CV

>

Lettertype voor je cv

StarStarStarStarStar

Lettertype voor je cv

door CVMaker

  • CV
  • · September 07 2022
  • · 2 min lezen
Lettertype voor je cv

Inhoudsopgave

Bij het opstellen van een cv is het lettertype van groot belang. Je staat er misschien niet direct bij stil, maar wat voor lettertype voor je cv vind je geschikt? Als je een cv opstelt, moet het er netjes en goed verzorgd uitzien. Daarbij spelen lettertype, lijnhoogte en de grootte van de tekst een rol. De leesbaarheid van een lettertype is het meest belangrijk. Een lettertype kan heel sierlijk zijn, maar dit kan ook vermoeiend zijn om te lezen. Een voorbeeld waar je dan aan kunt denken is het lettertype Comic Sans. Er bestaan ook lettertypen die wat saai zijn om te lezen, maar deze zijn wel professioneel, daarbij kun je denken aan Arial en aan Times New Roman. Er zijn wel een paar mogelijkheden als je een mix wil tussen sierlijk en leesbaarheid, daarbij kun je denken aan Verdana of aan Cambria. Ook Calibri is een lettertype wat bij een cv gebruikt kan worden.

Schreefloos of met schreven

Wellicht weet je wat het onderscheid is tussen letters met schreven en een schreefloos lettertype. Een schreef is een letter met aan de boven- en onderkant streepjes. Een schreefloze letter is een letter zonder die streepjes. Lettertype met een schreef, zoals de Georgia en de Garamond, zijn sierlijker en formeler dan de schreefloze letters. Voorbeelden van schreefloze letters zijn de de Helvetica Neue en de Century Gothic. Kies voor een lettertype met schreef als je solliciteert naar een hoge functie. Jongeren en sollicitanten die een baan zoeken in de IT-sector kunnen beter kiezen voor een schreefloze letter.

Lettertype en lijnhoogte voor cv

Voor een goede leesbaarheid van je cv is naast het lettertype ook de lijnhoogte van belang. Het gaat hier over de witte ruimte die zichtbaar is tussen de zinnen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van 1,0, alleen 1,15 en 1,5 kun je ook kiezen want ook dat leest erg prettig. Je kunt hierdoor de zinnen namelijk beter van elkaar onderscheiden (als je een klein lettertype hebt gekozen is een grotere lijnhoogte aan te raden). Bij een programma zoals Microsoft Word kun je zelf experimenteren met het lettertype en de lijnhoogte.

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

Cv maken

Goede lettertypes voor je cv

kies bij voorkeur een lettertype dat een beetje sierlijk en goed leesbaar is, zoals de Calibri, de Verdana en de Cambria. Je kunt ook kiezen voor de Times New Roman, een niet echt sierlijke maar wel goed leesbaar lettertype. Er zijn ook lettertypes die je beter niet kunt gebruiken. Dat zijn de sierlijke maar slecht leesbare lettertypes, zoals de Berlin Sans en de Comic Sans.

Bedenk dat een cv en een sollicitatiebrief zakelijke documenten zijn. Een heel sierlijk en apart lettertype wordt door de meeste recruiters niet op prijs gesteld. De kans is groot dat je cv en sollicitatiebrief in de prullenbak belanden.

Tips voor lettertype gebruik voor je cv

Als je een sollicitatiebrief en een cv gaat maken, houdt er dan rekening mee dat je bij beide hetzelfde lettertype gebruikt. Het oogt namelijk een stuk professioneler, het is geen vereiste, maar het is wel goed als je hier aan denkt. Waar kun je nog meer aan denken bij het lettertype voor je cv?

  • De grootte van het lettertype voor je cv is ook van belang. Bij Calibri wordt er vaak gekozen voor 12, bij Verdana voor 10,5, voor Cambria voor 12, voor Arial voor lettertype 11 en bij Times New Roman ook lettertype 11.

  • Kies een lettertype wat bij je past, professionaliteit staat hierbij voorop, maar het moet ook wel aan je wensen voldoen. Je mag trots zijn op wat je hebt gemaakt en dan is een passend lettertype vaak ook wel mede beslissend.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op September 07 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv