CV voorbeelden

DropDown

Afgestudeerd

StarStarStarStarStar

Afgestudeerd

Michigan is een professionele optie waarmee je een indrukwekkend en overzichtelijk cv kunt samenstellen. Het strakke en georganiseerde ontwerp zorgt voor een professionele uitstraling, waardoor het geschikt is voor formele sectoren.

Begin direct!

"Afgestudeerd in digitale marketing en merkbeheer. Data-gedreven marketeer met bewezen succes in advertenties, organisatie, groei en onderzoek. Zoekt een junior marketingfunctie of stage in een toonaangevend bedrijf."

Thomas - Afgestudeerd

CV voorbeeld afgestudeerd

Inhoudsopgave

Hoe maak je een cv als afgestudeerde? Tips, tricks en voorbeeld!

Heb je moeite om uitgenodigd te worden voor sollicitatiegesprekken nu je net van school afgestudeerd bent? Maak je geen zorgen, we staan klaar om je te helpen bij het maken van een cv. Met onze voorbeelden en tips kun je leren hoe je een goed cv maakt en uiteindelijk de baan krijgt die je graag wilt hebben.

Natuurlijk kan het zoeken naar een baan en een cv maken best overweldigend zijn en voor de nodige stress zorgen. Tegenwoordig is het steeds lastiger om een baan te vinden, vooral als je weinig ervaring hebt en niet altijd voldoet aan de eisen van werkgevers. CVMaker is een handige tool die je kunt gebruiken om een cv te maken en biedt ondersteuning in meer dan 25 talen.

Wil je een professioneel CV maken?

Begin hier!

Hoe begin je?

Het schrijven van een cv is niet altijd makkelijk. Je moet onderzoeken welke banen er zijn en nadenken over wat je wilt in je carrière. Uiteindelijk is een cv een soort persoonlijke reclame waarmee je jezelf kunt laten opvallen bij werkgevers. Cv's kunnen verschillen, afhankelijk van het soort baan dat je zoekt, maar de kern ervan draait om het kiezen van woorden die passen bij de baan en het tonen van wie je bent op professioneel gebied.

Het moet goed georganiseerd en kort en krachtig zijn, zodat het makkelijk te lezen is voor werkgevers. Om dit doel te bereiken, is het handig om eerst goed onderzoek te doen naar het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert.

Er zijn eigenlijk twee belangrijke stappen in het cv-schrijfproces: het maken van een algemeen cv en een specifiek cv voor een bepaalde baan.

Algemeen cv voor een pas afgestudeerde

Voor elke baan waarop je solliciteert, kun je je cv aanpassen om je kansen te vergroten. Het is slim om eerst een algemeen cv te maken waarin je al je persoonlijke, school- en werkprestaties opschrijft. Met dit algemene cv kun je vervolgens gemakkelijk de informatie kopiëren en plakken en alleen de details bewerken om het aan te passen aan de specifieke baan.

Verzamel en schrijf al je persoonlijke, school- en werkprestaties op in één document. Met een algemeen cv kun je je gegevens kopiëren en plakken en hoef je alleen de inhoud aan te passen voor de specifieke baan.

Voor meer informatie kun je ons artikel lezen over hoe je een goed cv maakt.

Specifiek cv voor een pas afgestudeerde

Doe wat onderzoek naar het bedrijf en pas je cv aan op de baan waarop je solliciteert. Dit laat zien dat je goed hebt nagedacht over wat het bedrijf nodig heeft en dat je echt geïnteresseerd bent.

Om een specifiek cv te maken, gebruik je de informatie uit de vacature en de website van het bedrijf, zoals de over ons pagina, om te begrijpen wat het bedrijf belangrijk vindt. Maak een lijst van de eisen, woorden en behoeften die in de vacature en op de website staan. Gebruik deze lijst samen met je algemene cv om je cv specifiek voor de baan aan te passen door informatie toe te voegen en te herschrijven.

Cv voorbeeld afgestudeerde

In dit voorbeeld cv is Dexter Saunders een pas afgestudeerde van de universiteit met een diploma in Marketing. Hij zoekt nu een baan als Junior Assistent Digitale Marketing. Tijdens zijn studie heeft hij dingen geleerd over hoe mensen zich gedragen als klant, communicatie en merkstrategie. Zijn opleiding en andere ervaringen zijn twee belangrijke stukken informatie in zijn cv. Dit is handig omdat het aan werkgevers laat zien welke vaardigheden hij heeft en hoe die van pas kunnen komen in een zakelijke omgeving.

Welke onderdelen moet je vermelden?

Iedereens cv ziet er anders uit, want het is uniek voor jouw situatie. Maar er zijn bepaalde belangrijke dingen die je altijd moet opnemen, ongeacht welke baan je wilt of wat je tot nu toe hebt gedaan. We hebben een lijst met de belangrijkste onderdelen samengesteld die je in je cv als pas afgestudeerde kunt opnemen.

Hoe schrijf je een persoonlijk profiel als afgestudeerde?

Een persoonlijk stukje of samenvatting is eigenlijk een kort stukje tekst waarin je vertelt wie je bent en wat je graag wilt bereiken. Schrijf een paar zinnen waarin je kort je sterke punten, belangrijkste vaardigheden en eventuele diploma's noemt.

Bijvoorbeeld, als je net een opleiding hebt afgerond in techniek, is het slim om eigenschappen zoals praktisch, oog voor detail of sterke probleemoplossende vaardigheden te benoemen, en later kun je meer vertellen over de technische vaardigheden die je hebt opgedaan in een apart gedeelte. Het is niet verplicht, maar als pas afgestudeerde kun je ook noemen naar wat voor soort baan je zoekt en wat voor soort bedrijfscultuur of werkomgeving je aanspreekt.

Afgestudeerde Data Scientist

Een analytische en resultaatgerichte afgestudeerde datawetenschapper met uitgebreide kennis van JavaScript, Python, Scala, SQL en R. Ervaring in machine learning en statistische tools. Bedreven in het omzetten van complexe gegevens in heldere en gemakkelijk te begrijpen resultaten. Heeft uitstekende communicatie- en data visualisatievaardigheden laten zien.

Afgestudeerde in de Accountancy

Zorgvuldige en enthousiaste afgestudeerde met specialisatie in boekhouding en financiën. Getraind in overheidsboekhoudprocedures, het opstellen van financiële overzichten, budgetanalyse en belasting-/auditbeleid. Ervaring met QuickBooks, Odo en aangepaste boekhoudsoftware.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een afgestudeerde?

Het toevoegen van vaardigheden aan je cv is belangrijk, maar je moet wel goed nadenken over welke vaardigheden je kiest. Het is handig om te laten zien waar je goed in bent en hoe dat past bij de baan die je wilt hebben. Als je een cv maakt als pas afgestudeerde of student, kun je het kopje 'Vaardigheden' gebruiken, omdat je nog niet veel ervaring hebt in je vakgebied. Als je al meer ervaring hebt, kun je 'Expertisegebieden' gebruiken.

Het is slim om professionele taal te gebruiken en vermijd woorden als "goed" of "slecht". Deze woorden zeggen niet veel. Experts raden aan om eigenschappen op te nemen die echt belangrijk zijn voor de baan waarop je solliciteert. Denk er altijd aan of deze vaardigheden passen bij de baan die je wilt of het bedrijf waar je wilt werken.

Voorbeelden van harde vaardigheden

Harde vaardigheden zijn dingen die je kunt leren en meten. Ze zijn vaak technisch of specifiek voor een bepaalde baan. In tegenstelling tot zachte vaardigheden, kun je harde vaardigheden aantonen met een certificaat of diploma.

Bijvoorbeeld:

 • Copywriting

 • Data analyseren

 • Projecten managen

 • Machine learning

 • Social media beheren

 • Boekhouden

 • Websites bouwen

 • Ontwerpen van gebruikerservaring en -interface

 • Programmeren in specifieke programmeertalen

Voorbeelden van zachte vaardigheden

Zachte vaardigheden zijn persoonlijke eigenschappen die je kunt ontwikkelen in je dagelijks leven. Ze gaan over hoe je met mensen omgaat en problemen oplost.

Bijvoorbeeld:

 • Goed kunnen samenwerken met anderen

 • Creatief denken

 • Duidelijk kunnen communiceren

 • Problemen kunnen oplossen

 • Oog voor detail hebben

 • Leiderschap tonen

 • Flexibel zijn

 • Kritisch nadenken

 • Tijd goed kunnen managen

 • Empathie tonen

Wil je een professioneel CV maken?

Begin hier!

Hoe ga je om met werkervaring?

Werkervaring is belangrijk voor je cv, maar als je net van school komt, heb je waarschijnlijk nog niet veel werkervaring.

Schrijf dit gedeelte altijd met actiewerkwoorden om te beschrijven wat je taken waren en wat je hebt bereikt. Lees ons artikel over werkervaring voor meer informatie hierover. Een handige tip is om relevante ervaringen op te nemen, vooral die waarin je vaardigheden hebt toegepast die nuttig zijn voor de baan waarop je solliciteert.

Voorbeelden van werkervaring voor een recente schoolverlater

 • Stageplaatsen zijn eigenlijk een geweldige vervanging voor echte werkervaring omdat ze laten zien hoe je de dingen die je hebt geleerd in de praktijk hebt gebracht. Daarnaast maken de vaardigheden die je opdoet tijdens een stage je een waardevolle kandidaat voor een baan.

 • Leer-werkplekken en stages, net als stages, helpen je om de kloof te overbruggen tussen wat je op school hebt geleerd en wat je in de praktijk kunt doen. Het laat aan een werkgever zien dat je concrete vaardigheden hebt opgedaan tijdens je praktijkervaring. Je kunt dit zien als een investering in je carrière. Een student met een voltooide leer-werkplek heeft veel meer kans om een baan te krijgen dan iemand met bijna geen ervaring.

 • Ook ervaringen als zelfstandig ondernemer of freelancer zijn een goede aanvulling op je cv. Net als bij werkervaring, bijbanen of stages op een cv, kun je een paar regels en opsommingstekens gebruiken om je taken en prestaties te beschrijven.

Hoe ga je om met aanvullende ervaring zoals vrijwilligerswerk?

Voeg een nieuw gedeelte toe aan je cv als je geen echte werkervaring hebt. Dit gedeelte kan al je extra activiteiten bevatten, zoals lidmaatschap van studentenverenigingen, bestuursfuncties en vrijwilligerswerk voor non-profitorganisaties. Dit is een waardevol gedeelte van je cv.

Aanvullende ervaring kan het volgende omvatten:

Bijbanen, zoals werken in een restaurant of bar, kunnen laten zien dat je in staat bent om meerdere dingen tegelijk te doen en de bereidheid hebt om te werken.

Als je hebt gewerkt als tutor, bijvoorbeeld om andere studenten te helpen met hun studie, dan heb je waardevolle vaardigheden ontwikkeld, zoals probleemoplossing, communicatie en aanpassingsvermogen.

Als je actief betrokken was bij studentenverenigingen, toont dit aan dat je bereid bent om anderen te helpen en verder te gaan dan wat van je wordt verwacht.

Vrijwilligerswerk is ook een waardevolle ervaring, hoewel je meestal niet wordt betaald. Het hangt af van het soort vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan, maar in de meeste gevallen is het zinvol om het in dit gedeelte van je cv op te nemen. Vrijwilligerswerk kan je praktische vaardigheden opleveren terwijl je met verschillende mensen in een team werkt.

Hoe zet je je opleiding op een cv als je net van school komt?

Het vermelden van je opleiding op je cv is belangrijk, maar onthoud dat dit zowel formele als informele opleiding kan omvatten. Sommige werkgevers stellen specifieke diploma's verplicht, terwijl anderen dat niet doen. Bekijk van tevoren goed de vereisten voor de baan om te zien of je in aanmerking komt.

Begin met een korte beschrijving van je opleiding en gebruik vervolgens opsommingstekens om relevante vakken of andere prestaties, zoals projecten, te vermelden. Als je hier meer over wilt weten, kun je ons artikel over hoe je je cv kunt verbeteren raadplegen.

Het benadrukken van projecten op je cv geeft recruiters voorbeelden van vaardigheden die je hebt toegepast in een niet-academische setting. Door ze aan je cv toe te voegen, laat je zien dat je in staat bent om tijd te besteden aan projecten, deze te leiden, te initiëren of te beheren over een langere periode.

Aanvullende tips voor je cv als je net van school komt:

 • Zorg ervoor dat je een passende sollicitatiebrief meestuurt.

 • Gebruik beknopte, duidelijke en korte taal.

 • Controleer je cv zorgvuldig elke keer dat je een nieuwe maakt.

 • Gebruik trefwoorden en wees overtuigend op basis van de vacature.

 • Vertaal je academische vaardigheden naar vaardigheden die relevant zijn voor de branche.

 • Overweeg om tijdens vakanties werkervaring op te doen door middel van stages.

 • Richt je op buitenschoolse activiteiten, trainingen en deeltijdbanen om je te onderscheiden.

Wat zijn de volgende stappen?

Na het lezen van dit artikel heb je een beter idee van wat wel en niet werkt op je cv. Als je alle basisinformatie en structuur in gedachten houdt, wordt het schrijven van een cv als recente schoolverlater gemakkelijker en hopelijk minder overweldigend. Gebruik onze carrièretips om op te vallen op de arbeidsmarkt. Jouw toekomst ligt in jouw handen. Veel succes!

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een cv als afgestudeerde? De sleutel tot een goed cv als recente afgestudeerde is om alle stappen van het maken van een cv te volgen, waaronder planning, onderzoek, het maken van zowel een basis cv als een specifiek cv voor een bepaalde baan, en tot slot proeflezen en bewerken. Gebruik actiewerkwoorden en heldere taal om verwarring te voorkomen. Stem je cv af op de zoekwoorden op de website van het bedrijf en de vacature.

Hoe lang moet een cv voor een recente schoolverlater zijn? Je cv moet 1-2 pagina's beslaan. Het is ideaal om alles op één pagina te houden. Probeer lange en vage bewoordingen te vermijden. Houd er rekening mee dat cv's van twee pagina's of langer meestal niet worden aanbevolen, tenzij je veel relevante werkervaring hebt of solliciteert voor een baan in de academische wereld of STEM-industrie.

Kan ik een baan krijgen als recente schoolverlater met slechte cijfers? De beste oplossing om dit probleem te overwinnen is om je cijfers niet op je cv te vermelden. Voor de meeste werkgevers weegt werkervaring zwaarder dan cijfers. Het hebben van relevante werkervaring of het voltooien van een stage naast je studie is veel waardevoller dan je cijfers. Maak je geen zorgen als je geen hoge cijfers hebt. Werkgevers controleren meestal niet eens of je bent afgestudeerd, dus ze zullen minder geneigd zijn om naar je cijfers te vragen.

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv