CV voorbeelden

DropDown

Accountant

StarStarStarStarStar

Accountant

Harvard is een professionele keuze die je in staat stelt om een indrukwekkend en overzichtelijk cv te creëren. Het strakke en georganiseerde ontwerp biedt een professionele uitstraling, waardoor het ideaal is voor formele sectoren zoals het bedrijfsleven, financiën en recht.

Gebruik dit cv

"Ik ben een analytische en resultaatgerichte accountant met meer dan 8 jaar ervaring in het ontwikkelen en implementeren van effectieve financiële strategieën. Mijn focus ligt op het verbeteren van de bedrijfsprestaties en het behalen van financiële doelstellingen."

Paul de Vries - Accountant

CV voorbeeld - accountant

Inhoudsopgave

Hoe maak je een accountant cv? Tips, tricks en voorbeelden!

Als je ervoor kiest om accountant te worden, speelt je cv een cruciale rol bij het verkrijgen van een baan in een competitieve branche. Het maken van je cv kan echter een uitdaging zijn. Je moet voldoende informatie geven over je vaardigheden en werkervaring, terwijl je cv toch beknopt en geschikt moet zijn voor applicant tracking systems (ATS). Bovendien moet het cv aansluiten bij je loopbaandoelen.

In dit artikel willen we je graag helpen bij het maken van een sterk cv als accountant. We zullen de belangrijke kwalificaties bespreken en laten zien hoe je kunt aantonen dat je de geschikte kandidaat bent voor de functie. Ons doel is om je mee te nemen bij het opstellen van een cv dat indruk maakt en je dichter bij het verwezenlijken van je droombaan brengt.

Het maken van een cv: waar begin je?

Als je op zoek bent naar nieuwe carrièremogelijkheden of je carrière wilt verbeteren, dan is het absoluut van belang om een up-to-date master-cv en een goed op maat gemaakt cv voor een specifieke vacature te hebben. Deze documenten ondersteunen je bij promoties, salarisonderhandelingen en andere mogelijkheden om te groeien in je carrière. Als je graag meer wilt weten over elk onderdeel van een accountant cv, ben je bij ons aan het juiste adres. We helpen je graag bij het maken van jouw cv. Laten we meteen aan de slag gaan!

Ga aan de slag met jouw cv!

CV maken

Hoofd cv

Dit is een uitgebreid document waarin al je professionele en academische ervaring, vaardigheden, kwalificaties en prestaties staan. Het wordt meestal op volgorde van tijd gezet en kan als referentie dienen wanneer je een aangepast cv of sollicitatiebrief maakt.

Cv specifiek voor een vacature

Als recruiters en managers op zoek zijn naar nieuwe medewerkers, willen ze de allerbeste kandidaat vinden. Ze willen begrijpen waarom jij de perfecte match bent voor de baan en of je tijd en moeite hebt gestoken in je sollicitatie. Daarom is het van groot belang om je cv aan te passen voor elke sollicitatie en de meest relevante en recente ervaring te benadrukken. Op die manier kun je jouw kwalificaties, vaardigheden en ervaring laten zien die van belang zijn voor de specifieke functie in de accountancy.

Hieronder vind je een voorbeeld van een accounting cv en later in dit artikel kom je nog meer voorbeelden tegen voor verschillende accounting functies, zoals een trainee accountant of assistent-accountant cv.

Paul is een ervaren accountant met een passie voor financiële analyse en het ontwikkelen van strategische financiële plannen. Zijn accountant cv laat zijn ervaring en direct relevante vaardigheden voor zijn vakgebied zien. Ze beschikt over uitzonderlijke interpersoonlijke en leiderschapsvaardigheden en heeft een bewezen staat van dienst in het samenwerken en leiden van verschillende teams. De Harvard template benadrukt zijn expertise op een duidelijke, beknopte en georganiseerde manier.

Wat moet er in een accountant cv staan?

Bij het maken van jouw accountant cv is het van groot belang om de meest relevante onderdelen op te nemen die een duidelijk beeld geven van jouw kwalificaties, vaardigheden en ervaring. Over het algemeen bestaat een accountant cv uit de volgende secties: persoonlijke gegevens, een persoonlijk profiel, opleidingen, werkervaring en vaardigheden. Door deze secties effectief te benadrukken, kun je jouw waarde als kandidaat aantonen en de aandacht trekken van potentiële werkgevers.

Bij het opstellen van een persoonlijk profiel is het essentieel om een goede eerste indruk te maken door jouw professionele expertise en persoonlijke eigenschappen, ook wel soft skills genoemd, te benadrukken. Begin met het vermelden van jouw carrière doelen en ambities, samen met jouw ervaringsniveau op het gebied van accountancy.

Denk eraan om sterke bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken die jouw vaardigheden demonstreren, zoals 'nauwkeurig', 'analytisch' of 'oog voor detail'. Je kunt ook de nadruk leggen op jouw communicatie- en samenwerkingsvaardigheden, die essentieel zijn in de accountancy.

Tip!

Zorg ervoor dat jouw persoonlijk profiel beknopt is, idealiter niet langer dan vier tot zes regels, en de aandacht van de recruiter trekt door jouw unieke sterke punten als accountant te benadrukken.

Bij het opstellen van jouw profiel, pas het aan op de functie waarvoor je solliciteert door gebruik te maken van trefwoorden en zinsdelen uit de functiebeschrijving. Hiermee laat je de recruiter zien dat je de tijd hebt genomen om de functievereisten te begrijpen en dat je over de nodige vaardigheden beschikt om uit te blinken in de functie. Zorg er ook voor dat jouw profiel in een professionele toon is geschreven en vermijd generieke zinnen of modewoorden.

Camera Flash

Persoonlijk profiel van een senior accountant

Gedreven senior accountant met diploma en officiële registratie (RA). Expert in nauwkeurige financiële rapportage en regelgeving. Sterke analytische vaardigheden en bekend met boekhoudsoftware. Duidelijke communicatie van complexe financiële informatie.

Camera Flash

Persoonlijk profiel van een accountant medewerker

Als nauwkeurige en ervaren medewerker accountant ben ik bedreven in het produceren van hoogwaardige financiële rapporten, het naleven van regelgeving en het analyseren van cijfers. Mijn kennis van diverse boekhoudprogramma's en mijn vermogen om complexe financiële informatie begrijpelijk te communiceren, maken mij een waardevolle aanwinst voor het financiële team. Mijn actieve en gedetailleerde aanpak zorgt voor succes in mijn werk.

Camera Flash

Persoonlijk profiel van een management accountant

Ervaren management accountant met 8+ jaar ervaring. Leider in financieel management en groeistrategieën. Bewezen staat van dienst in complexe accounting projecten, budgettering en financiële analyse. Sterke focus op nauwkeurigheid en detail. Uitstekende leiderschaps- en ontwikkelingsvaardigheden.

Camera Flash

Persoonlijk profiel van een management accountant

Ervaren management accountant met 8+ jaar ervaring. Leider in financieel management en groeistrategieën. Bewezen staat van dienst in complexe accounting projecten, budgettering en financiële analyse. Sterke focus op nauwkeurigheid en detail. Uitstekende leiderschaps- en ontwikkelingsvaardigheden.

Camera Flash

Persoonlijk profiel van een belastingadviseur

Analytische belastingadviseur met 5+ jaar ervaring. Expert in belastingplanning en naleving. Minimaliseert belastingverplichtingen binnen de wet. Sterke kennis van belastingcodes en -regelgeving. Ervaring in vastgoed, productie en gezondheidszorg. Toegewijd aan continue professionele ontwikkeling.

Camera Flash

Persoonlijk profiel voor een stagiair accountant

Recent afgestudeerde accountant met een passie voor het accountantsvak en een sterke drive om praktijkervaring op te doen als Registeraccountant (RA). Gedegen kennis van boekhoudkundige taken, zoals het balanceren van balansposten, grootboekrekeningen en crediteurenadministratie. Sterke communicatievaardigheden om complexe financiële informatie begrijpelijk te maken.

Camera Flash

Persoonlijk profiel voor een junior accountant

Ambitieuze Junior Accountant (AAT) die graag wil werken bij een vooruitstrevend accountantskantoor. Ik heb een goede kennis van boekhoudkundige principes en praktijken, en ik let sterk op detail, tijdbeheer en communicatieve vaardigheden. Ik ben bekend met basis boekhoudtaken en heb ervaring opgedaan tijdens een stage in de accountancy.

Welke vaardigheden moeten er in een accountant cv staan?

Bij het opstellen van jouw cv is het van groot belang om de juiste vaardigheden op te nemen die een helder beeld geven van wat jij kunt. Er zijn twee soorten vaardigheden die je moet vermelden: hard skills en soft skills.

Hard skills zijn technische vaardigheden die specifiek zijn voor de functie van accountant. Dit zijn de vaardigheden die je hebt verworven door middel van studie, training of praktijkervaring. Voor een accountant cv kunnen hard skills bijvoorbeeld zijn:

 • Het opstellen en analyseren van financiële overzichten.

 • Budgettering en financiële prognoses maken.

 • Belastingplanning en zorgen voor naleving van regels en voorschriften.

 • Beheren van inkomende en uitgaande betalingen.

 • Assisteren bij het voorbereiden van audits.

 • Verifiëren van de balans in alle rekeningen.

 • Kennis van boekhoudprincipes en regelgeving.

Daarnaast zijn er ook soft skills, dit zijn persoonlijke eigenschappen die je helpen om effectief te communiceren en goed samen te werken met anderen. Voor een accountant kunnen soft skills bijvoorbeeld zijn:

 • Sterke communicatievaardigheden en het vermogen om met mensen om te gaan.

 • Oog voor detail en nauwkeurigheid.

 • Goed kunnen plannen en organiseren.

 • Analytisch denken en probleemoplossend vermogen.

 • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

 • Samenwerken in een team.

 • Goed kunnen analyseren van gegevens.

 • Leiderschapsvaardigheden.

Door zowel jouw hard skills als jouw soft skills te vermelden in je cv, laat je zien dat je geschikt bent voor de functie en zul je de aandacht van potentiële werkgevers trekken. Deze combinatie van vaardigheden toont aan dat je zowel de technische expertise als de persoonlijke eigenschappen hebt om succesvol te zijn als accountant.

Ga aan de slag met je cv!

Begin hier!

Hoe moet je je werkervaring vermelden?

Als je jouw werkervaring beschrijft, is het belangrijk om de specifieke boekhoudtaken en verantwoordelijkheden te benadrukken die je in elke functie hebt uitgevoerd. Recruiters en werkgevers willen weten wat je hebt gedaan en welke resultaten je hebt behaald. Hier zijn enkele tips om een effectieve sectie over werkervaring te schrijven voor jouw accountant cv:

 • Begin met je meest recente baan en werk chronologisch terug.

 • Beschrijf jouw verantwoordelijkheden en prestaties in elke functie, waarbij je je richt op meetbare resultaten wanneer mogelijk. Gebruik actieve werkwoorden om elke opsommingstekst te beginnen, zoals beheren, ontwikkelen, voorbereiden en analyseren.

 • Pas jouw ervaring aan op de functie waarvoor je solliciteert. Benadruk de vaardigheden en ervaringen die het meest relevant zijn voor de functieomschrijving.

 • Gebruik cijfers en percentages om jouw prestaties kwantificeerbaar te maken. Bijvoorbeeld, je kunt zeggen: "heb de debiteuren cyclus met 20% verkort" of "heb het bedrijf €50.000 bespaard aan belastingverplichtingen".

 • Maak gebruik van vakspecifieke termen en afkortingen om jouw kennis en expertise te tonen.

 • Wees beknopt en vermijd lange alinea's. Gebruik in plaats daarvan opsommingstekens om jouw ervaring leesbaarder te maken.

Voorbeeld van hoe je werkervaring vermeldt:

Accountant werkervaring

Hoe moet je je opleidingen vermelden?

Bij het beschrijven van jouw opleiding op een cv is het belangrijk om jouw relevante onderwijsprestaties en kwalificaties te benadrukken die jouw kennis en vaardigheden op het gebied van accountancy aantonen. Of je nu informatie zoekt over hoe je een cv schrijft als recent afgestudeerde in accountancy of een algemeen accountancy cv, we hebben enkele tips gegeven om een effectieve sectie over opleiding te schrijven voor jouw Accountant cv:

 • Begin met jouw hoogste opleidingsniveau en werk chronologisch terug. Vermeld de naam van de instelling, het behaalde diploma en de afstudeerdatum.

 • Inclusief eventuele relevante certificeringen of licenties die je hebt behaald op het gebied van accountancy.

 • Als je gespecialiseerde cursussen of trainingen hebt gevolgd op het gebied van accountancy, zoals cursussen in belastingen of auditing, vermeld deze dan ook.

 • Vermeld eventuele academische onderscheidingen of prijzen die je hebt ontvangen.

 • Als je recent afgestudeerd bent of weinig werkervaring hebt, kun je relevante vakken vermelden die jouw kennis en vaardigheden op het gebied van accountancy aantonen. Overweeg een cv gebaseerd op vaardigheden te maken, of raadpleeg ons voorbeeld van een afgestudeerd cv voor meer informatie.

Voorbeeld van hoe je een opleiding vermeldt:

Erasmus Universiteit Rotterdam Master accountancy, Rotterdam 2012-2013

Bachelor Accountancy Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam 2008 - 2012

Hoe moet je je cursussen vermelden?

Bij het vermelden van cursussen en certificaten op een cv is het belangrijk om diegene te benadrukken die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Hier zijn enkele tips om effectief cursussen en certificaten op jouw accountant cv te vermelden:

 • Gebruik een aparte sectie voor cursussen en certificaten.

 • Vermeld de naam van de cursus of het certificaat, de instelling of aanbieder en de voltooiingsdatum of status.

 • Focus op cursussen en certificaten die jouw vaardigheden en kennis op het gebied van accountancy aantonen, zoals belastingen, auditing, financiële rapportage en kostencalculatie.

 • Als je aanvullende cursussen hebt gevolgd of conferenties en seminars hebt bijgewoond, kun je deze ook in deze sectie opnemen of proberen ze op te nemen in de sectie over opleiding.

 • Vermeld alleen cursussen en certificaten die recent zijn behaald of relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

Hoe vermeld je je prestaties op je cv?

Het vermelden van prestaties op je cv is een geweldige manier om jouw vaardigheden, kennis en prestaties te laten zien. Ze moeten worden opgenomen in jouw werkervaring, maar als je een ervaren professional bent, overweeg dan om een aparte sectie te maken voor jouw drie belangrijkste carrièrepunten of prestaties. Hier zijn enkele tips om effectief prestaties op jouw accountant cv te vermelden:

 • Focus op kwantificeerbare prestaties. Gebruik cijfers, percentages en andere meetbare gegevens om de impact van jouw prestaties aan te tonen.

 • Gebruik sterke werkwoorden om jouw prestaties te beschrijven, zoals behaald, verbeterd, verhoogd en verminderd.

 • Pas jouw prestaties aan op de functie waarvoor je solliciteert. Benadruk diegene die het meest relevant zijn voor de functieomschrijving.

 • Wees specifiek en geef details over de prestatie. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen "kosten verlaagd", zou je kunnen zeggen "operationele kosten met 15% verlaagd door procesverbeteringen".

 • Gebruik opsommingstekens om jouw prestaties te laten opvallen en gemakkelijk leesbaar te maken.

 • Groepeer vergelijkbare prestaties samen om een krachtiger impact te creëren.

Voorbeelden van prestaties:

"Behaalde een nauwkeurigheid van 98% bij financiële rapportage voor een Fortune 500-bedrijf met een jaaromzet van meer dan €5 miljard."

"Verkorte de debiteurencyclus met 20%, wat resulteerde in een jaarlijkse toename van €500.000 aan cashflow."

"Ontwikkelde en implementeerde nieuwe belasting strategieën, wat leidde tot een belastingbesparing van meer dan €100.000 voor een middelgroot bedrijf."

"Ontwikkelde en gaf trainingen aan junior accountants, wat resulteerde in verbeterde prestaties en verminderde fouten."

Keuze uit meer dan 14+ cv templates!

Begin hier!

Belangrijke punten om te onthouden:

Nu je al deze nieuwe informatie hebt over wat een goed accountant cv maakt, willen we graag enkele belangrijke punten samenvatten die je in gedachten moet houden.

 • Leg de nadruk op je relevante opleiding, kwalificaties en certificeringen in accounting of finance.

 • Laat je technische vaardigheden zien, inclusief je bekwaamheid in boekhoudsoftware en andere tools.

 • Toon je relevante ervaring, zoals het beheren van financiële processen, het opstellen van financiële overzichten en het analyseren van financiële gegevens om verbeterpunten te identificeren.

 • Vermeld ook je soft skills, zoals communicatie, teamwork, probleemoplossing en oog voor detail.

 • Pas je cv aan op basis van de specifieke eisen van de functie en richt je op de vaardigheden en ervaring die overeenkomen met de functiebeschrijving.

 • Maak gebruik van opsommingstekens om je informatie te structureren en het gemakkelijk leesbaar te maken.

 • Ondersteun je prestaties met specifieke meetwaarden en cijfers waar mogelijk.

 • Neem de tijd om je cv grondig te controleren op spelfouten en grammaticale fouten.

 • Houd je cv beknopt en richt je op de meest relevante informatie.

 • Pas je cv aan voor elke sollicitatie, waarbij je de vaardigheden en ervaring benadrukt die het meest relevant zijn voor de functie.

 • Overweeg om een professioneel cv template te gebruiken of vraag feedback aan een loopbaanadviseur of mentor.

Cv accountant voorbeeld - Harvard template

Cv accountant voorbeeld

Download dit voorbeeld hier - accountant cv

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het beste formaat voor een accountant cv?

Een goed geschreven cv voor een accountant is essentieel voor iedereen die een carrière in de accountancy in Nederland wil nastreven. Het cv is een marketinginstrument dat de vaardigheden, ervaring en kwalificaties van een individu benadrukt aan potentiële werkgevers. Het is vaak het eerste contactpunt tussen een kandidaat en een hiring manager, en daarom is het belangrijk dat het de expertise van de persoon effectief weergeeft en aantoont dat hij/zij geschikt is voor de functie. Harvard is een zeer geschikte cv template voor de accountancy wereld. Daarnaast hebben we nog veel meer cv templates die je kunt gebruiken.

Wat maakt een goed accountant cv?

Een goed accountant cv moet de aandacht voor detail, analytische vaardigheden en het vermogen om complexe financiële informatie te beheren van een kandidaat aantonen, wat essentiële eigenschappen zijn voor succes in het accountancy veld. Het biedt kandidaten de mogelijkheid om hun onderwijsachtergrond, professionele certificeringen en relevante werkervaring te presenteren en zich te onderscheiden van andere kandidaten die mogelijk vergelijkbare kwalificaties hebben.

Hoe word ik een accountant in Nederland?

Het worden van een accountant in Nederland kan variëren afhankelijk van je kwalificaties en omstandigheden. Over het algemeen zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

 • Kies je kwalificatie: Er zijn verschillende accountancy kwalificaties waaruit je kunt kiezen, waaronder NBA, NOB en NOREA. Onderzoek elke kwalificatie en kies degene die het beste aansluit bij je carrièredoelen. Onthoud dat elke kwalificatie zijn eigen toelatingseisen heeft, maar over het algemeen heb je een bepaald opleidingsniveau en werkervaring nodig.

 • Registreer je bij het relevante beroepsorgaan: Nadat je je kwalificatie hebt gekozen, moet je je registreren bij het relevante beroepsorgaan. Bijvoorbeeld, als je voor NBA hebt gekozen, moet je je registreren bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

 • Voltooi je studie: Afhankelijk van je gekozen kwalificatie, moet je een reeks examens en/of praktijkgerichte trainingen voltooien.

 • Verkrijg werkervaring: Veel accountancy kwalificaties vereisen het voltooien van werkervaring. Dit kan worden opgedaan via een stage, traineeship of werk bij een accountantskantoor.

 • Solliciteer naar functies: Nadat je je studie hebt voltooid en de vereiste werkervaring hebt opgedaan, kun je solliciteren naar accountancy functies.

Wat is het gemiddelde salaris van een accountant in Nederland?

Volgens het Nederlands Salariskompas ligt het gemiddelde salaris van een accountant in Nederland tussen de €35.000 en €70.000 per jaar, afhankelijk van de ervaring en het niveau van verantwoordelijkheid.

Waar kan ik relevante werkervaring in de accountancy opdoen?

Het kan nuttig zijn om mogelijkheden in jouw lokale omgeving te onderzoeken en contact op te nemen met accountantskantoren en organisaties om te informeren naar mogelijke kansen. Er zijn verschillende manieren om relevante werkervaring in de accountancy op te doen, waaronder:

Veel accountantskantoren bieden stages aan voor studenten en pas afgestudeerden. Deze stages kunnen waardevolle werkervaring bieden en je helpen bij het opbouwen van je professionele netwerk.

Je kunt ook ervaring opdoen in de accountancy door vrijwilligerswerk te doen bij non-profitorganisaties of maatschappelijke groepen. Dit kan een geweldige manier zijn om ervaring op te doen en tegelijkertijd iets terug te geven aan de gemeenschap.

Als je nog op school zit of studeert voor je accountancy kwalificatie, kun je relevante werkervaring opdoen door parttime te werken in een functie die verband houdt met accountancy. Kijk naar mogelijkheden bij lokale bedrijven of accountantskantoren.

Veel grote accountantskantoren bieden traineeships aan voor pas afgestudeerden, waarbij gestructureerde training en werkervaring wordt geboden.

Als je al enige ervaring in de accountancy hebt opgedaan, kun je overwegen om als freelancer te werken of als consultant. Dit kan je de flexibiliteit geven om aan verschillende projecten te werken en ervaring op te doen op verschillende gebieden van accountancy.

Welke accountancy kwalificatie is het beste?

De beste accountancy kwalificatie voor jou hangt af van je carrièredoelen en individuele omstandigheden. In Nederland zijn enkele veelvoorkomende accountancy kwalificaties:

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA): De NBA-kwalificatie is een erkende accountancy kwalificatie in Nederland en biedt een breed scala aan vaardigheden en kennis op het gebied van accountancy en auditing.

Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB): De NOB-kwalificatie richt zich op fiscale advisering en biedt vaardigheden en kennis op het gebied van belastingrecht en belastingadvies.

Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors (NOREA): De NOREA-kwalificatie richt zich op IT-auditing en biedt vaardigheden en kennis op het gebied van IT-auditing en IT-beveiliging.

Hoe schrijf ik een accountancy cv zonder ervaring?

Zelfs als je geen directe ervaring in de accountancy hebt opgedaan, kun je nog steeds een sterk accountancy cv maken waarin je je vaardigheden, opleiding en potentieel benadrukt. Benadruk je motivatie om te leren en je enthousiasme voor het accountancy veld in je persoonlijk profiel of motivatiebrief. Zelfs als je geen directe accountancy-ervaring hebt, heb je mogelijk overdraagbare vaardigheden vanuit andere banen of ervaringen die relevant zijn voor accountancy.

Benadruk deze vaardigheden in je cv, zoals sterke analytische en numerieke vaardigheden, oog voor detail en vaardigheid in Microsoft Excel. Als je onlangs een accountancy-diploma hebt behaald of momenteel een opleiding volgt, vermeld dit dan prominent in je cv en mogelijk in je persoonlijk profiel. Vermeld relevante vakken, academische prestaties of buitenschoolse activiteiten op het gebied van accountancy.

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv