CV voorbeelden

DropDown

Verpleegkundige

StarStarStarStarStar

Verpleegkundige

Voor dit voorbeeld cv is het Erasmus template gebruikt.

Gebruik dit cv

"Dit cv-template vind ik overzichtelijk, hiermee kan ik mijn loopbaan goed weergeven met een duidelijke, korte opsomming van mijn werkervaring en vaardigheden."

Kevin de Vries - Verpleegkundige

Cv voorbeeld - Verpleegkundige

Inhoudsopgave

Voorbeeld cv verpleegkundige

In Nederland is veel vraag naar professionele verpleegkundigen. Het schrijven van een overtuigend cv is dan ook een belangrijk startpunt voor een succesvolle carrière en een leuke job in de zorgsector. Het schrijven van een goed cv blijft immers een uitdaging, zelfs voor professionals met veel ervaring.

Ondanks de overtuiging dat cv's eenvoudig werk zijn, weten de meeste mensen vaak niet hoe ze een goed cv moeten schrijven. Zo blijven ze de beste kansen mislopen. In dit artikel ontdek je hoe je een goed cv maakt waarin al je vaardigheden tot hun recht komen. We hebben ook een template aangemaakt die je kunt gebruiken als basis voor je eigen gepersonaliseerde cv.

De basis van een goed cv

Om projecten tot een goed einde te brengen, moet je goed plannen. Met cv's is dit niet anders. Hieronder lees je meer over wat dit betekent voor een goed cv.

Je moet een cv benaderen als een project waarin je al je vaardigheden en meerwaarde zo overtuigend en precies mogelijk laat zien. Het is de bedoeling dat een recruiter meteen weet wat voor vlees hij in de kuip heeft. 

Elk goed cv begint met een master-cv. Dit is een uitgebreide basisversie van je cv waarin al je opleidingen, vaardigheden en beroepservaring aan bod komen.

Een master-cv moet:

 • Logisch en leesvriendelijk zijn. Gebruik een zwart lettertype op een witte achtergrond en controleer je document op spelfouten.

 • Goed gepresenteerd, overzichtelijk, georganiseerd en professioneel zijn.

 • Beginnen met je meest recente of huidige baan. Je eerste baan komt als laatste. 

 • Je opleidingen en kwalificaties op dezelfde manier vermelden.

 • Zowel soft skills als echte vaardigheden vermelden. 

 • Nauwkeurige referentie-gegevens bij elke baan vermelden.

Neem voldoende tijd om je master-cv voor te bereiden. Dit document dient als basis voor al je toekomstige sollicitaties.

Waarom is het voor verpleegkundigen een goed idee om een master cv te maken? Om te beginnen bespaart het veel tijd. Door alle belangrijkste info op één plek te bewaren, hoef je niet telkens aan een compleet nieuw cv te werken. Het zorgt er ook voor dat je bij elk sollicitatiegesprek goed voor de dag komt.

Je master-cv als verpleegkundige hoeft geen sollicitatiebrief te bevatten. Die wordt apart geschreven en moet voor elke sollicitatie uniek zijn. Logisch, aangezien we als mens vaak veranderen: wat een paar jaar geleden goed klonk, is dat nu niet noodzakelijk meer. 

Deze logica geldt zeker bij sollicitatiebrieven. Gebruik voor je sollicitatiebrief dus nooit een algemeen document. Je master-cv daarentegen kan zo lang zijn als nodig. Zorg ervoor dat je elke functietitel, alle verantwoordelijkheden en alle prestaties in elke functie opsomt. Dit kost meer tijd, maar is onmisbaar als je succesvol wilt solliciteren.

Typ tijdens het opstellen van je master-cv alle belangrijkste informatie over, zoals relevante kwalificaties, onderscheidingen, referentiebrieven, enz. Bewaar deze informatie in een veilig bestand samen met je cv.

Vergeet niet om je master-cv zorgvuldig te herlezen en te bewerken. Vraag indien mogelijk aan iemand anders om het ook op fouten te controleren. Je wilt je lezer niet afschrikken met grove grammaticale fouten.

Voorbeeld-cv voor verpleegkundige

Voorbeeld cv - Software developer

Download dit voorbeeld-cv voor een Verpleegkundige

Vermeld al je verpleegkundige vaardigheden

Verplegen is een veeleisende en afwisselende job. Daar komen ongelooflijk veel belangrijke vaardigheden bij te pas.

Behalve de uitgebreide medische kennis die verpleegkundigen nodig hebben om hun taak uit te voeren, moeten ze ook beschikken over soft skills en een serieuze dosis emotionele intelligentie. Ook technologie is een belangrijk aspect van onze moderne geneeskunde. Daarom is verpleegkunde tegenwoordig ook een zeer technische job geworden. 

Je vaardigheden lijken misschien vanzelfsprekend omdat je ze dagelijks gebruikt. Neem de tijd om even stil te staan bij je werk en alle vaardigheden die nodig zijn om dat zo goed mogelijk te doen.

Hier zijn een paar voorbeelden die je kunnen helpen als je niet meteen een idee hebt van wat je vaardigheden zijn: 

Technische vaardigheden

 • Patiëntenonderzoek

 • Evaluatie van vitale functies

 • Patiëntenzorg

 • Infectiecontrole

 • IV-therapie

 • Katheterisatie

 • Pijnbestrijding

 • Afnemen van monsters en bloedafname

 • Ontwikkelen van zorgplannen

 • Patiëntenvoeding

 • Voorbereiden en toedienen van een GI-dieet

 • Voorlichting aan patiënt en familie

 • Elementaire levensondersteuning

 • Cardiopulmonale reanimatie

Soft skills

 • Teamwork

 • Zorg

 • Beslissingen nemen

 • Medeleven en empathie

 • Kunnen werken onder druk

 • Moed

 • Communicatief

 • Goed in tijdbeheer

 • Betrokkenheid en inzet

 • Deskundigheid

 • Kritisch denkvermogen

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief als verpleegkundige?

Neem voldoende tijd om je sollicitatiebrief te schrijven. Probeer zo oprecht mogelijk te zijn en vertel in je brief waarom je als verpleegkundige wilt werken. Vertel wat meer over je kwalificaties, vaardigheden en waarom deze specifieke baan je aanspreekt. 

De meeste kandidaten hebben meestal vergelijkbare kwalificaties en werkervaring. Daarom is dit is voor jou een unieke kans om op te vallen tussen alle andere cv's. Kies daarom voor een persoonlijke schrijfstijl, maar houd het toch professioneel. Het idee is om de recruiter meer voeling te geven met je eigen persoon.

Een sollicitatiebrief moet redelijk kort zijn: Schrijf minstens 500 woorden, maar niet meer dan 1000. Je wilt overtuigen, maar ook geen roman schrijven! 

Als je hobby's en interesses wilt vermelden, zorg er dan voor dat je alleen die noemt die belangrijk zijn voor de functie. Zo is vrijwilligerswerk bij een verzorgingstehuis of een voedselbank zeer relevant voor een job als verpleegkundige. Houd het vooral kort.

Bij het schrijven wil je vooral niet te droog of formeel overkomen. Houd het persoonlijk, warm en oprecht. Hieronder staat een aansprekend voorbeeld om je een beter idee te geven van een passende schrijfstijl:

"Toen ik nog een kind was, leed mijn broer aan kanker. Dit was een schokkende diagnose die ons hele gezin trof. We probeerden hem zo goed mogelijk door deze moeilijke periode heen te helpen. Ik herinner me vooral dat zijn verpleegster hierbij een zeer belangrijke rol speelde.

Ze slaagde er telkens in om mijn broer gerust te stellen na elke chemokuur. Voor hem was ze een lichtpunt in een moeilijke periode van zijn leven. Het leek wel alsof ze instinctief aanvoelde wat ze in elke situatie moest doen. Ondanks de moeilijkheid van haar taak bleef ze altijd kalm en zorgzaam.

Na een lang gevecht ging de kanker van mijn broer in remissie. Daardoor kon hij weer een normaal leven leiden. Zijn verpleegster werd mijn held! Haar werk was voor mij een enorme inspiratie. Dat speelde later een groter rol in mijn keuze om verpleegkundige te worden.

In 2004 slaagde ik erin om mijn droom te verwezenlijken. Ik behaalde mijn diploma verpleegkunde en werd aangenomen als hulpverpleegkundige in rusthuis Waalboog te Nijmegen.

Daar werkte ik met veel patiënten die een chronische ziekte hadden. Ik heb daar geleerd om hun ziektes, de behandeling ervan en hun prognoses beter te begrijpen. Daarnaast kreeg ik een kans om te werken met een zeer bekwaam medisch team die me bleef aanmoedigen.

Na deze fantastische ervaring stapte ik over naar een andere functie in het Erasmus MC in Rotterdam. Daar hielp ik als verpleegkundige op de afdeling spoedeisende hulp. Deze overgang bracht me in contact met een totaal andere omgeving met een steile leercurve. Hierdoor kon ik mijn kennis van patiëntenzorg en spoedeisende hulp verdiepen.

Ook hier werd ik omringd door deskundigen die graag hun kennis en ervaring met mij deelden. In die functie leerde ik echt hoe belangrijk het is om in elke situatie kalm en geconcentreerd te blijven.

De volgende stap in mijn carrière (en tevens mijn huidige baan) was naar Amsterdam UMC. Daar werkte ik met patiënten met een acute of chronische aandoening.

Sindsdien ben ik enorm gegroeid, niet alleen als verpleegster maar ook als mens. Het rechtstreeks werken met de meest kwetsbare mensen heeft me geleerd om me nog empathischer op te stellen tegenover menselijk leed. Elke dag leer ik hoe belangrijk het is om steun te bieden aan mensen die lijden aan een chronische ziekte en vaak terminaal ziek zijn. Dit was niet alleen belangrijk voor hen, maar ook voor hun familie.

Na al die jaren kan ik trots zeggen dat ik in dit beroep echt mijn roeping gevonden heb. Mijn doel is nu om me verder te ontwikkelen in de behandeling van patiënten met chronische aandoeningen.

Om die reden wil ik solliciteren naar deze functie. Ik heb de ervaring die u zoekt, maar ik wil ook dagelijks blijven leren. Werken op de afdeling medische oncologie zal me de nodige praktijkervaring geven om me op dit gebied verder te ontwikkelen.

Ik heb de vaardigheden, kwalificaties, conditie en mentale sterkte om een belangrijke rol te spelen op jullie afdeling. Bovendien weet ik dat ik kan bijdragen aan de behandeling, de zorg en het welzijn van oncologische patiënten."

*Als je een lange sollicitatiebrief hebt, kun je die als een apart document indienen. CVMaker biedt speciale templates die passen bij je cv.

Hoe is een sollicitatiebrief anders dan een persoonlijk profiel?

Een cv-profiel is een korte verklaring die aan het begin van je cv staat. Het is een goed idee om deze statement voor elke sollicitatie te personaliseren. Vergeet niet om deze daarna regelmatig bij te werken.

Hier een voorbeeld van zo'n persoonlijk profiel:

"Ik ben een empathische, gemotiveerde en enthousiaste verpleegkundige voor wie patiënten altijd op de eerste plaats komen. Door mijn opleiding en ervaring ben ik in staat om te werken met patiënten met zowel acute als chronische zorgbehoeften. De vele referenties die ik heb gekregen bevestigen dit. Mijn doel voor de toekomst is dieper in te gaan op de behandeling van patiënten met acute en chronische ziekten."

Hoe gebruik je een master-cv?

Als je master-cv helemaal af is, ben je klaar om te solliciteren. Kijk nog een laatste keer na of je geen belangrijke informatie vergeten bent.

Wanneer je een functie ziet waarvoor je wilt solliciteren, lees die dan eerst aandachtig door. Noteer daarna de belangrijkste eisen van de functie. Werkgevers gebruiken vaak trefwoorden in de functieomschrijving om sollicitaties te analyseren.

Op die manier kunnen recruiters snel de juiste kandidaten selecteren. Als je cv voor verpleegkundigen niet opvalt, dan is de kans groot dat je vriendelijk wordt bedankt. 

De beste manier om trefwoorden in een vacature te identificeren is door naar de functietitel te kijken. Je kunt ook de functie verantwoordelijkheden doornemen om daar belangrijke trefwoorden te vinden die relevant zijn. Dit zijn vaak vakspecifieke woorden, zoals chirurgie, chirurgisch, operatiekamer, operaties, preoperatief, postoperatief, enz. 

De volgende stap bestaat uit het samenvatten van je master-cv in een overtuigende cv voor verpleegkundigen die succesvol goedgekeurd wordt door parser-software. Dit is een speciaal programma dat de trefwoorden in je cv analyseert. Een gepersonaliseerde cv houdt hier rekening mee en vergroot je succeskansen.

Door elke keer een persoonlijk profiel en sollicitatiebrief te schrijven, verplicht je jezelf tot het analyseren (en gebruiken) van trefwoorden, terwijl je ook nadenkt over waarom je die baan eigenlijk wilt. Recruiters zien meteen welke kandidaten een standaardformulier gebruiken, en wie de moeite heeft genomen om de vacature te lezen. 

Besef dat recruiters soms honderden sollicitaties moeten analyseren en dus weinig tijd ter beschikking hebben. Ze zoeken tijdens dit proces naar specifieke informatie. Vinden ze die niet in je cv, dan is de kans groot dat het gewoon weer op de stapel belandt. Door de juiste trefwoorden en een persoonlijke stijl te gebruiken, houd je hun aandacht bij je sollicitatie.  Het laat ook zien hoe groot je motivatie is voor de betreffende functie. 

Er zijn nog een paar regels die je moet toepassen voor je gepersonaliseerde cv als verpleegkundige:

 • Gebruik een duidelijke, uniforme en beknopte opmaak voor je master-cv.

 • De lengte van je cv is belangrijk: beperk je tot maximum 2 of 3 pagina's.

 • Personaliseer je cv voor de functie. 

 • Gebruik positieve taal die makkelijk leest.

 • Schrijf een persoonlijk profiel voor elke sollicitatie aan het begin van je cv.

 • Schrijf ook een sollicitatiebrief die voor elke vacature uniek is.

 • Lees na op spelfouten. Laat desnoods iemand anders lezen.

 • Vermeld de contactgegevens van je referenties niet. Vermeld alleen hun naam en functie. Contactinformatie kan op verzoek worden verstrekt.

Conclusie

Met al deze tips ligt je droombaan als verpleegkundige binnen handbereik. Uiteindelijk hangt het eindresultaat ook af van je eigen inzet en het volgen van deze tips. Onthoud vooral dat het opstellen van een cv iets is dat tijd en voorbereiding vergt.

Hier vind je een laatste samenvatting met belangrijke aandachtspunten bij het samenstellen van een geweldig cv als verpleegkundige: 

 • Neem voldoende tijd om je cv op te stellen.

 • Bewaar je master-cv en alle belangrijkste documenten in een veilig en toegankelijk bestand.

 • Lees de functieomschrijving zorgvuldig en zoek trefwoorden op.

 • Creëer een overzicht van je cv met alleen informatie die relevant is voor de functie.

 • Schrijf een kort maar enthousiast persoonlijk profiel in je cv dat gericht is op de functie-eisen.

 • Zorg ervoor dat je persoonlijke profiel antwoorden biedt op de typische vragen van een recruiter. Wat kun je bieden en waarom wil je deze baan?

 • Schrijf een unieke sollicitatiebrief die kort vertelt wie je bent en wat je te bieden hebt.

Hier zijn nog een paar extra tips die nuttig zijn voor het versturen van je sollicitatie:

 • Stuur je cv en motivatiebrief altijd in pdf-formaat.

 • Stuur geen andere documenten mee, tenzij hierom gevraagd wordt.

 • Controleer of je contactgegevens gemakkelijk te vinden.

Vermeld de contactgegevens van je referenties niet tijdens een eerste sollicitatie.

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv