CV

>

Gat in je cv wegwerken

StarStarStarStarStar

Gat in je cv wegwerken

door CVMaker

 • CV
 • · October 25 2022
 • · 4 min lezen
Gat in je cv wegwerken

Inhoudsopgave

Meer dan eens zul je tijdens je loopbaan geconfronteerd worden met tijdelijke werkonderbrekingen. Denk bijvoorbeeld aan langdurige ziekte, ouderschapsverlof of opleiding. Deze situaties leiden tot het gevreesde gat in het cv. Recruiters houden over het algemeen van lineaire carrières, maar ze weten ook heel goed dat steeds minder mensen een traditioneel carrièrepad volgen. De vraag blijft echter hoe je recruiters kunt overtuigen ondanks een gat in je CV. Ontdek in dit artikel alle tips van CVMaker.

Wat wordt er bedoeld met een “gat in je cv”

Een gat in je cv duidt op een loopbaanonderbreking. Om je professionele loopbaan correct te presenteren moet je eerst en vooral duidelijkheid scheppen over je inactieve periodes. Het is belangrijk dat je de oorzaak, de duur en de omstandigheden vermeldt. Deze perioden van inactiviteit kunnen van verschillende aard zijn:

 • een periode waarin je een baan zoekt na een beslissing een vrijwillig of onvrijwillig ontslag.

 • een opleidingsperiode, bijvoorbeeld als onderdeel van een beroepsoriëntatie.

 • een overgangsperiode in je privéleven, zoals een verhuizing of een geboorte.

 • een periode van werkonderbreking om een eigen beroepsactiviteit te starten.

Waarom moet je praten over gaten in je CV?

Het is belangrijk dat je de ups en downs van je carrière kunt toelichten. Een recruiter zal een gat in je CV snel opmerken. Als je de kwestie niet zelf aanpakt, kun je er zeker van zijn dat je er vragen over krijgt. Met een goede voorbereiding kun je het gesprek in je voordeel sturen.

Hier zijn een paar voorbeelden van wat je zeker niet moet doen als je een gat in je CV hebt:

 • Het onderwerp vermijden.

 • Liegen (feiten kan een recruiter na het gesprek gemakkelijk nagaan).

 • Geen verantwoordelijkheid nemen voor je loopbaan en andere beschuldigen.

 • Te veel details over je persoonlijke leven ter sprake brengen (zoals een pijnlijke scheiding).

Probeer in plaats daarvan het volgende te doen:

 • Neem verantwoordelijkheid voor perioden van inactiviteit.

 • Neem het initiatief tijdens het gesprek.

 • Geef uitleg in plaats van jezelf te rechtvaardigen met excuses.

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

CV maken

Hoe ga je om met een gat in je cv?

Als je een gat in je CV bespreekt, moet je er alles aan doen om deze periode van inactiviteit een positieve wending te geven. Wees positief en eerlijk in de manier waarop je dingen presenteert. Geef uitleg zodat de recruiter de achterliggende redenen beter begrijpt en ziet dat je de situatie professioneel hebt aangepakt. Hieronder volgen een paar praktische voorbeelden.

Hoe kun je een gat in je cv verklaren bij een onvrijwillige opzegging van je arbeidsovereenkomst?

Doe je best om geen verontwaardiging of frustratie te tonen. Vermeld gewoon de feiten. Tijdens je sollicitatiegesprek krijg je de gelegenheid om de omstandigheden van het einde van je vorige arbeidsovereenkomst objectief toe te lichten. Dit is eigenlijk een kans om te laten zien hoe je er het beste van gemaakt hebt.

Een onvrijwillige loopbaanonderbreking biedt ook nieuwe kansen. Hoe ging je met de situatie om? Heb je de kans aangegrepen om een opleiding te volgen of van beroep te veranderen? Zo ja, dan zal je vermogen om een plotselinge negatieve situatie om te zetten in een kans de recruiter laten zien dat je zeer veerkrachtig bent.

Hoe kun je een sabbatjaar uitleggen in je CV?

Leg in je motivatiebrief of tijdens het gesprek uit wat je beslissing heeft gemotiveerd, wat je project was en wat je ervan hebt geleerd. Via persoonlijke projecten kun je namelijk veel vaardigheden aanleren die professioneel relevant zijn. 

Zo heb je misschien veel geleerd over andere culturen door een wereldreis te maken. Je zou het leren of perfectioneren van een nieuwe taal, het ontdekken van een andere cultuur, deelname aan een humanitair project of meer kunnen vermelden. Benadruk de vaardigheden die je hebt geleerd en hoe die relevant zijn voor de baan.

Hoe vermeld je ouderschapsverlof in een CV?

Heb je een tijdje ouderschapsverlof opgenomen? Zwangerschap of ouderschap vereist ook een grote mate van aanpassingsvermogen. Je hebt in deze periode waarschijnlijk nuttige vaardigheden opgedaan. Nogmaals, het gaat erom een gebrek aan professionele activiteit om te zetten in een voordeel. 

Denk bijvoorbeeld aan organisatie thuis (planning), geduld met kinderen (presentatie onder druk), of sociale activiteiten waarbij je voor anderen zorgt. Dit laat je menselijke kant zien, wat uiterst belangrijk is in het bedrijfsleven. 

Is het bedrijf bezorgd dat je niet genoeg aandacht kunt besteden aan je werkactiviteiten? Vermeld dan dat je kinderen het peuterstadium voorbij zijn. Je bent nu meer beschikbaar om weer 100% te gaan werken.

Hoe praat je over een eigen project als zelfstandige?

Ben je aan een ondernemersproject begonnen dat niet lukte? Recruiters vinden zulke ervaringen ongelooflijk fascinerend. Ze weten dan dat je risico's durft te nemen. Mensen die door ondernemerschap alle aspecten van het bedrijfsleven beheersen zijn een ongelooflijke aanwinst voor bedrijven. 

Een mislukking betekent trouwens dat je weer opstaat. Vertel daarom meer over wat je hebt geleerd, de uitdagingen die je tegenkwam en hoe je die hebt opgelost. Wat zou je deze keer anders doen? Vanuit deze rijke ervaring kun je dus een ongelooflijke kracht gebruiken om recruiters te overtuigen.

Wees kort en bondig waar nodig

Soms moet je niet meer zeggen dan nodig is. In een CV vermeld je gewoon de feiten, en verder moet je er niet te veel over uitweiden, vooral als het om negatievere redenen gaat. Je moet nergens over liegen of iets verbergen, maar het bewust kort houden. 

Als je bijvoorbeeld lange tijd ziek bent geweest vanwege een burn out, hoef je alleen te vermelden dat je om medische redenen niet kon werken. Je hoeft niet in detail in te gaan op de reden van je burn out (dat kan heel persoonlijk zijn). Je kunt wel vermelden dat je nu fit bent en er naar uitkijkt om weer het beste van jezelf te geven. 

Hoe maak je van een gat in je CV een aanwinst?

Zoals je al gelezen hebt, is het belangrijk dat je durft te praten over je perioden van inactiviteit. Met een eerlijke en positieve houding, die een professionele interpretatie geeft van deze perioden van inactiviteit, kom je een heel eind verder.

Het idee is om de recruiter bij je carrière te betrekken met een boeiend verhaal. Door de positieve aspecten te benadrukken, bevorder je de zachte vaardigheden die recruiters steeds meer zoeken in nieuw talent. 

Door het unieke van je carrière te benadrukken, kom je over als een atypisch profiel dat een nieuwe dynamiek in een team kan brengen. En dat is iets waar bedrijven veel naar op zoek zijn.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op October 25 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv