Taalfouten en taalgebruik in je sollicitatiebrief

Het maakt een groot verschil of jij gewend bent aan het schrijven van sollicitatiebrieven of dat het twintig jaar geleden is dat jij een CV en sollicitatiebrief hebt verstuurd. In dat laatste geval had jij papier en postzegels nodig! Bijna alle CV’s en sollicitatiebrieven worden tegenwoordig digitaal verstuurd. De inhoud echter moet nog steeds zakelijk, kort en bondig zijn, op een manier dat de recruiter de persoon achter de brief en de CV beter leert kennen. Past deze persoon binnen het bedrijf? Een moeilijke taak om daar achter te komen alleen door het lezen van een CV en een sollicitatiebrief. Het is daarom belangrijk dat de inhoud van de CV en de sollicitatiebrief wat over jou zegt.

Inhoud van sollicitatiebrief nakijken

De inhoud van je CV en brief stel jij op. Het is jouw CV en het is jouw sollicitatie! Er mogen dus gerust wat persoonlijke zaken in voorkomen, als deze relevant zijn voor de vacante functie. Lees de vacature heel goed en schrijf wat trefwoorden op, waarvan jij denkt dat ze goed bij je passen. Gebruik deze woorden in je brief. Maak korte en duidelijke zinnen, zodat het geheel goed leesbaar is. Gebruik woorden en zinnen die je eigen zijn en haal geen “mooie teksten” van internet. Het is jouw brief waaruit moet blijken wie jij bent.

Taalfouten vermijden in sollicitatiebrief

Taalfouten staan erg slordig en onverzorgd in belangrijke zaken als een CV en een sollicitatiebrief. Wees erg kritisch en lees alles zorgvuldig na, voordat het wordt verzonden. Nog verstandiger is het om iemand jouw teksten te laten controleren. Een goed opgestelde en verzorgde brief en CV zeggen veel over iemand. Zeker als je solliciteert naar een functie waarin nauwkeurigheid in taal en geschrift belangrijk is, is een keurige en foutloze brief een vereiste. Het is tevens van belang dat de zinnen kort en krachtig zijn en dat je alleen die woorden gebruikt die jij kent. Een “moeilijk” woord dat je verkeerd gebruikt zal niet goed vallen bij de lezer. Trefwoorden uit de vacature gebruiken is wel aan te raden. Maar ook dan geldt: weet wat je schrijft! Verdiep je in de vacature en het bedrijf waar jij wil werken en maak in een korte beschrijving duidelijk dat jouw kennis en ambitie daarbij aansluiten. Probeer daarbij origineel te zijn, maar blijf formeel.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Ga aan de slag met jouw CV

En maak 65% meer kans op een baan