CV voorbeelden

DropDown

Psycholoog

StarStarStarStarStar

Psycholoog

Met behulp van de California template laat Julia moedig haar relevante werkervaring zien naast een selectie van relevante vaardigheden.

Begin hier!

"Bekwaam in onderzoek doen, gegevens analyseren en psychologische tests afnemen. Bezit sterke samenwerkingsvaardigheden en blink uit in het effectief bijdragen aan samenwerkingsprojecten."

Julia Verweij - Psycholoog

Cv voorbeeld - psycholoog

Inhoudsopgave

Hoe maak je een psycholoog cv? Tips en gratis voorbeeld!

Op zoek gaan naar een carrière in de psychologie betekent meer dan alleen maar begrijpen hoe mensen denken. Het gaat erom dat je je vaardigheden, achtergrond en ervaring laat zien via een goed doordacht cv.

Als je gepassioneerd bent over psychologie, sta je op het punt om een heel divers en lonend gebied binnen te stappen. Er zijn veel kansen, in verschillende sectoren, zoals de medische wereld, privépraktijken, onderwijsomgevingen en HR.

We vertellen je de vaardigheden die werkgevers waarderen, geven voorbeelden van relevante werkervaring en bieden tips over hoe je je het best kunt presenteren.

Het proces van het maken van een cv: waar te beginnen?

Beginnen aan je reis in de wereld van de psychologie is spannend en gaat verder dan alleen maar uit boeken leren en theoretische kennis opdoen. Een goed cv maken moet maken draait allemaal om het vertellen van jouw verhaal. Je cv moet laten zien hoe je van een student naar een professional bent gegroeid.

Net als bij andere beroepen in de gezondheidszorg, zoals verpleegkundige of zorgassistent, is het belangrijk om je cv aan te passen aan jouw specifieke vakgebied.

In de psychologie zijn er veel verschillende functies en loopbaanpaden, elk met hun eigen vaardigheden en ervaringen die nodig zijn, waaronder:

 • Assistent-psycholoog

 • Forensisch psycholoog

 • Verpleegkundige voor leerstoornissen

 • Klinisch psycholoog

 • Counselingspsycholoog

 • Onderwijspsycholoog

Laten we eens kijken naar het mogelijke carrièrepad, te beginnen met weinig tot geen werkervaring op je cv:

 • Geen ervaring: Zelfs als je nieuw bent in het veld, kun je je cv aanpassen om je passie voor psychologie te laten zien. Benadruk relevante overdraagbare vaardigheden, je opleiding en eventueel vrijwilligerswerk.

 • Student: Op dit moment richt je je op het leren van de basis en het begrijpen van de verschillende takken van de psychologie. Stages en vrijwilligerswerk kunnen je een idee geven van hoe je theoretische kennis in de praktijk kunt toepassen.

 • Stagiair: Een stageplaats vinden biedt je praktische ervaring in klinische, onderzoeks- of counselingomgevingen. Het is een eerste stap om je vaardigheden te ontwikkelen en te ontdekken wat je interesseert.

 • Afgestudeerde: Met een behaald diploma openen zich instapfuncties, zoals onderzoeksassistenten of ondersteunende functies. Je doet praktische ervaring op terwijl je samenwerkt met professionals in het veld.

 • Gevorderd: Naarmate je meer ervaring opdoet en je opleiding voortzet, kun je doorgroeien naar meer senior functies zoals klinisch psycholoog of psychotherapeut. Deze rollen brengen meer verantwoordelijkheid en gespecialiseerde kennis met zich mee.

Het is belangrijk om voor elke sollicitatie een cv te maken dat past bij de functie waar je naar solliciteert. Wees duidelijk, beknopt en vooral consistent. Een handige tip is om te beginnen met een algemeen cv en deze vervolgens aan te passen aan elke specifieke functie.

Voorbeeld van een psychologie cv

Voorbeeld van een psychologie cv

Download dit voorbeeld cv

Met behulp van het California template laat Julia haar relevante werkervaring zien naast een selectie van relevante vaardigheden. Door gebruik te maken van negatieve ruimte en een duidelijk, zelfverzekerd lettertype trekt ze rechtstreeks de aandacht van de werkgever naar de belangrijkste informatie, waardoor ze zichzelf presenteert als een topkandidaat.

Welke onderdelen zijn belangrijk?

Bij het maken van een cv voor de geestelijke gezondheidszorg, of je nu een psycholoog bent of voor een andere tak, is het essentieel om belangrijke elementen op te nemen. Je zou je expertise, ervaringen en persoonlijke eigenschappen moeten laten zien. Als algemene richtlijn, hier zijn de belangrijkste secties die je zou moeten opnemen en afstemmen op de functiebeschrijving.

Vereiste cv secties

Schrijf een sterk persoonlijk profiel

Een overtuigend persoonlijk profiel op een cv is jouw kans om je passie voor psychologie te laten zien. Onthoud dat je het moet aanpassen aan de specifieke functie waarvoor je solliciteert, terwijl je het beknopt en boeiend houdt. Voel je vrij om enkele voorbeelden van persoonlijke profielen op cv's voor verschillende gerelateerde functies te gebruiken ter inspiratie.

Camera Flash

Tip!

Beperk je persoonlijk profiel tot 70 woorden. Vermijd het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden zoals ik en/of mij.

Persoonlijk profiel voorbeeld - Recent afgestudeerd

Enthousiaste psychologie afgestudeerde met een diepe fascinatie voor het begrijpen van menselijk gedrag en mentale processen. Beschikt over een sterke basis in psychologische theorieën en onderzoeksmethoden, opgedaan door rigoureus academisch werk. Bedreven in psychologisch onderzoek en het toepassen van theoretische kennis in praktijksituaties om bij te dragen aan impactvolle onderzoeksprojecten.

Persoonlijk profiel voorbeeld - Assistent psycholoog

Toegewijde assistent psycholoog met 3 jaar praktijkervaring in het afnemen van psychologische assessments, het uitvoeren van onderzoek en het assisteren bij therapeutische interventies. Beschikt over uitzonderlijke communicatieve vaardigheden en een toewijding aan het ondersteunen van individuen op hun weg naar een betere geestelijke gezondheid.

Persoonlijk profiel voorbeeld - Psycholoog

Psycholoog met 5 jaar ervaring in het begeleiden van individuen door uitdagende levenservaringen en het bevorderen van emotioneel welzijn. Bedreven in het toepassen van op bewijs gebaseerde therapeutische technieken om een breed scala aan psychische problemen aan te pakken. Toegewijd aan het bieden van een veilige en niet-veroordelende omgeving voor cliënten om hun gedachten en emoties te verkennen.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden voor een psycholoog?

Het presenteren van relevante vaardigheden op je cv is essentieel om je geschiktheid voor de functie te demonstreren.

Harde vaardigheden*:* Vooral aanwezig in gespecialiseerde functies zoals een PhD, zijn dit specifieke technische vaardigheden en kennis die je verwerft via opleiding, training of praktische ervaring.

 • Psychologische beoordeling: Vaardigheid in het afnemen en interpreteren van psychologische assessments, zoals persoonlijkheidstests, cognitieve assessments en diagnostische tools.

 • Therapeutische technieken: Kennis van op bewijs gebaseerde therapeutische benaderingen, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), dialectische gedragstherapie (DGT) of psychodynamische therapie.

 • Onderzoeksmethodologieën: Vertrouwdheid met onderzoeksmethoden, gegevensverzameling en statistische analyse gebruikt in psychologische onderzoeksprojecten.

 • Data-analyse: Vermogen om onderzoeksgegevens te analyseren en interpreteren met statistische software zoals SPSS of R.

 • Crisisinterventie: Vaardigheden in het bieden van onmiddellijke ondersteuning en interventie tijdens crises of noodsituaties.

Zachte vaardigheden*:* Dit zijn persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen die effectieve communicatie, samenwerking en aanpassingsvermogen mogelijk maken. Binnen dit vakgebied spelen zachte vaardigheden een cruciale rol bij het opbouwen van een goede relatie met cliënten en collega's.

 • Empathie: het vermogen om de gevoelens en ervaringen van anderen te begrijpen en ermee mee te leven, essentieel voor het opbouwen van een therapeutische relatie.

 • Actief luisteren: aandachtig en empathisch luisteren naar de zorgen en perspectieven van cliënten.

 • Communicatie: duidelijke en effectieve communicatievaardigheden voor het overbrengen van complexe psychologische concepten aan cliënten en collega's.

 • Interpersoonlijke vaardigheden: het opbouwen van positieve relaties, effectief samenwerken in teams en navigeren door interpersoonlijke dynamiek.

 • Probleemoplossend vermogen: uitdagingen identificeren en oplossingen vinden, of het nu gaat om therapeutische settings of onderzoeksprojecten.

 • Ethisch bewustzijn: een bewustzijn van ethische richtlijnen en gevoeligheid voor culturele en individuele verschillen bij het werken met diverse mensen.

Door harde en zachte vaardigheden op te nemen, geef je een overzicht van je capaciteiten en help je werkgevers om je geschiktheid voor de functie te beoordelen. Zoals altijd, stem je vaardigheden af op de vereisten van de specifieke functie waarop je solliciteert.

Hoe werkervaring vermelden op een psychologie cv?

Het effectief benadrukken van je werkervaring op je cv is cruciaal om je praktische vaardigheden, expertise en bijdragen aan het vakgebied te demonstreren. Of je nu een cv schrijft voor een psychologie student, een afgestudeerde of een professional bent, je werkervaring moet je relevante functies en verantwoordelijkheden laten zien.

Vrijwilligerswerk, evenals hobby's en interesses op een cv, zijn ook uitstekende aanvullingen voor je cv om je professionele en persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen. Zorg ervoor dat ze relevant en recent genoeg zijn om aan te sluiten bij je sollicitatie.

Voorbeelden:

Verpleegkundige voor leerstoornissen | Greenview Zorgcentrum, Amsterdam | september 2020 - heden

Een persoonsgerichte aanpak om de behoeften en voorkeuren van bewoners met leerstoornissen te beoordelen en op maat gemaakte zorgplannen te maken. Samen met een team van zorgprofessionals om gedragsbeheerstrategieën te implementeren, wat resulteert in verbeterd welzijn van bewoners. Documenteren van observaties en voortgangsnotities, met behoud van nauwkeurige en actuele dossiers in overeenstemming met wettelijke normen. Neemt deel aan personeelstrainingssessies over communicatietechnieken en de-escalatiestrategieën voor personen met leerstoornissen.

Klinisch psycholoog | Serenity Therapiecentrum, Utrecht | januari 2017 - december 2022

Voerde uitgebreide psychologische beoordelingen uit en formuleerde op bewijs gebaseerde behandelplannen voor cliënten met stemmingsstoornissen en angst. Leidde individuele en groepsessies met behulp van cognitief-gedragstherapeutische en op mindfulness gebaseerde interventies. Beheerde een caseload van maximaal 25 cliënten, waarbij consequent positieve resultaten van cliënten werden behaald.

Benoem je opleidingen!

Je opleidingen zijn een cruciaal onderdeel van je cv, omdat het je academische kwalificaties en de basis van je expertise aantoont. Volg deze richtlijnen om je onderwijs effectief te presenteren:

 • Begin met je hoogste opleidingsniveau en werk terug, waarbij je de naam van de instelling, het behaalde diploma en de datum van afronding vermeldt.

 • Benadruk eventuele relevante certificeringen, prijzen of onderscheidingen die je tijdens je studie hebt ontvangen.

 • Leg de nadruk op je scriptie of onderzoeksproject, indien van toepassing, om je vermogen om zelfstandig onderzoek te doen en bij te dragen aan het vakgebied van de psychologie te laten zien.

 • Als je aanvullende cursussen, workshops of certificeringen hebt afgerond die verband houden met psychologie, neem ze dan op in deze sectie.

Voorbeelden

BSc Psychologie, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam | 2019 Scriptie: "Het verkennen van het effect van mindfulnessmeditatie op stressvermindering bij studenten aan de universiteit."

MSc Klinische Psychologie, Universiteit Utrecht, Utrecht | 2022 Scriptie: "Een kwalitatieve studie naar copingmechanismen bij individuen met gegeneraliseerde angststoornis."

Welke certificaten kan je toevoegen?

Het toevoegen van relevante licenties, cursussen en certificaten aan een cv verhoogt je geloofwaardigheid en toont je specialisatie op bepaalde gebieden aan. Overweeg de volgende certificeringen op basis van je loopbaandoelen:

 • Certificaat in Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

 • Certificaat in Speltherapie

 • Certificering in Psychometrische Testen

 • Gecertificeerd EMDR-therapeut

 • Gecertificeerd Mindfulness-beoefenaar.

Zorg ervoor dat je voor elke vermelding de naam van het certificaat, de instelling of uitgever en de datum van afronding vermeldt. Ontdek meer tips over hoe je prestaties op een cv kunt vermelden.

Belangrijkste punten om te onthouden

Het opstellen van een cv dat opvalt, vereist aandacht voor detail, heldere organisatie en een focus op je unieke kwalificaties en vaardigheden. Hier zijn de belangrijkste punten om te onthouden uit deze gids:

 • Begin sterk: schrijf een boeiende inleiding die het soort functie benadrukt dat je nastreeft en hoe je aan de slag kunt gaan in het veld.

 • Persoonlijk profiel: creëer een boeiend persoonlijk profiel dat je specialisatie en passie laat zien.

 • Belangrijke vaardigheden: vermeld zowel harde als zachte vaardigheden die relevant zijn voor je rol in de psychologie om je expertise en interpersoonlijke vaardigheden te demonstreren.

 • Werkervaring: neem relevante werkervaring op met korte alinea's gevolgd door meetbare prestaties om je impact te benadrukken.

 • Onderwijs: presenteer je onderwijsprestaties, relevante certificeringen en licenties op een duidelijke en beknopte manier.

Als je je cv hebt afgerond, is het belangrijk om het te controleren op eventuele spelfouten of grammaticale fouten en ervoor te zorgen dat het aansluit bij de functie waarvoor je solliciteert.

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv