Sollicitatiebrief voorbeelden

DropDown

Open sollicitatie

StarStarStarStarStar

Open sollicitatie

Dit voorbeeld van een sollicitatiebrief is goed te gebruiken als inspiratie voor jouw open sollicitatie.

+ Maak je sollicitatiebrief

"Voor mijn sollicitatiebrief heb ik gekozen voor het Yale template. De accenten kan je in verschillende kleuren veranderen, daarmee maak je jouw brief net iets persoonlijker."

Rafaël van Hoef - Sales Assistant

Sollicitatiebrief voorbeeld - open sollicitatie

Inhoudsopgave

Gratis open sollicitatiebrief voorbeeld: zo doe je dat!

Een open sollicitatie, is een sollicitatie naar een baan bij een bedrijf waar geen openstaande vacatures zijn. Je solliciteert dus ergens waar jij graag wil werken, in de hoop dat zij jou zullen aannemen, nu of in de toekomst.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een open sollicitatie is één van de moeilijkere sollicitaties die bestaan. Zoals hierboven aangehaald, waarschijnlijk heeft het bedrijf geen openstaande vacatures, of niet voor jouw beoogde rol. Doe daarom altijd onderzoek naar het bedrijf waar je wil gaan solliciteren. Google het bedrijf, bel ze op en achterhaal zoveel mogelijk informatie dat van belang kan zijn.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Bel het bedrijf

Wanneer je de belangrijkste punten van het bedrijf hebt verzameld, is het verstandig om eerst even te bellen. Denk eraan dat het bedrijf eigenlijk niet op zoek is naar personeel en zouden ze geen aandacht aan je brief hoeven te besteden. Het versturen van je open sollicitatiebrief zonder aankondiging, kan dus de kans verkleinen op een eventuele terugkoppeling.

Voordat je gaat bellen, is het verstandig om voor jezelf op te schrijven wat je tijdens het telefoongesprek allemaal wilt vragen en zeggen. Het is handig om bijvoorbeeld te checken of het bedrijf überhaupt open staat voor open sollicitaties. Als dit het geval is, kun je gelijk informeren naar de naam en het e-mailadres van de persoon waar jij jouw open sollicitatiebrief naar kunt opsturen.

Leg tijdens dit gesprek ook uit wat voor werk je graag zou willen doen, zo lukt het vaak om de functienaam die het bedrijf hiervoor hanteert te achterhalen. Dit is handige informatie die je later in je open sollicitatiebrief kunt gebruiken. Wanneer je eerst even belt, heb je automatisch ook een eerste zin voor je brief gecreëerd. Je kunt namelijk verwijzen naar het telefoongesprek die je zojuist met mevrouw x of meneer y hebt gevoerd. Hierna ga je verder met de inleiding van je brief.

Een open sollicitatiebrief schrijven

De inhoud van een open sollicitatiebrief is ongeveer hetzelfde als die van een motivatiebrief. Het verschil is dat je bij een open sollicitatie duidelijk dient aan te geven wie je bent en wat je voor het bedrijf kunt betekenen, terwijl ze eigenlijk niet op zoek zijn naar nieuw personeel.

Meestal zijn brieven verdeeld in drie stukken: de inleiding, het middenstuk en een afsluiting. In de inleiding verwijs je naar een vacature of in dit geval, het telefoongesprek.

In het middenstuk van je open sollicitatiebrief, ga je in op wat je aan het bedrijf te bieden hebt. Beschrijf hier je diploma’s, vaardigheden en eventuele relevante hoogtepunten in je carrière.

In de afsluitende alinea bedank je de lezer voor zijn/haar tijd, schrijf je dat je bijvoorbeeld uitkijkt naar een terugkoppeling en verwijs je naar je bijgevoegde curriculum vitae.

Belangrijke punten in je open sollicitatiebrief

  • Verwijs naar het telefoongesprek dat je hebt gevoerd en noem de naam van de contactpersoon die je hebt gesproken.

  • Vermeld duidelijk welke functie je graag zou willen bekleden.

  • Introduceer jezelf door je opleiding of kennis, werkervaring en soft en hard skills te benoemen.

  • Leg duidelijk uit waarom je deze baan graag wilt en waarom juist bij dit bedrijf.

  • Laat na afloop een goede kennis of familielid de brief nogmaals doornemen.

Conclusie

Hoewel de kans op een succesvolle sollicitatie lager is, heb je wel de kans om een goede indruk achter te laten. Wie weet zoeken ze jou in de toekomst!

Dus, denk jij dat je van waarde bent voor het beoogde bedrijf? Wacht niet, en stuur gewoon jouw open sollicitatiebrief in!

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv