CV

>

Tips voor het schrijven van een cv zonder ervaring

StarStarStarStarStar

Tips voor het schrijven van een cv zonder ervaring

door CVMaker

 • CV
 • · January 27 2023
 • · 6 min lezen
Cv zonder werkervaring

Inhoudsopgave

Het schrijven van een overtuigend cv kan best uitdagend zijn wanneer je weinig of geen werkervaring hebt. Maar hoe moet je dan een potentiële werkgever overtuigen? Bestaat er een manier om een gebrek aan werkervaring positief te laten klinken? In dit artikel geven we zes tips waarmee je een geweldig cv zonder werkervaring kunt leren schrijven.

1. Zet je opleiding in de schijnwerpers

Als je weinig werkervaring hebt, kun je dat compenseren door de kwaliteit van je opleiding te benadrukken. Vermeld je diploma's en certificaten, maar ook de onderscheidingen of prijzen die je hebt gekregen. Heb je deelgenomen aan aanvullende cursussen of relevante projecten? Vergeet niet om deze ook te vermelden.

Je opleiding laat potentiële werkgevers zien dat je ondanks een gebrek aan werkervaring toch over de vaardigheden en kennis beschikt die nodig zijn voor de functie waarop je solliciteert. Ben je net afgestudeerd of studeer je nog steeds? Weet dat stages en studentenbaantjes ook meetellen als werkervaring.

Stel bijvoorbeeld dat je solliciteert naar een baan in de medische sector. In dit geval is het niet alleen een goed idee om te vermelden aan welke school je hebt gestudeerd en in welk vakgebied. Je kunt ook stages en vrijwilligerswerk in medische instellingen laten meetellen als werkervaring.

Solliciteer je echter naar een baan in de marketingsector? Vertel dan meer over de promotie-projecten die je hebt gedaan voor andere organisaties (zoals een studentenvereniging of een non-profit organisatie). Daarmee laat je zien dat je creatief bent en mensen kunt overtuigen.

Meestal moet je bij het beschrijven van je stages of andere werkervaring duidelijk aangeven welke rol en taken je toen kreeg. Aarzel niet om concrete verantwoordelijkheden en prestaties waar je trots op bent te benadrukken.

Houd natuurlijk rekening mee dat je studies en stages relevant moeten zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Als je een cv schrijft voor een specifieke baan, zorg er dan voor dat je opleidings- en ervaring overeenkomen met de functie-eisen.

2. Benadruk je vaardigheden

Zelfs als je weinig werkervaring hebt, beschik je waarschijnlijk over nuttige vaardigheden die werkgevers waarderen. Maak daarom een lijst van al je vaardigheden. Zorg ervoor dat je zowel technische vaardigheden (bijv. programmeervaardigheden of data-analyse) en soft skills (bijv. communicatie, teamwerk) benoemt.

Vergeet ook niet om bijzondere vaardigheden of kwalificaties te vermelden. Denk bijvoorbeeld aan een vreemde taal die je vloeiend spreekt, of een geldig rijbewijs. Deze informatie is voor veel functies belangrijk.

Je kunt ook relevante cursussen of projecten vermelden waaraan je hebt gewerkt. Dit zal potentiële werkgevers laten zien dat je over de nodige vaardigheden en kennis beschikt.

Studeer je nog steeds? Vermeld dan gerust relevante buitenschoolse activiteiten, stages of studentenbaantjes. Deze ervaring laat zien dat je in staat bent om in teamverband te werken en verantwoordelijkheid te nemen.

De beste manier om je vaardigheden te presenteren is om enerzijds je technische en professionele vaardigheden (hard skills) en anderzijds je persoonlijke vaardigheden (soft skills) te benadrukken.

Hieronder staan enkele voorbeelden van hard skills die je in je cv kunt opnemen:

 • Taalvaardigheden

 • Je rijbewijs (auto- of motorrijbewijs)

 • Softwarekennis (Word, Excel, Powerpoint, Photoshop, etc).

 • Leiderschapsvaardigheden

 • Kennis van programmeertalen

Soft skills geven de recruiter een beter inzicht in je persoonlijkheid en waarden. Voorbeelden zijn:

 • Integriteit

 • Een voorliefde voor uitdaging

 • Openheid

 • Betrouwbaarheid

 • Creativiteit

 • Teamspirit

 • Aanpassingsvermogen

 • Empathie

 • Samenwerkingsvermogen

 • Leergierig

Voorbeelden van specifieke vaardigheden

Je soft skills zijn altijd relevant, ongeacht naar welke baan je solliciteert. Als het gaat om hard skills zul je kieskeuriger moeten zijn: vermeld alleen de vaardigheden die echt passen bij de baan waarop je solliciteert.

Bij een marketingbaan zou je bijvoorbeeld vaardigheden kunnen opnoemen zoals:

 • Beheer van social media netwerken

 • Creatie van geoptimaliseerde content

 • Opzetten van een digitale strategie

 • Uitvoering van acquisitiecampagnes

 • Kennis van markttrends

 • Vermogen om internetverkeer en (website)prestaties

 • SEO-skills

 • Analyse van gebruikersbehoeften

 • Goede beheersing van het Engels

Als je naar een IT-baan solliciteert, zal je lijst van hard skills er helemaal anders uitzien:

 • Websites maken

 • Ontwikkeling van mobiele toepassingen

 • Beheer van dataservers

 • Kunnen werken in een cloudomgeving

 • Kennis van enkele programmeertalen

Belangrijke tip: zorg ervoor dat al je vaardigheden aansluiten bij de functie-eisen.

Download voorbeeld cv zonder werkervaring

Voorbeeld cv - Geen werkervaring

PDF document

3. Toon je passie

Veel kandidaten maken zich zorgen over hun gebrek aan werkervaring. Er zijn echter zoveel andere dingen die je kunt gebruiken om een overtuigend cv zonder werkervaring te schrijven. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is je passie tonen voor een bepaalde functie. Laat zien dat je geïnteresseerd bent. Spreek positief over je vaardigheden en je vorige werkgever (of stagementor). Passie werkt aanstekelijk en helpt je op te vallen.

Dit kun je doen door cursussen of buitenschoolse activiteiten te benadrukken waaraan je hebt deelgenomen en die relevant zijn voor de functie. Daarmee laat je werkgevers zien dat je graag in deze sector wilt werken en dat je een positieve leerhouding hebt.

Extra tip: als je geen gerelateerde werkervaring hebt, probeer dan andere manieren te vinden om te laten zien dat je toch over de vereiste vaardigheden beschikt. Leer je snel? Ben je goed in het oplossen van problemen? Heb je relevante hobby's of interesses? Dit zijn allemaal kwaliteiten die op je cv passen.

4. Vermeld vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan een geweldige manier zijn om te laten zien dat je bereid bent om hard te werken en bij te dragen aan een team. Zorg ervoor dat je alleen vrijwilligerswerk benadrukt dat verband houdt met de functie waarnaar je solliciteert. Vergeet ook niet om prestaties en leiderschapsvaardigheden te vermelden.

Probeer indien mogelijk vrijwilligerswerk te vinden dat relevant is voor de baan waarop je solliciteert. Dit zal potentiële werkgevers laten zien dat je relevante ervaring hebt en dat je gemotiveerd bent voor een carrière op dit gebied.

Heb je nog nooit vrijwilligerswerk gedaan? Misschien is het dan een goed idee om nu te beginnen. Het zal niet alleen je cv verbeteren, maar je zult ook waardevolle vaardigheden en ervaring opdoen die je in je toekomstige carrière zullen helpen.

5. Benadruk je kennis van vreemde talen en je liefde voor reizen

Hoe meer talen je spreekt, hoe beter! Het is een enorm voordeel voor elke internationale carrière.

Veel werkgevers vinden het belangrijk om meertalig personeel te werven. Met de globalisering van onze economie is het spreken van een of meer vreemde talen een enorm voordeel op de arbeidsmarkt. Spreek je zelf een vreemde taal? Vergeet die dan zeker niet op je cv te vermelden!

Maar wees voorzichtig! Het is belangrijk om de juiste verwachtingen te stellen over je talenkennis. Als je de verkeerde indruk wekt, loop je het risico om je recruiter tijdens een sollicitatiegesprek teleur te stellen. De beste manier om dit te vermijden is door gebruik te maken van het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen (ERK). Met dit referentiekader kun je jezelf met behulp van een code een taalvaardigheidsniveau toekennen. Dit zijn:

Niveau A (Basisgebruiker):

 • A1: Beginner

 • A2: Beginner+

Niveau B (Zelfstandige gebruiker):

 • B1: Halfgevorderd

 • B2: Gevorderd

Niveau B (Vaardige gebruiker):

 • C1: Zelfstandige gebruiker

 • C2: Volledige beheersing

Om precies te weten in welke categorie je thuishoort, kun je een (gratis) online test afleggen. Je kunt ook een BULATS (Business Language Testing Service) afleggen. Hiermee krijg je een snelle aanwijzing van je taalvaardigheidsniveau volgens de ERK-normen.

Het vermelden van je reisbestemmingen is ook een goede manier om je internationale mindset en openheid te laten zien. Het toont dat je nieuwsgierig bent en je kunt aanpassen aan verschillende soorten omgevingen.

Let op dat het geen opsomming wordt van al je vakantiereizen. Ging het om een leerreis in het buitenland, zoals een Erasmusuitwisseling of een humanitaire reis? Dan past die zeker op je cv!

6. Experimenteer met de lay-out van je cv om een leuke visuele indruk te maken!

Het kan zijn dat je cv, ondanks al onze tips, er toch beter moet uitzien. Aarzel in dat geval niet om te spelen met de opmaak van je document: verander de positie van de tekst, werk met alinea's en kopjes, gebruik bullet points, verander het lettertype, maak belangrijke trefwoorden dikgedrukt (bold), en nog veel meer. Het belangrijkste is dat de stijl samenhangend blijft. Een mooi cv valt op!

Laat je niet ontmoedigen wanneer je weinig werkervaring hebt! Dankzij onze tips maak je nog steeds een grote kans!

Voorbeeld van een cv zonder werkervaring

Een cv zonder werkervaring is best wel uitdagend om te schrijven. Laat je niet ontmoedigen. Om je te helpen hebben we enkele praktische en doeltreffende cv-templates zonder ervaring gemaakt. Je kunt ze gebruiken bij het schrijven van je eigen cv waarin je opleiding, vaardigheden en motivatie worden benadrukt. We zijn er zeker van dat je zo heel wat werkgevers zult interesseren!

Voorbeeld van een cv met weinig of geen werkervaring

Download een voorbeeld-cv met weinig of geen werkervaring

Je weet nu hoe je een cv schrijft zonder werkervaring. Tijd om je eigen cv te maken! CVMaker is de perfecte tool om je eigen cv te maken. Gebruik onze gebruiksvriendelijke CV-builder om in een handomdraai een professioneel en opvallend cv te maken. Heb je hulp nodig? Dan staat ons team klaar om je te helpen. Maar nu ben jij aan de beurt!

Waarom werken met CVMaker?

 • Je vergroot je slaagkansen bij het solliciteren.

 • Je cv maken is dankzij onze professioneel ontworpen cv-sjablonen een koud kunstje.

 • Je kunt de stijl van je cv aanpassen aan je unieke vaardigheden en ervaring.

 • Je valt op met een professioneel en visueel aantrekkelijk cv.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op January 27 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv