Onderwijs
Onderwijs
De studente in het voorbeeld gaat solliciteren bij een internationaal georiënteerde organisatie op de communicatie afdeling. Tijdens haar studie heeft ze weinig tot geen relevante werkervaring opgedaan. Dat wordt echter gecompenseerd door andere onderdelen uitgebreider toe te lichten. Daarnaast staan de nevenactiviteiten boven de werkervaring, aangezien deze relevanter zijn. Met CVmaker deel je jouw CV eenvoudig opnieuw in, zodat de meest relevante informatie bovenaan staat.
Gebruik dit cv"Net afgestudeerd en zeer gemotiveerd om mijn bijdrage te leveren aan de toekomst! Na succesvolle 3 stages in het basisonderwijs met klassen van gemiddeld 25 leerlingen, ben ik ervan overtuigd dat ik met mijn geduld en overtuigingskracht een positieve indruk maak op mijn leerlingen. Ik werk graag samen met andere collega’s en haal plezier uit het zelfstandig lessen voorbereiden."
Samira Tourian - LeraresInhoudsopgave
Voorbeeld CV onderwijs: tips & tricks
Is werken met jongeren jouw passie en ben je toe aan een nieuwe uitdaging in het onderwijs? Dan heb je zeer waarschijnlijk een professioneel onderwijs cv nodig. Heb je al een leuke vacature op het oog, of wil je een open sollicitatie verzenden? Hoe dan ook kun je er vanuit gaan dat jij niet de enige kandidaat bent, die interesse in de functie toont en is het hierom zeer belangrijk om een onderwijs cv te hebben en dat jouw cv binnen een paar seconden opvalt tussen de anderen. Dit klinkt misschien moeilijk, maar in dit artikel lees je meer over de verschillende functies in deze branche en laten we stapsgewijs zien hoe je een professionele en relevante onderwijs cv maakt in minder tijd dan je denkt!
Ga direct aan de slag met jouw cv!
Cv makenVoorbeeld cv - onderwijs
Download dit voorbeeld - Basisschool lerares cv
Zo maak je een succesvol onderwijs cv
Oké, als het goed is bezit je nu voldoende informatie over werken in het onderwijs en is het eindelijk tijd om spijkers met koppen te slaan. Wat zet je wel en wat zet je niet in je cv? Vermeld je eerst jouw werkervaring of juist de behaalde diploma’s? Schrijf je álle bijbaantjes of baken je ze af? Referenties wel of niet vermelden? Hieronder lees je stap voor stap hoe je dit belangrijke onderdeel in je sollicitatieproces aanpakt.
Persoonlijke gegevens
Onder het kopje persoonlijke gegevens komen je voor- en achternaam, je geboortedatum, huidig adres en woonplaats, één telefoonnummer waarop je goed bereikbaar bent, een e-mailadres zonder typo's en waarvan je regelmatig de inbox checkt. Waar het bij de recruiters in de onderwijsbranche voornamelijk om gaat, is niet alleen of je voldoet aan de opleidingseisen, maar ook of je snel en makkelijk op tijd aanwezig kunt zijn op het werk. Woon je ver en wil je tóch graag bij die ene school werken? Zorg er dan in elk geval voor dat jouw cv een goede eerste indruk maakt en bereid je sowieso mentaal voor op eventuele vragen hierover als je uitgenodigd wordt op gesprek.
Persoonlijk profiel
Dit is je kans! Je persoonlijk profiel fungeert als lokmiddel om de recruiter's aandacht op jouw cv te houden. Het onderwijs is een specifieke branche, dus is het belangrijk dat je enkele gerelateerde details in je persoonlijk profiel vermeldt. In de volgende paragraaf vind je praktische voorbeelden die je als houvast kunt gebruiken bij het formuleren van je persoonlijk profiel op jouw onderwijs cv.
Wat vermeld je eerst? Werkervaring of Opleiding?
Dit is per persoon verschillend. Wanneer je over alle diploma’s beschikt die in de vacature worden genoemd, of als je nog niet over veel werkervaring beschikt, is het handig om het accent op je opleiding te leggen en deze dus eerst te vermelden. Beschik je meer over kennis die je in de praktijk hebt opgedaan? Dan is het verstandiger om in jouw cv het accent hierop te legge
Opleiding
Hoe vermeld je dit op je cv? Beschrijf de naam van de opleiding, dan waar je deze opleiding hebt gevolgd en het jaartal waarin je de opleiding hebt afgerond. Ook cursussen die een paar weken hebben geduurd en waar je eventueel een certificaat voor hebt ontvangen, kun je hier vermelden. Bekijk het voorbeeld onderwijs cv voor een duidelijk voorbeeld hiervan.
Werkervaring / stages
Onder het kopje werkervaring vermeld je de relevante werkervaring die je hebt opgedaan. Indien je inmiddels over een paar jaar werkervaring beschikt, kun je het beste tot maximaal 10 jaren teruggaan, tenzij het om functies gaat die een bepaalde vaardigheid kunnen belichten. Het is namelijk niet zeker of je de ervaring die je meer dan 10 jaar geleden hebt opgedaan nog hebt, als je dat werk zo lang niet meer hebt uitgeoefend. Probeer per werkervaring 3 relevante taakbeschrijvingen te vermelden die de aandacht van de recruiter trekt en verder laat snuffelen op jouw cv.
Wanneer je een lerarenopleiding hebt afgerond, heb je zeer waarschijnlijk ook stages gelopen op verschillende scholen. Ook dit kan je onder het kopje werkervaring / stages vermelden. Dit komt goed van pas wanneer je nog niet veel werkervaring op hebt gedaan, maar wel wilt laten zien dat je weet wat het werk inhoudt. Vermeld hier gerust alle stages die je hebt uitgevoerd en eventuele resultaten die je hier hebt bereikt.
Werk van het heden naar het verleden, dus altijd het meest recente bovenaan vermelden. Dit geldt voor zowel werkervaring als opleiding.
Prestaties
Soms onderschat men de waarde van het vermelden van je prestaties. Onder dit kopje kun je de recruiter duidelijke voorbeelden van behaalde resultaten uit je carrière laten zien. Wees hier kort en duidelijk, zodat je gespreksmateriaal over hebt waar je indruk mee kunt maken tijdens een eventueel sollicitatiegesprek. Ook wanneer je starter bent en pas solliciteert, zou je prestaties kunnen vermelden. Denk hier bijvoorbeeld aan positieve resultaten die je tijdens bijvoorbeeld een stage heb behaald en noemenswaardig is.
Referenties
Tijdens sollicitatieprocedures in het onderwijs, wordt er regelmatig referenties opgevraagd. Het komt weleens voor dat er in de vacature al beschreven staat dat ze graag enkele referenties wensen. Zorg ervoor om altijd goedkeuring te vragen van de persoon die je als referentie op wenst te geven. Als er niet specifiek naar referenties in de vacature gevraagd wordt, kun je onder dit kopje ‘op verzoek / op aanvraag’ vermelden.
De lay-out
Je zal het inmiddels vaker hebben gelezen: het is wetenschappelijk bewezen dat je cv in enkele seconden gescand wordt en wanneer je iets scant, is het handig dat het overzichtelijk is. Om deze reden is een overzichtelijke lay-out met duidelijke kopjes en een logische volgorde erg belangrijk. Het is goed om op te vallen, maar zorg ervoor dat je positief opvalt door bijvoorbeeld rustige en neutrale kleuren te gebruiken om een professionele indruk te maken en uiteindelijk natuurlijk op gesprek te worden uitgenodigd.
Belangrijke vaardigheden in het onderwijs
Om in het onderwijs een succesvolle loopbaan te hebben, is het belangrijk om over een aantal harde en zachte vaardigheden te beschikken. Ook hoor je recruiters weleens praten over ‘skills’, hard skills en soft skills. Kort uitgelegd is het verschil tussen deze twee, dat harde vaardigheden tastbaar en/of te meten zijn, terwijl zachte vaardigheden een verzamelnaam is voor jouw persoonlijke eigenschappen, sociale en communicatieve vaardigheden. Harde vaardigheden zijn niet belangrijker dan zachte vaardigheden en omgekeerd ook niet. De ideale kandidaat, en dus toekomstige collega, beschikt over zowel hard als soft skills.
Omdat we soms over vaardigheden beschikken, waar we zelf niet bewust van zijn en ook omdat solliciteren gewoon spannend blijft, hebben wij een lijstje voor je ter inspiratie samengesteld. Let op! Wees altijd eerlijk en strooi niet zomaar met woorden die alleen mooi klinken, maar weinig toevoegen of niets betekenen. Uiteindelijk zou je toch hetgeen moeten bewijzen dat je hebt geschreven.
Voorbeelden van harde vaardigheden in het onderwijs
Lesprogramma's samenstellen
Orde bewaren
Vaardigheden met onderwijs software
Pestgedrag opmerken en bespreekbaar maken
Dit soort vaardigheden kan je eventueel kracht bijzetten wanneer je daar trainingen voor hebt gevolgd of certificaten hebt behaald, denk daarbij bijvoorbeeld aan; Certificaat conflictbeheersing;,Certificaat Feedback geven en ontvangen, Certificaat Excel Advanced.
Voorbeelden van zachte vaardigheden in het onderwijs
Overtuigingskracht
Samenwerken
Creativiteit
Oplossingsgerichtheid
Motiveren
Communicatieve vaardigheden
Deze vaardigheden verwerk je op een slimme manier in je onderwijs cv. Het spreekt een beetje voor zich waar je de harde vaardigheden in je cv vermeld. Dit waren de tast- en meetbare vaardigheden, zoals behaalde diploma’s en certificaten. Over het vermelden van jouw zachte vaardigheden moet je iets meer je tijd nemen en is het ook handig om de vacature waar je op solliciteert erbij te pakken. Kijk bijvoorbeeld of je overeenkomsten ziet tussen een aantal soft skills die jij bezit en de soft skills die in de vacature worden gevraagd. In je persoonlijk profiel zou je bijvoorbeeld 2 of 3 zachte vaardigheden kunnen benoemen om deze overeenkomsten uit te lichten en zo positief op te vallen. Een andere plek op je onderwijs cv waar je een paar soft skills kwijt kan is in de taakbeschrijvingen onder Werkervaring. Op deze manier kun je kort en strategisch belichten dat je over die bepaalde vaardigheid beschikt, waar ze in de vacature naar vragen. Wanneer je zo meteen de template gebruikt om eenvoudig jouw cv te maken, kan je onder het kopje vaardigheden het beste jouw soft skills vermelden, daar de hard skills in dit geval voornamelijk onder opleiding vermeldt wordt.
Begin direct met jouw cv!
Cv makenPersoonlijk profiel voor een onderwijs CV
Wanneer je een serie of film op Netflix besluit te kijken, is dit vaak nadat de trailer je heeft overtuigd, niet waar? Zie het persoonlijk profiel op je CV als de trailer van jouw sollicitatie die de interesse van de recruiter opwekt, zodat deze ook verder leest. Een persoonlijk profiel is geen verplichting op een CV, echter is dit wel hét kort stukje tekst dat vrij hoog op jouw CV te zien is en je van de andere sollicitanten in een fractie van een paar seconden kan onderscheiden.
Persoonlijk profiel - Startend docent basisonderwijs
Net afgestudeerd en zeer gemotiveerd om mijn bijdrage te leveren aan de toekomst! Na succesvolle 3 stages in het basisonderwijs met klassen van max 25 leerlingen, ben ik ervan overtuigd dat ik met mijn geduld en overtuigingskracht een positieve indruk maak op mijn leerlingen. Ik werk graag samen met andere collega’s en haal plezier uit het zelfstandig lessen voorbereiden.
Persoonlijk profiel - Studiebegeleider op zoek naar een nieuwe uitdaging
Met +5 jaren werkervaring als huiswerk- en studiebegeleider bij diverse instellingen in Amsterdam, bezit ik over ruime handigheden in het aanvullend onderwijs en weet ik hoe ik op een laagdrempelige manier jongeren kan enthousiasmeren. Deze ervaring neem ik graag mee in mijn nieuwe uitdaging als leerkracht in het basisonderwijs.
Persoonlijk profiel - Ervaren natuur- en wiskunde docent
Door echt naar jongeren te luisteren en ze te motiveren, ben ik ervan overtuigd wat allemaal mogelijk is naast het alleen lesgeven van de vakken Wiskunde en Natuurkunde. Met de +15 jaren ervaring die ik bezit, is het tijd om een stapje hogerop te maken en wil ik graag het projectteam Technisch Natuurkunde van onze onderwijsinstelling met mijn kennis en ervaring versterken.
Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel voldoende inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan met jouw onderwijs CV om zo de volgende stap in je carrière te nemen.
Vereisten om in het onderwijs te werken
VOG
Wanneer je welke functie dan ook in het onderwijs gaat vervullen, is een VOG, niet ouder dan 6 maanden wettelijk verplicht. VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag en toont aan dat jouw gedrag geen belemmering vormt tijdens het werk. Tijdens de sollicitatieprocedure vraagt de toekomstige werkgever deze verklaring aan om te checken of je in aanraking bent geweest met Justitie. Hoe en wanneer vraag je een VOG aan? De contactpersoon van de onderwijsinstelling waar je wordt aangenomen, zal aangeven hoe je deze verklaring kunt verkrijgen. Aan het VOG zijn er kosten verbonden en liggen tussen de 33 en 42 euro. Meestal worden deze kosten door jouw (nieuwe) werkgever betaald. Lees meer over het aanvragen van het VOG op de website justis.nl.
Bekwaamheid en onderwijsbevoegdheid
Wil je lesgeven in de onderwijsbranche, dan zal je het verschil tussen deze 2 termen moeten weten. Hieronder vatten wij het kort en simpel samen.
Bekwaamheid
Omdat je als leerkracht of docent veel meer gaat doen dan alleen maar lesgeven, is het van belang dat je voldoet aan de wettelijke bekwaamheidseisen. Hier worden de minimale vereisten vastgelegd die leerkrachten moeten weten. De bekwaamheidseisen zijn onderverdeeld in: vakinhoudelijke, vakdidactische, en pedagogische bekwaamheid. De onderwijsinstelling waar je aan de slag gaat, kan deze bekwaamheid zelf toetsen en kunnen in sommige gevallen ook aanvullende normen opstellen. Wil je precies weten hoe jouw (toekomstige) werkgever hiermee omgaat, dan kun je dit het beste direct bij hun informeren. Tip: wanneer je al bent uitgenodigd op een sollicitatiegesprek, zou dit een goede relevante vraag kunnen zijn die je aan de werkgever stelt.
Onderwijsbevoegdheid
Ga je aan de slag in het basis- of voortgezet onderwijs, dan dien je hiervoor een lesbevoegdheid of erkend getuigschrift te bezitten. In Nederland (ook Caribisch Nederland) worden deze bevoegdheden in drieën verdeeld en dien je tenminste één van de volgende bevoegdheden te hebben:
Bevoegdheid voor het basisonderwijs. Hiermee mag je lesgeven op de basisschool, speciaal, en praktijkonderwijs.
Tweedegraads bevoegdheid. Dit geeft aan dat je les mag geven op het vmbo en in de onderbouw van de havo en het vwo (onderbouw). Hiernaast zou je ook les mogen geven aan het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Eerstegraads bevoegdheid. Ben je in het bezit van een eerstegraads bevoegdheid, dan kun je ook lesgeven op havo/vwo (bovenbouw), naast de onderwijssectoren die nodig zijn voor een tweedegraads bevoegdheid.
Keuze uit breed scala aan cv templates!
Cv makenVeel voorkomende functies in het onderwijs
Werken in het onderwijs is zoveel meer dan alleen leerkracht zijn. Hou je ervan om een bijdrage te leveren aan organisaties die in het onderwijs actief zijn, dan zou je eventueel ook een functie kunnen vervullen als conciërge, onderwijsassistent, gymleraar, decaan of als roostermaker. Hieronder beschrijven we kort de verantwoordelijkheden van de meest voorkomende onderwijs gerelateerde functies, zodat je hier een beter beeld van krijgt en hopelijk geïnspireerd raakt om verdere stappen te nemen en je passie te volgen.
Leraar / Lerares
Andere namen: Onderwijzer; leerkracht, meester, juf en docent. Op universiteiten en sommige hogescholen hoor je ook weleens van hoogleraren of professoren.
De primaire taak van een leerkracht is kennis en vaardigheden overdragen aan een ander. Als leerkracht kun je werkzaam zijn in het kleuter- of basisonderwijs, het secundair of hoger onderwijs. Je vervult taken zoals het voorbereiden van je lessen, les geven, vergaderen met collega’s en het bestuur en ook regelmatig contact onderhouden met de ouders als het om kleuter- en basisonderwijs gaat. Hiernaast heb je ook de rol van een mentor of een coach, omdat je een belangrijk onderdeel bent in de opvoedingsfase van een leerling. Op afgesproken momenten in een schooljaar hou je je bezig met het organiseren van activiteiten zoals schoolreisjes en schoolfeestjes.
Onderwijsassistent
Andere namen: klassenassistent (speciaal onderwijs); TOA of Amanuensis (technisch onderwijs)
Wanneer je ervoor kiest om een onderwijs cv te maken om te solliciteren naar de functie van onderwijsassistent, leg je het accent op ‘het ondersteunen van de leraar in de klas’. Dit betekent dat je de leerkracht in de klas helpt, door te observeren welke kinderen in de klas extra oefening en/of begeleiding nodig hebben en ze hiermee helpt, zodat zij het beter doen in de klas. Hiernaast help je ook met taken zoals het bijhouden van de presentielijst, het voorbereiden van sommige lessen en de administratie van de cijferlijsten. Ook help je bij het surveilleren tijdens examens en tentamens. Onderwijsassistenten werken in het primair, het voortgezet en het speciaal onderwijs. In het speciaal onderwijs wordt deze functie ook weleens klassenassistent genoemd, maar heeft ongeveer dezelfde taken. Ga je als onderwijsassistent werken in het technisch onderwijs en ondersteunen tijdens proeven voor de vakken natuurkunde, scheikunde of biologie, dan zullen ze je een TOA of amanuensis noemen.
Gymleraar
Andere namen: gymleerkracht, leraar gymnastiek, gymnastiekleraar; docent LO lichamelijke opvoeding.
Waar het hier voornamelijk omgaat is het enthousiasmeren en inspireren van de leerlingen/ studenten om te sporten of een bepaalde sport uit te oefenen. Naast de mentale inspanning tijdens de overige lessen, is fysieke inspanning ook belangrijk voor de leerlingen en studenten en zorg jij dan voor dit balans. Als gymleraar werk je voornamelijk zelfstandig en bereid je je eigen lessen voor. Vaak wel in samenspraak met de andere gymleraren om een gezamenlijk doel voor het schooljaar te bereiken. Tijdens jouw lessen zie je erop toe dat iedereen veilig de oefeningen doet en zorg je ook voor het organiseren van naschoolse en buitenschoolse activiteiten en sportdagen. Waar: Wil je als gymleraar aan de slag, dan zal je werkzaam zijn op een basisschool of een middelbare school.
Decaan
Andere namen: schooldecaan
Een decaan of schooldecaan is de persoon binnen een onderwijsinstelling die studenten informatie en advies geeft over verschillende onderwijssoorten, vakkenpakketten en voornamelijk over studie- en beroepsmogelijkheden. Je gaat op een andere manier dan een leraar of ouder in gesprek met de student, zodat deze dieper na kan denken over de studie- of loopbaankeuze. Om deze reden wordt een decaan ook weleens studieadviseur of adviseur LOB, wat voor loopbaanoriëntatie en begeleiding staat, genoemd. Waar: Decanen zijn voornamelijk werkzaam in het voortgezet onderwijs.
Conciërge
Andere namen: schoolbewaker; huisbewaarder; huismeester; educatieve toezichthouder
De conciërge valt meestal onder de facilitaire afdeling en zorgt dan ook voor toezicht en het beheer binnen een gebouw en eventueel bijbehorend terrein. De persoon die dit werk doet, is een belangrijke schakel in een gebouw omdat hij of zij zorgt voor het beheren van de sleutels en eventuele toegangspasjes. Meestal is de conciërge degene die een gebouw opent, afsluit en het alarmsysteem activeert. Als conciërge verleen je ook technische ondersteuning aan de organisatie. Denk hier bijvoorbeeld aan kleine reparaties die nodig zijn, repro-werkzaamheden, postafhandeling, maar ook ondersteuning tijdens de ouderavonden. Wanneer er sprake is van calamiteiten, wordt vaak de conciërge in eerste instantie erbij gehaald en ook wanneer er plotseling sprake is van onderlinge ruzies tussen jongeren. Dit is een diverse functie voor mensen die ervan houden om zelfstandig werkzaam te zijn in een organisatie.
Waar: Een conciërge kom je meestal tegen binnen onderwijsinstellingen, maar ook grote bedrijven/gebouwen hebben vaak ook een conciërge of toezichthouder.
Roostermaker
Andere namen: planner; personeelsplanner
Je mag 1 keer raden wat een roostermaker doet. Precies! Die maakt de roosters! Maar zo eenvoudig is deze functie lang niet, omdat je met veel details te maken hebt. Je houdt onder andere rekening met de beschikbaarheid van de docenten en de (capaciteit van) lokalen, met de studenten en officiële vrije dagen en ook dien je rekening te houden met de reistijden tussen eventuele locaties van een bepaalde onderwijsinstelling. Kortom, als roostermaker inventariseer je de nodige gegevens om rekening te houden met alle relevante informatie, zodat je het rooster zo efficiënt mogelijk kan maken. Waar: roostermakers vind je voornamelijk in het voorgezet onderwijs, hogescholen en universiteiten, maar ook binnen logistieke bedrijven.
Scoor je droombaan met CVMaker
Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.
Maak nu je CVVergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv