die vallen dus ook meer op. Maak om het leesbaar te houden gebruik van opsommingstekens. De tekst moet zowel eenvoudig te lezen zijn als snel te scannen zijn.Geef de werkervaring die het relevantste is voor je sollicitatie de meeste aandacht en ruimte.

Geef de werkervaring die het relevantste is voor je sollicitatie de meeste aandacht en ruimte

Het is natuurlijk slim om de focus te leggen op de werkervaring die aansluit op de functie. Je hebt misschien ook wel werkervaring die niet relevant is. Daar ga je dan beknopt op in of laat je helemaal weg.Zorg dat de functietitels duidelijk zijn en laat deze overeenkomen.

Zorg dat de functietitels duidelijk zijn en laat deze overeenkomen

De functietitels uit je verleden zijn niet altijd gelijk aan de functietitels die het bedrijf gebruikt waar je solliciteert. Het is slim om je functietitel aan te passen op die je potentiële werkgever gebruikt. Heb je bijvoorbeeld ervaring als ontwikkelaar, maar gebruikt het bedrijf de term developer? Dan gebruik jij ook de term developer in je werkervaring. De herkenning is dan meteen groter ook al is de functie hetzelfde. Zo zijn er voor accountmanager ook allerlei synoniemen als relatiebeheerder, contactpersoon of intermediair.

Zorg dat geclaimde vaardigheden in het persoonlijk profiel, terugkomen bij je banen

Het is belangrijk dat je cv een compleet, maar beknopt beeld geeft. Heb je in je persoonlijk profiel bepaalde vaardigheden aangeprezen? Het is goed als je deze dan terug laat komen in je werkervaring. Zo geef je ondersteunende informatie die je vaardigheden bekrachtigen. Probeer indrukwekkende goede resultaten/prestaties uit te lichten.

Probeer indrukwekkende goede resultaten/prestaties uit te lichten.

In je cv probeer je jezelf als kandidaat te verkopen, dus goede prestaties vermeld je natuurlijk op je cv. Bijvoorbeeld wanneer je in je vorige baan goede resultaten hebt behaald. Alles wat indruk maakt en relevant is, mag op je cv staan. Doe het wel beknopt en overdrijf het niet.

cv werkervaring tips

Hulpmiddel om je werkervaring concreet te maken

Voordat je begint met het vermelden van werkervaring op je cv is het handig voor jezelf een overzicht te maken. Door eerst voor jezelf een overzicht te maken, krijg je een concreter beeld. Deze informatie mag nog eerst uitgebreid zijn. Je bekijkt vervolgens per vorige baan wat relevant is om beknopt op je cv te vermelden.

Maak een lijst per voormalige werkgever een overzicht van de volgende aspecten:

 • Omschrijf wat je verantwoordelijkheden waren

 • Noteer de competenties en vaardigheden die je hebt ontwikkeld bij het uitvoeren de functies

 • Neem speciale prestaties of behaalde resultaten op in het overzicht

 • Geef de werkzaamheden en gebruikte technieken of technologie in het kort aan

 • Vermeld opleidingen en trainingen die je tijdens je werk hebt gevolgd

  Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

  CV maken

Hoe ga je dan om met een gat in je cv?

Je werkzaamheden en je werkverleden heb je op een rijtje gezet. Wat doe je dan als je een gat in je cv hebt? Er zijn veel mensen die niet aaneensluitend banen hebben gehad en dus met een gat in het cv te maken hebben. Een gat van een paar maanden is wat anders dan een gat van een jaar of meerdere jaren.

Er is wel een trucje om een gat van meerdere maanden te verbergen. Dat doe je door simpelweg geen maanden te vermelden, maar jaren te gebruiken. Stel dat je in de periode van oktober 2017 tot april 2018 geen werk hebt gehad. Dan laat je het werkverleden eindigen op 2017 en weer beginnen in 2018.

Een gat van langere tijd hoeft ook nog geen probleem te zijn. Misschien heb je wel een tijd niet gewerkt om bij je kinderen te zijn. Of is er sprake geweest van mantelzorg. Of heb je tijdens je werkloosheid vrijwilligerswerk gedaan. Er zijn enorm veel opties om invulling te geven aan een gat op je cv. Heb je niets om het gat mee op te vullen? Misschien heb je dan wel een sabbatical gehad.

Nog even in het kort het vermelden van werkervaring op je cv op een rijtje:

 • Naam van de werkgever

 • Functietitel (laat deze aansluiten op de vacature)

 • Werkperiode in maanden en jaren

 • Werkzaamheden, taken verantwoordelijkheden

 • Prestaties en resultaten

 • Vaardigheden, kennis, kwaliteiten

Camera Flash

Het is aan te raden om de taal van het bedrijf te gebruiken als je een cv opstelt. Dat kan betekenen dat je dus wel je cv aan moet passen bij verschillende sollicitaties.

Wel of niet vermelden van bijbanen

Het hangt van je werkverleden af en van de vacature of de vermelding van bijbanen relevant is. Heb je al een lang werkverleden dan is het minder interessant te weten wat je vroeger voor bijbaan had. Ben je pas net begonnen op de arbeidsmarkt dan is het wel aan te raden je bijbanen te vermelden.

In elke bijbaan doe je werkervaring op, vergroot je kennis en ontwikkel je vaardigheden. Het is natuurlijk wel ideaal als de werkervaring in je bijbaan aansluit op de vacature. Bijvoorbeeld als je een opleiding tot kok hebt gehad en als keukenhulp hebt gewerkt. Dat is relevant als je gaat solliciteren op de functie van kok in een restaurant. Het laat zien dat je interesse echt in de horeca ligt.

Presentatie van je werkervaring

De conclusie luidt dat de manier waarop jij je werkervaring op je cv presenteert van groot belang is. Je hebt echt kans om het maximale uit je werkverleden te halen door dat te laten aansluiten op de vacature. Denk je dat het je toch niet helemaal zelf lukt? Er is niets mis mee om tegen betaling je cv op een professionele manier te laten opstellen.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op February 19 2024

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv