StarStarStarStarStar

Stage

Gebruik deze motivatiebrief voor het vinden van een stage gerust als voorbeeld. Hier hebben we het Hopkins template gebruikt.

Creëer jouw cv

"Een goede motivatiebrief helpt heel erg bij het vinden van een stage. Een professioneel template draagt daar zeker aan bij."

Finn Turn - Student

Motivatiebrief voorbeeld - stage

Inhoudsopgave

Motivatiebrief stage schrijven? Gratis voorbeeld en tips!

De zoektocht naar een stage is al stressvol genoeg. Waar ga je stage lopen? Hoeveel andere studenten werken er al bij dat bedrijf? Ben ik wel goed genoeg? Heb ik wel genoeg ervaring? Dit zijn allemaal heel normale vragen voor een student.

Gelukkig zijn wij hier om je te helpen met het opstellen van je motivatiebrief.

Als je stage gaat lopen voor je opleiding, zijn er een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Raadpleeg hiervoor de stagehandleiding of syllabus van je opleiding. Hierin staat informatie zoals de duur van je stage en waar het stagebedrijf dat je zoekt aan moet voldoen. Dit is informatie die je zeker in je motivatiebrief moet opnemen. Hoe duidelijker je bent, hoe beter het stagebedrijf zich kan voorbereiden op jouw stage.

Het kan zijn dat je wilt solliciteren bij een bedrijf waar momenteel geen openstaande vacatures zijn. In zo'n geval kun je het beste kiezen voor een open sollicitatiebrief.

Een motivatiebrief voor je stage schrijven

Een motivatiebrief schrijven voor een stage is best spannend. Dit kan de eerste keer zijn dat je echte werkervaring opdoet. Het kan dus best zijn dat je geen ervaring of relevante vaardigheden kunt bedenken. Maar geen paniek! Je kunt jezelf op een andere manier in de kijker zetten. Je hebt alvast één voordeel: het is voor veel bedrijven meteen duidelijk waarom je stage wilt lopen. Je wilt ervaring opdoen om je carrière verder uit te bouwen. Veel studenten moeten ook verplicht stage lopen om studiepunten te behalen voor hun opleiding.

Het lijkt misschien moeilijk om uit te leggen waarom je stage wilt lopen, aangezien stages meestal verplicht zijn voor je opleiding. Toch kun je even stilstaan bij waarom je voor een bepaalde opleiding hebt gekozen en wat je ermee wilt doen. Dit kun je dan ook gebruiken als informatie voor je motivatiebrief.

Motivatiebrieven worden vaak verdeeld in drie delen: de inleiding, het middenstuk en een conclusie.

Indeling van je motivatiebrief

Verwijs in de inleiding altijd naar de jobadvertentie die je las, of naar een eventueel voorafgaand telefonisch interview.

Leg in het middenstuk van je motivatiebrief uit wat je het bedrijf te bieden hebt. Beschrijf hier je vaardigheden en opleiding. Benadruk vooral je opleiding en het feit dat je je verder wilt ontwikkelen.

Bedank de lezer in de laatste alinea voor zijn of haar tijd. Schrijf bijvoorbeeld dat je uitkijkt naar feedback en verwijs naar je cv in bijlage.

Laat je desnoods inspireren door bestaande motivatiebrieven, maar vergiet niet dat je eigen brief altijd uniek moet zijn.

Aandachtspunten voor de motivatiebrief van je stage

Het belangrijkste in je motivatiebrief is de informatie over je opleiding. Voordat je begint met schrijven, is het een goed idee om de volgende vragen te beantwoorden:

  • Welke opleiding volg je en in welk jaar zit je?

  • Hoe lang duurt je stage?

  • Over welke relevante vaardigheden en kwaliteiten beschik je?

  • Wat zou je graag willen leren tijdens je stage?

  • Waar zie je jezelf werken over vijf jaar?

Met deze informatie heb je voldoende aanknopingspunten om een sterke motivatiebrief voor je stage te schrijven. Probeer je brief niet te lang te maken en houd het bij maximaal één A4. Laat vervolgens je brief nalezen door iemand anders.

Conclusie: overtuigen met een goede motivatiebrief

In je motivatiebrief moet je, dus benadrukken wat je vaardigheden zijn. Het doel van deze brief is om je potentiële stagebedrijf te overtuigen dat je over bepaalde vaardigheden die van jou de beste kandidaat maken. Je moet ook benadrukken dat je de stage wilt gebruiken om je bestaande vaardigheden te verbeteren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Je ruilt dus je tijd en vaardigheden in voor ontwikkelingskansen.

Tip: kies één van onze professionele templates en val op tussen alle andere kandidaten! Je kunt ook hier je cv updaten.

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv