CV

>

Een modern cv maken doe je zo! Bekijk onze voorbeelden, tips en templates

StarStarStarStarStar

Een modern cv maken doe je zo! Bekijk onze voorbeelden, tips en templates

door CVMaker

 • CV
 • · October 05 2022
 • · 6 min lezen
Modern cv

Inhoudsopgave

Waar een cv vroeger nog een simpel lijstje was met persoonlijke informatie, werkervaring en referenties, moet je vandaag de dag meer uit de kast halen. Werkgevers zijn namelijk op zoek naar datgene wat jou onderscheidt. Wat is je persoonlijkheid, hoe sta je in het leven en welke moderne kwaliteiten heb je allemaal in huis? Duidelijke en strikte regels maken hierdoor plaats voor originaliteit en creativiteit. Dat geeft je de mogelijkheid om jouw cv persoonlijker te maken, maar al deze keuze zijn ook overweldigend. Hoe benut je de ruimte op je cv het beste? Naar welke informatie zijn werkgevers op zoek en hoe zorg je ervoor dat jouw cv meteen opvalt? Wij helpen je graag op weg met deze handige tips voor een modern cv!

Voorbeeld modern cv - Stanford template

Modern cv voorbeeld

Begin met een persoonlijk profiel

Recruiters en werkgevers willen snel en gemakkelijk zien wat jij ze te bieden hebt. Daarom is het zo belangrijk om een persoonlijk profiel aan je curriculum vitae toe te voegen. Benut hier de eerste alinea van je cv voor, zodat de lezer meteen ziet wat jij in huis hebt. Een persoonlijk profiel is dan ook een korte samenvatting van je cv. Welke kwaliteiten heb je te bieden, wat voor ervaring heb je en hoe ziet je persoonlijke situatie eruit? In ongeveer vijf regels moet je een potentiële werkgever ervan overtuigen dat jij een interessante kandidaat bent. Wil je helemaal indruk maken? Pas je persoonlijke profiel dan altijd een beetje aan, afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert. Zo ziet een werkgever meteen dat jij je research hebt gedaan.

Welke zaken mogen niet aan een persoonlijk profiel ontbreken?

 • Welke ervaring heb je? Benoem relevante opleidingen, projecten en banen.

 • Wat is je situatie? Misschien ben je net afgestudeerd, heb je een omslag in je carrière gemaakt of ben je juist op zoek naar een baan met meer uitdaging.

 • Welke kwaliteiten heb je? Geef aan hoe jij je onderscheidt van anderen en benoem concrete voorbeelden.

 • Wat zijn je doelen? Ben je op zoek naar doorgroeimogelijkheden of wil je je specialiseren?

Gebruik een modern template

Looks doen ertoe, ook als het op je cv aankomt. Niemand wordt vrolijk van een wit A4'tje met zwarte letters in Times New Roman, dus ook werkgevers niet. Maak je cv een stuk opvallender door een modern template te gebruiken met strakke visuals, een beetje kleur en een unieke opmaak. Het is een goede manier om jezelf te onderscheiden, maar ook om de aandacht van een werkgever of recruiter te pakken. Het laat bovendien zien dat jij bereid bent om tijd en aandacht te besteden aan je werk, waarbij je geen enkel detail over het hoofd ziet.

Ben je niet goed met designsoftware en vind je het lastig om je cv op een creatieve manier op te maken? Geen probleem, want dan gebruik je gewoon een template. Deze documenten vormen de perfecte basis voor je cv, waarna jij alleen maar de juiste informatie hoeft in te voeren. Zo pak jij de aandacht met een modern cv zonder dat je daar InDesign of PhotoShop voor hoeft te gebruiken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bij CVmaker vind je talloze cv templates die stuk voor stuk modern, opvallend en professioneel zijn.

Maak een professioneel cv!

CV maken

Gebruik een efficiënte lay-out

Je hebt een modern template gevonden, maar nu moet je je cv nog gaan invullen. Traditionele cv's werden altijd op chronologische volgorde opgebouwd. Dat betekent: je laatste werkervaring staat altijd bovenaan. Vervolgens som je al je andere werk op, waarbij je je eerste baan als laatste noemt. Hetzelfde geldt voor opleidingen en projecten waar je aan gewerkt hebt. Het voordeel van dit systeem is dat werkgevers precies zien hoe jij je ontwikkeld hebt, maar het nadeel is dat het tijdrovend is om de meest relevante werkervaring te vinden. Tijd is geld, dus dat kan efficiënter!

Daarom is het aan te raden om een modern cv op basis van relevantie op te bouwen. Heb je een opleiding of cursus gevolgd de perfect aansluit op de vacature? Dan benoem je deze als eerste, zelfs wanneer je daarna nog andere opleidingen hebt gevolgd. Hetzelfde geldt voor je werkervaring. Zo ziet een werkgever direct welke relevante ervaring jij allemaal op zak hebt en hoe geschikt jij bent voor de baan. Het is dus altijd belangrijk om de volgorde van je cv aan te passen aan de vacature waarop je solliciteert. Dat vergroot je kansen alleen maar!

Voeg altijd een professionele foto toe

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden, dus een modern cv kan niet zonder een foto. Recruiters en werkgevers zijn nou eenmaal beter in het herinneren van gezichten dan in het onthouden van namen. Stuur niet een los document met een foto door, maar verwerk de foto echt in het design van je cv. Bij voorkeur plaats je hem bovenaan de pagina, zodat je gezicht meteen duidelijk zichtbaar is. Het is af te raden om een bestaande vakantie- of groepsfoto te gebruiken. Investeer in je toekomst en laat een paar professionele foto's maken door een ervaren fotograaf. Een professional weet namelijk precies hoe jij het beste tot je recht komt op een foto.

Waar moet jouw professionele foto aan voldoen?

 • Ga bij voorkeur voor een portretfoto. Knip een grotere foto eventueel bij.

 • Houd het formaat van een pasfoto aan.

 • Draag kleding die bij je functie past, of dat nu business casual of formeel is.

 • Poseer voor een neutrale achtergrond, zoals een witte wand.

 • Lach vriendelijk naar de camera, maar houd het ingetogen.

Foto voor modern cv;

* In Nederland wordt het gebruik van een spontane foto op het cv doorgaans op prijs gesteld

Verwijder oude of irrelevante informatie

Less is more, zeker wanneer het op een cv aankomt. Sommige mensen denken dat ze indruk maken met een cv van drie kantjes dat is gespekt met talloze cursussen, projecten en bijbaantjes. In de praktijk valt dat vies tegen, want een werkgever wil zien welke relevante ervaring jij in huis hebt. Solliciteer je bij een marketingbureau? Dan is het niet interessant om te lezen dat je ooit een bijbaantje als vakkenvuller had. Houd het bij de zaken die er op dit moment toe doen en wees niet bang om hier en daar wat te schrappen. Sterker nog: het perfecte cv is niet langer dan één kantje!

Het is ook belangrijk om kritisch naar je opleidingen, cursussen en certificaten te kijken. Zo was het in de jaren negentig nog een pre om een typecursus gevolgd hebben, terwijl dat vandaag de dag ouderwets en achterhaald is. Deze informatie laat je dus het beste achterwege. Dat geldt ook voor certificaten die inmiddels niet meer geldig zijn. Heb je een cursus gevolgd om met software te werken die niet meer gebruikt wordt? Ook die informatie moet je uit je cv schrappen. Zo geef je recruiters alleen de informatie waar ze daadwerkelijk wat aan hebben en voorkom je dat je cv er verouderd uitziet.

Denk goed na over je kwaliteiten en vaardigheden

Eerdere werkervaring en een lijst met opleidingen zeggen wel iets over jouw vaardigheden, maar lang niet alles. Het is dus belangrijk om jouw kwaliteiten en competenties nog eens extra in de schijnwerpers te zetten. Dat doe je bij een aparte sectie waarin je maximaal vijf persoonlijke kwaliteiten belicht. Houd het kort, krachtig en vooral: relevant. Denk goed na over de vacature waarop je solliciteert. Welke vaardigheden heb je nodig om dit werk uit te voeren en heb jij deze kwaliteiten al in huis? Zo ja, benadruk ze dan nog eens extra en geef concrete voorbeelden.

Bij dit onderdeel van je cv is het belangrijk om onderscheid te maken tussen hard skills en soft skills. Hard skills zijn meetbare en concrete vaardigheden die je hebt, zoals kennis van bepaalde software, ervaring met specifieke apparatuur of het spreken van een vreemde taal. Soft skills zijn minder duidelijk meetbaar, maar net zo belangrijk. Dit zijn de persoonlijke kwaliteiten die jou een fijne werknemer maken, zoals flexibiliteit, goede communicatie, een teamplayer zijn of probleemoplossend denken. Benoem zowel hard skills als soft skills om je van je beste kant te laten zien.

Optimaliseer je cv voor de digitale wereld

Iedere sollicitatie verloopt in eerste instantie digitaal. Dat betekent dat een werkgever of recruiter jouw cv waarschijnlijk op een computerscherm, tablet of smartphone bekijkt. Hierdoor is vaak slechts twee derde van je cv zichtbaar op het scherm van de lezer. Houd daar rekening mee door de belangrijkste informatie op het bovenste deel van je cv te plaatsen. Zo nodig je de lezer uit om naar beneden te scrollen voor meer informatie.

Ben je benieuwd hoe je digitale cv eruitziet op een scherm? Stuur het document dan door naar je eigen laptop, tablet of telefoon en bekijk welk deel van je curriculum vitae zichtbaar is. Valt essentiële informatie weg of wordt het grootste deel van het scherm opgeslokt door een foto of grafisch ontwerp? Pas de lay-out van je cv dan aan en test het opnieuw. Wil je helemaal zeker weten dat je cv goed overkomt in de digitale wereld? Stuur het document dan naar vrienden of familieleden die andere telefoons en tablets hebben, zodat zij kunnen controleren dat je cv altijd op zijn best wordt weergegeven.

Maak in een handomdraai een modern cv

Het is duidelijk: een modern cv moet aan heel wat eisen voldoen. Sommige regels die jarenlang de gouden standaard waren, moet je nu weer overboord gooien. Bovendien speelt het design van je cv een steeds grotere rol. Kan je wel wat hulp gebruiken met het samenstellen van je cv of ben je op zoek naar moderne templates die direct in het oog springen? Maak dan gebruik van de handige resources van CVmaker! Wij helpen je op weg om het perfecte cv te maken voor deze moderne tijd. Laat je inspireren door onze voorbeeldteksten, download een van onze templates of ga aan de slag met onze handige cv-maker. Voor je het weet heb je het cv in handen waarmee jij die ene droombaan gaat scoren.

Maak nu jouw moderne cv

Start CVmaker

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op October 05 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv