CV voorbeelden

DropDown

Software developer

StarStarStarStarStar

Software developer

Frederik is een ervaren softwareontwikkelaar. Hij koos voor de eenvoudige maar professionele Stanford-template. Na enkele succesvolle functies in de sector overweegt hij om de volgende stap te zetten in zijn software development carrière.

Gebruik dit cv

"Ik ben een creatieve probleemoplosser met veel ervaring in het ontwikkelen van praktische, schaalbare en herbruikbare code. De laatste jaren heb ik talrijke innovatieve oplossingen ontwikkeld voor Android-toepassingen en client-serverplatforms"

Frederik Bakker - Software developer

Software developer

Inhoudsopgave

Hoe schrijf je een software developer cv? Tips en voorbeelden

Ben je een front-end developer, back-end developer of webontwikkelaar? Ben je op zoek naar deskundig advies over het schrijven van een technisch cv? Misschien overweeg je om over te stappen naar een nieuwe functie die verband houdt met software engineering?

In dat geval ben je bij CVMaker aan het juiste adres! Afhankelijk van je vaardigheden en interesses raden we je aan om voor dit soort cv de nadruk te leggen op je technische vaardigheden.

Met deze handleiding ga je leren hoe je het beste softwareontwikkelaar cv schrijft. We laten je aan de hand van duidelijk voorbeelden zien hoe je dit cv kunt afstemmen op de huidige normen van de Nederlandse arbeidsmarkt.

Met CVMaker kun je gemakkelijk je cv maken, bewerken en opslaan op één centrale plaats. Je krijgt via ons platform toegang tot meer dan 20 professionele cv-templates. Bovendien kun je onze cv-builder gebruiken om je sollicitaties te beheren en naar vacatures te zoeken.

Je kunt zelfs onze cv-schrijfdiensten gebruiken als je hulp nodig hebt. Lees verder en ontdek hoe je een geweldig softwareontwikkelaar-cv schrijft.

Hoe begin je met het schrijven van een cv?

Om een goed cv te schrijven heb je wat voorbereiding nodig. Begin met jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat zijn mijn loopbaandoelstellingen?

 • Wat zijn de functie-eisen van de functie waarvoor ik wil solliciteren?

 • Welke soft skills of hard skills zijn er voor deze functie nodig?

 • Heb ik een specifieke opleiding nodig?

 • Wat zijn mijn vaardigheden?

 • Hoe kan ik mijn werkervaring benadrukken?

Tijdens deze voorbereidingsfase is het de bedoeling dat je een master-cv aanmaakt. Die kun je vervolgens gebruiken als inspiratie voor alle volgende cv's. Elk cv moet aangepast worden aan de functie waarvoor je solliciteert, maar toch een duidelijke structuur volgen.

Deze structuur is heel belangrijk: zo vergeet je niet om de belangrijkste informatie te vermelden, maar je vergroot ook je slaagkansen tijdens het sollicitatieproces. Het bereiken van je loopbaandoelstellingen begint dus met een goed cv!

De zoektocht naar een nieuwe baan kan vermoeiend zijn, en het schrijven van een cv kan zeer uitdagend zijn, maar met een master-cv gaat alles gemakkelijker. Het kost initieel wellicht meer tijd, maar daarna gaat alles sneller!

Master-cv voor een softwareontwikkelaar

Een master-cv is een continu proces waarbij je een basisdocument steeds bijwerkt met de meest relevante informatie over je loopbaan. Een master-cv is immers een compilatie van je opleiding en werkervaring. Het bevat ook al je soft skills en hard skills. Je master-cv is een soort template die je vervolgens kunt aanpassen om elk echt cv te personaliseren.

Nu denk je misschien: "Wat is dan het nut van een master-cv?". Het grootste voordeel is dat je tijd bespaart en bij elke sollicitatie relevante informatie presenteert. Door info vooraf te centraliseren, hoef je niet telkens alles opnieuw te schrijven. Je hoeft alleen maar af en toe je master-cv bij te werken.

Professionele tip

Bewaar in je master-cv ook alle taken en projecten die je in het verleden hebt gedaan. Er is geen limiet aan hoe lang dit gedeelte mag zijn. Hoe meer informatie, hoe beter.

Functiegebonden cv voor een software developer

Vaak vermelden kandidaten al hun taken, werkervaring en vaardigheden op hun cv. Dit is echter niet de beste manier om te solliciteren. Je moet je altijd concentreren op wat relevant is voor de functie.

Wil je solliciteren naar een functie als data analist? Dan moet je vaardigheden benadrukken zoals het extraheren, verwerken of analyseren van gegevens. Ook machine learning, datavisualisatie, en andere relevante technische vaardigheden zijn nuttig.

Een functiegebonden cv moet opvallen bij recruiters en wervingsmanagers. Dit doe je door belangrijke informatie uit je master-cv te nemen en die in je functiegebonden cv te verwerken (bijvoorbeeld voor een sollicitatie als webontwikkelaar, front-end ontwikkelaar, etc). Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je cv weer op de stapel belandt.

Voorbeeld-cv voor software developer

Voorbeeld cv - Software developer

Download dit voorbeeld-cv voor een software developer

Frederik is een ervaren softwareontwikkelaar. Hij koos voor de eenvoudige maar professionele Toronto-template. Na enkele succesvolle functies in de sector overweegt hij om de volgende stap te zetten in zijn software development carrière.

Wat moet er in een softwareontwikkelaar-cv staan?

Wat je aan een cv moet toevoegen staan niet vast. Je kunt de info op je cv op verschillende manieren ordenen, en sommige gedeelten mag je soms weglaten of meer benadrukken.

Eén ding is zeker: een goed cv moet relevante trefwoorden gebruiken, maar ook technische vaardigheden, een opleiding en werkervaring bevatten. Je cv moet een aantrekkelijke lay-out hebben, vlot lezen en afgestemd zijn op de functie waarop je solliciteert.

Hoe schrijf je een persoonlijk profiel voor een software developer cv?

Een persoonlijk profiel (of profielsamenvatting) is het eerste gedeelte dat recruiters of hiring managers zullen lezen op je cv. Wil je meer weten over hoe je een persoonlijk profiel schrijft? Lees dan ons blogartikel met tips en voorbeelden.

Extra tips voor het schrijven van een cv voor softwareontwikkelaars:

Je persoonlijk profiel moet altijd helemaal bovenaan je cv staan. Zorg ervoor dat je persoonlijk profiel tussen 4 of 6 regels lang is. Verwerk je soft skills en hard skills in je cv. Vermeld je loopbaandoelstellingen. Heb je weinig ervaring? Leg dan de nadruk op je vaardigheden en opleiding. Vermeld alleen persoonlijke interesses als ze relevant zijn voor de functie.

Professionele tip

Je zult je werkervaring en vaardigheden moeten benadrukken om een recruiter te overtuigen dat je de perfecte kandidaat bent. Selecteer alleen relevante informatie.

Voorbeelden van persoonlijke profielen voor software developers

Persoonlijk profiel voor een softwareontwikkelaar

Ik ben een ambitieuze softwareontwikkelaar met professionele ervaring op het gebied van SDLC, inclusief het ontwerpen, implementeren en testen van software. Ik leer snel, werk graag met collega’s en streef altijd naar de hoogste kwaliteit in alle aspecten van mijn werk.

Persoonlijk profiel voor een afgestudeerde web developer

Ik ben een ambitieuze en pas afgestudeerde web developer. Ik heb weliswaar nog geen werkervaring, maar ik weet zeker dat mijn enthousiasme en opleiding een voordeel zullen zijn voor uw bedrijf. Ik leer snel, werk graag aan positieve relaties met mensen op het werk en streef altijd naar de beste kwaliteit.

Persoonlijk profiel voor een mobile software engineer/teamleider

Ik ben een senior mobile software engineer met meer dan vijf jaar professionele werkervaring in leidinggeven en projectmanagement. Mijn expertise in object-georiënteerd programmeren (OOP) helpt me bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor webapplicaties en client-server platforms.

Welke vaardigheden moet je benadrukken op een software developer cv?

De meeste sollicitanten vinden het zeer uitdagend om hun vaardigheden aan een cv toe te voegen. Vaak weten ze niet welke vaardigheden eigenlijk op hun cv passen. Daarom gaan we nu even stilstaan bij de meest relevante vaardigheden die je als softwareontwikkelaar op je cv moet benadrukken of toevoegen.

Heb je veel werkervaring? Dan raden we aan om een gedeelte van je cv te gebruiken voor de tools en technologieën die je beheerst. Merk op dat de meeste cv's dit gedeelte niet nodig hebben. Voor een softwareontwikkelaar of andere technische banen is dit echter een aanrader. Meer gedetailleerde informatie over de vaardigheden die we aanbevelen vind je op ons carrièreblog.

Professionele tip

Hard skills zijn de technische vaardigheden die je beheerst. Bij softwareontwikkeling zijn dat bijvoorbeeld de programmeertalen of tools die je voor je werk gebruikt.

Voorbeelden van technische vaardigheden voor softwareontwikkelaars

Technische vaardigheden voor een junior software developer

Programmeertalen: Java, Python, C/C++, SQL. Database-engine: MySQL, SQLite, Oracle, JSON, Firebase, PostgreSQL. Frontend of web development: HTML5, CSS, JavaScript, Angular JS, AWS, Rest API, Spring Boot, React JS, Bootstrap, Django. Framework en libraries: Jupyter Notebook, Spyder, IntelliJ IDEA, Xcode, NumPy, Pandas, TensorFlow, Matplotlib.

Technische vaardigheden voor een afgestudeerde developer

Git / Version Control, Java, Python PHP, React, HTML en CSS, JavaScript, Node.js / Express.js., MySQL

Technische vaardigheden voor een mobile software engineer of manager

Programmeertalen: C#, JavaScript, CSS. Frameworks en toolkits: jQuery, SignalR, ASP.NET met Entity Framework, Telerik Tools en Xamarin-technologieën, GitHub, Trello.

Voorbeelden van hard skills

 • Mobile development

 • Technisch schrijven (van code)

 • Gebruikerservaring (UX)

 • Gebruikersinterface (UI)

 • Teambeheer

 • Programmeren

 • Testen en implementeren van functies

 • Strategic sprint planning

 • Software- en systeemintegratie

Voorbeelden van soft skills

 • Samenwerking met andere teams

 • Ontwikkelen van zakelijke relaties

 • Interpersoonlijke vaardigheden

 • Schriftelijke en verbale communicatie

 • Probleemoplossend denken

 • Creatief

 • Kritische ingesteldheid

 • Sterk organisatorisch vermogen

Hoe moet je werkervaring vermelden op een software developer cv?

Je kunt op verschillende manieren ervaring opdoen: met voltijds werk, vrijwilligerswerk of door een opleiding. Dit onderdeel wordt op de meeste cv's vaak verkeerd weergegeven. In plaats van alleen bedrijven op te sommen waar je hebt gewerkt, is het een beter idee als je bij elke functie die je opsomt ook je dagelijkse taken en prestaties vermeldt. Op onze blog kun je meer lezen over het benadrukken van je werkervaring.

Aandachtspunten bij het schrijven van je werkervaring

Schrijf voor elke functie die je opneemt in je werkervaring een paar regels over je dagelijkse taken. Verwoord je loopbaandoelstellingen op een enthousiaste manier. Benadruk vooral specifieke prestaties of opvallende taken. Vermijd herhaling. Kies maximaal twee tot drie verwezenlijkingen per baan die je opneemt in je werkervaring. Probeer je prestaties te onderbouwen met concrete resultaten.

Voorbeelden van werkervaring voor Software developers

Software Developer

Junior Software Developer CV example - Work experience

Web Developer

Web Developer Graduate CV example - Work experience

Mobile software developer

Mobile Software Team Lead CV example - Work experience

Hoe moet je aanvullende ervaring vermelden op een software developer cv?

Dit optionele onderdeel dient meestal als voetnoot bij je werkervaring. Bij je aanvullende ervaring moet je minder details vermelden. Het dient alleen om je complete loopbaan te laten zien.

Professionele tip Heb je vrijwilligerswerk of een korte stage gedaan? Laat deze weg, tenzij je ze kunt gebruiken om vaardigheden of ervaringen aan te tonen die relevant zijn voor je huidige loopbaandoelstellingen.

Extra voorbeelden van werkervaring

Beroepsstage als software developer

Junior Software Developer CV example - Additional work experience

Stagiair in web development

Web Development Intern CV example - Additional work experience

Developer

Developer CV example - Additional work experience

Software engineer

Software Engineer CV example - Additional work experience

Professionele tip Beide jobs duurden amper een jaar. Voeg daarom alleen maar de titel, het bedrijf, de locatie en de belangrijkste prestaties toe aan de extra ervaring, zonder de datums te vermelden.

Hoe moet je een opleiding benadrukken op een software developer cv?

Voor het opleidingsgedeelte van je cv raden we je aan om alleen een universitaire opleiding op te nemen, indien van toepassing. Onderwijs hoeft echter niet formeel te zijn, maar kan ook aanvullende cursussen, certificaten en beroepsopleidingen omvatten. Lees meer over hoe je sollicitatiegesprekken kunt winnen door de juiste opleidingen in je cv op te nemen.

Tips voor het vermelden van opleidingen op je cv:

Ben je voor deze functie hoogopgeleid? Leg dan zeker de nadruk op je opleiding door die als eerste te vermelden. Vermeld een middelbare of universitaire opleiding pas na je werkervaring als het niet relevant is voor je loopbaandoelstellingen. Heb je geen middelbaar of universitair diploma, maar wel andere vormen van onderwijs, zoals certificaten of een beroepsopleiding? Dan kun je verschillende secties combineren. Zie meer voorbeelden hieronder.

Voorbeelden van het opleidingsgedeelte van een softwareontwikkelaar-cv

Junior software developer

Junior Software Developer - Education

Mobile software manager

Mobile Software Engineer
## Conclusie

Je zou nu een beter inzicht moeten hebben in hoe je je loopbaanambities als softwareontwikkelaar kunt verwezenlijken. CVMaker raadt je aan om een strategische, stapsgewijze aanpak te hanteren bij het schrijven van je cv.

Met de steeds toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt is het belangrijk om je op een slimme manier te onderscheiden van andere kandidaten.

Tips voor het maken van een goed softwareontwikkelaar-cv:

Je cv moet altijd afgestemd zijn op de functie-eisen van een vacature. Gebruik alleen relevante trefwoorden, vaardigheden en ervaring in elk deel van je cv. Gebruik een samenhangende schrijfstijl en zorg voor de opmaak van je cv.

Onze cv-experts raden je aan om deze handleiding te gebruiken. Het zal je helpen een overtuigend cv te schrijven dat ATS-vriendelijk is en afgestemd op je loopbaandoelstellingen.

Wat is de volgende stap?

Wil je een geweldig software developer cv maken? Gebruik dan onze cv-builder. Onze fantastische tool bespaart je veel tijd bij het schrijven en ontwerpen van je cv. Maak een account aan en kies een professioneel cv-sjabloon dat bij je droombaan past.

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is het gemiddelde salaris van een developer?

Volgens loonwijzer ligt het salaris van een softwareontwikkelaar in Nederland tussen de 30 en 60.000 euro netto per jaar, afhankelijk van je ervaring en functie.

Hoe kun je solliciteren bij internationale bedrijven in de VS, Azië, Europa of andere landen?

Deze handleiding is bedoeld voor kandidaten in Nederland. Als je voor een functie in het buitenland solliciteert, kun je bij je persoonlijke gegevens vermelden dat je bereid bent om te verhuizen. We raden je ook aan om meer info op te zoeken over het land waar je wilt solliciteren. Daar worden meestal andere conventies gebruikt.

Hoe maak je een softwareontwikkelaar-cv zonder werkervaring?

In dat geval raden we je aan een vaardigheden-cv te maken. In dat soort cv ligt de nadruk meer op je vaardigheden en kwalificaties en minder op je ervaring.

Welke functies kunnen developers vervullen?

Er bestaat een groot aantal carrièremogelijkheden in de IT-sector. Goede voorbeelden zijn softwareontwikkelaar, software engineer, webontwikkelaar, developer, new grad software engineer, network engineer, junior IOS developer, en nog veel meer. In dit artikel staat bijvoorbeeld een lijst van ongeveer 20 mogelijke carrières.

Wat is de beste cv-template voor een software developer?

CVMaker biedt een reeks templates aan die je kunt gebruiken om je cv te maken. Je kunt een template kiezen die past bij jou of bij het bedrijf waar je solliciteert. Een speelse of kleurrijke lay-out kan bijvoorbeeld positief opvallen als je solliciteert naar een creatieve functie zoals front-end of web developer. Het kan zijn dat je voor andere functies misschien een meer formele lay-out wilt gebruiken (zoals voor een gegevensanalist).

Wat zijn de voordelen van werken als developer?

Een carrière als softwareontwikkelaar biedt veel voordelen. Om te beginnen hebben software developers meest een zeer hoog salaris. Ze hebben ook meer flexibiliteit op het gebied van afstandswerk. Dit leidt meestal tot meer werkplezier.

Wat moet je doen als je weinig of geen werkervaring hebt?

Als je nog geen ervaring hebt met softwareontwikkeling of programmeren (misschien ben je pas afgestudeerd), kun je de nadruk leggen op de kwaliteit van je opleiding, en op alle vaardigheden die je hebt. Vergeet niet dat stages ook meetellen als ervaring.

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv