StarStarStarStarStar

Stage

Gebruik deze motivatiebrief voor het vinden van een stage gerust als voorbeeld. Hier hebben we het Hopkins template gebruikt.

Creëer jouw cv

"Een goede motivatiebrief helpt heel erg bij het vinden van een stage. Een professioneel template draagt daar zeker aan bij."

Finn Turn - Student

Motivatiebrief voorbeeld - stage

Inhoudsopgave

Voorbereiding motivatiebrief stage

Het zoeken naar een stageplaats kan voldoende stress met zich meebrengen. Waar ga je een plek vinden? Hoeveel andere studenten zitten in het proces? En ga zo maar door.

Om één zorg minder te hebben, helpen wij je met jouw motivatiebrief.

Wanneer je voor je opleiding stage gaat lopen, dien je rekening te houden met enkele belangrijke punten. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld de stagehandleiding of syllabus van je opleiding. Hierin staat informatie zoals de duur van je stage en waaraan het stagebedrijf die je zoekt aan dient te voldoen. Dit zijn belangrijke details die je in je motivatiebrief kenbaar kunt maken. Hoe duidelijker je bent, des te beter het stagebedrijf zich kan voorbereiden op jouw stageperiode. Misschien wil je stage lopen bij een bedrijf die op dat moment geen vacature heeft. In een dergelijk geval, kun je het beste de aanpak van een open sollicitatiebrief hanteren.

Een motivatiebrief voor je stage schrijven

Het schrijven van een motivatiebrief stage is best spannend. Je hebt mogelijk nog niet zoveel werkervaring, waardoor het in eerste instantie moeilijk lijkt om je ervaring en vaardigheden te benoemen. Een voordeel bestaat al: het is voor veel bedrijven wel duidelijk waarom je een stageplaats wil. Je wil ervaring opdoen voor je verdere carrière, daarnaast is het van belang voor je studiepunten tijdens je opleiding.

Het beschrijven van je motivatie kan moeilijk lijken, stage is vaak verplicht voor je opleiding, maar probeer te denken aan de reden waarom je voor een bepaalde opleiding hebt gekozen en wat je hier graag mee zou willen doen. Dit kun je dan ook als informatie voor je motivatiebrief gebruiken. Richt je ook op het bedrijf en beschrijf in je motivatiebrief, waarom je graag bij dát bedrijf stage zou willen lopen.

Vaak zijn brieven verdeeld in drie stukken: de inleiding, het middenstuk en een afsluiting.

Indeling motivatiebrief

In de inleiding verwijs je naar een vacature of naar een eventueel telefoongesprek.

In het middenstuk van je open sollicitatiebrief, ga je in op wat je aan het bedrijf te bieden hebt. Beschrijf hier je diploma’s, vaardigheden en eventuele relevante hoogtepunten in je carrière.

In de afsluitende alinea bedank je de lezer voor zijn/haar tijd, schrijf je dat je bijvoorbeeld uitkijkt naar een terugkoppeling en verwijs je naar je bijgevoegde curriculum vitae.

Bekijk het voorbeeldbrief en doe inspiratie op om jouw eigen stage motivatiebrief te schrijven.

Belangrijke punten in je stage motivatiebrief

De belangrijkste punten in je stage motivatiebrief zijn de details waarmee je vanuit je opleiding rekening dient te houden. Met deze details ga je aan de slag tijdens het schrijven van je motivatiebrief. Maak bijvoorbeeld een overzicht voor jezelf waarbij je de volgende vragen beantwoord:

  • Welke opleiding volg je en in welk jaar zit je?

  • Hoe lang is je stageperiode?

  • Over welke relevante vaardigheden en kwaliteiten beschik je?

  • Wat zou je graag willen leren tijdens je stage?

  • Waar zie je jezelf werken over vijf jaar?

Met deze informatie heb je voldoende handvatten om een sterke motivatiebrief voor je stage te schrijven. Probeer je brief niet te lang te maken en hou het bij maximaal een A4. Laat na afloop een goede kennis of familielid je brief nogmaals doornemen.

Conclusie: Overtuig met jouw motivatiebrief

Zoals aangegeven, in jouw brief moet je benadrukken wat jouw vaardigheden zijn. Je wil je potentiële stagebedrijf ervan overtuigen dat jij bepaalde skills bezit, dus dat je van waarde kan zijn. Je geeft ook aan dat je deze vaardigheden graag tijdens je stage verder wil aanscherpen en dat je nieuwe skills wenst te ontwikkelen.

Jij kan hen helpen met verschillende taken en in ruil doe jij ervaring op voor je verdere carrière.

Tip: Kies één van onze professionele templates en val op tussen al die andere brieven! Ook kan je jouw cv hier updaten

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv