CV

>

Welke vaardigheden en competenties vermeld je op je cv?

StarStarStarStarStar

Welke vaardigheden en competenties vermeld je op je cv?

door CVMaker

 • CV
 • · February 19 2024
 • · 3 min lezen
Vaardigheden en competenties op cv vermelden

Inhoudsopgave

Je bent op zoek naar een baan. Misschien weet je al precies wat je wil, maar het kan ook zijn dat je nog zoekende bent. Lastig, want om jezelf te kunnen verkopen bij een potentiële werkgever, zal je moeten weten welke competenties en vaardigheden je hebt die goed bruikbaar zijn voor de gewenste baan. Gelukkig vind je in de vacature tekst al aanknopingspunten om hier een keuze in te maken. Zorg ervoor dat je alleen competenties en vaardigheden vermeldt, die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. De belangrijkste kan je ook in het persoonlijk profiel bovenaan je cv benoemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat duidelijk wordt uit je cv waar je deze vaardigheden precies hebt opgedaan; werkervaring, opleiding of bijvoorbeeld middels een cursus of training.

Competenties of vaardigheden?

Om goed gebruik te kunnen maken van competenties en vaardigheden op je cv, is het handig om het verschil tussen deze twee termen helder te hebben. Ze worden namelijk nog wel eens door elkaar gebruikt, terwijl ze eigenlijk niet exact hetzelfde betekenen.

Wat zijn competenties?

Met een competentie wordt een persoonlijke kwaliteit of eigenschap bedoeld. Het gaat dan om dingen die je kunt leren of kunt hebben wanneer dit past bij je karakter. Heb je bijvoorbeeld van nature de neiging om niet snel op te geven? Dan zorgt deze karaktertrek ervoor dat je waarschijnlijk de competentie 'doorzettingsvermogen' bezit. Of zit het in je karakter om je hoofd koel te houden? Dan is de kans groot dat de competentie 'stressbestendigheid' prima bij jou past. Op je cv horen de competenties normaal gesproken thuis onder het kopje 'eigenschappen'.

Wat zijn vaardigheden?

Met vaardigheden wordt een meer praktische kant bedoeld. Het zijn dingen waar je goed in bent en die je hebt laten zien in de praktijk. Bezit je een bepaalde vaardigheid nog niet? Dan kan deze in de meeste gevallen aangeleerd worden. Vaardigheden passen op je cv onder het gedeelte ervaring en kunnen van alles zijn: je kunt bijvoorbeeld heel goed zijn met Photoshop of razendsnel kunnen typen. Maar ook zaken zoals het kunnen besturen van een heftruck of weten hoe je vloerbedekking kunt leggen zijn voorbeelden van vaardigheden. Hierin zie je ook het verschil tussen competenties en vaardigheden. Competenties zijn veel algemener van aard dan vaardigheden.

soorten vaardigheden cv

Van vaardigheid naar competentie

Sommige competenties bezit je dus al van nature. Er zijn echter ook competenties die je kunt ontwikkelen. Hiervoor is het noodzakelijk om eerst de bijbehorende vaardigheden onder de knie te krijgen. Wil je bijvoorbeeld de competentie 'organiseren' ontwikkelen? Dan zal je je eerst vaardigheden zoals omgaan met Microsoft Office, het voeren van agendabeheer en netwerken moeten oefenen.

Tip: wordt er in een vacature om een competentie gevraagd, waarvan je niet zeker weet of je die al volledig beheerst? Breng dan eerst in kaart welke vaardigheden je al hebt, die nodig zijn om die competentie te bereiken. Dit maakt het makkelijker om in een sollicitatiebrief of tijdens een sollicitatiegesprek aan te geven wat je al wel kan, in plaats van wat je nog moet leren.

Keuze uit de beste templates!

Cv maken

Verschillende categorieën vaardigheden

Er zijn heel veel verschillende vaardigheden. Je zal daarnaast ook nog eens heel veel verschillende vaardigheden beheersen. Een cv is echter standaard niet langer dan 2 A4 en je zult dus moeten schrappen. Om makkelijker te kunnen kiezen wat van belang is, kun je gebruik maken van de volgende indeling in categorieën.

1. Sociale vaardigheden

Kort gezegd: hoe redt jij in je sociale situaties? Vaak wordt deze categorie te makkelijk samengevat als: hoe goed kan jij samenwerken met anderen? Natuurlijk kan dit in een functie van belang zijn, maar er vallen nog meer zaken in deze categorie. Om een aantal voorbeelden te noemen:

 • Spreken voor een groep;

 • Goed kunnen luisteren;

 • Aansturen van anderen;

 • Duidelijk uitleg kunnen geven over bepaalde onderwerpen.

2. Conceptuele vaardigheden

Kun je goed analyseren, verbanden ontdekken tussen verschillende zaken, of creatieve oplossingen voor problemen vinden? Dit zijn allemaal vaardigheden die als conceptuele vaardigheden worden gezien.

3. Technische vaardigheden

Een auto kunnen ontwerpen, een tafel in elkaar kunnen zetten of een voordeur in de sponning kunnen zetten: het zijn allemaal voorbeelden van technische vaardigheden. Dit type vaardigheden heb je echt niet alleen nodig bij technische beroepen. Ook computervaardigheden vallen bijvoorbeeld in deze categorie. Denk bijvoorbeeld aan kunnen werken met Microsoft Office of kunnen programmeren met HTML.

4. Politieke vaardigheden

De term 'politiek' kan wat verwarring scheppen. Het heeft echter niets te maken met politieke partijen of de Tweede Kamer. In dit geval gaat het erom hoe vaardig je bent in het versterken van je eigen positie of de positie van een bedrijf. Hierin vertoont deze categorie wat overlap met de sociale vaardigheden. Hieronder kan bijvoorbeeld vallen:

 • Medestanders vinden;

 • Kritische kunnen nadenken;

 • anderen kunnen motiveren;

 • Goed kunnen netwerken.

Wat er thuishoort op je cv

Hoe kies je nu de juiste competenties en vaardigheden om op je cv te zetten? De eerste stap is om nogmaals de vacaturetekst goed te bestuderen. Vaak worden in zo'n tekst al specifieke vaardigheden en/of competenties benoemd. Bezit je deze? Benoem ze dan in brief en cv. De kunst is om hierbij positief kritisch naar jezelf te kijken. Sommige mensen vinden praktisch iedere competentie wel bij zichzelf passen. Er zijn ook mensen die juist moeite hebben om eigen competenties of vaardigheden te benoemen. De kunst is om daar een goede middenweg in te vinden.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op February 19 2024

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv