Burgerlijke staat op je CV vermelden?

Wil je je burgerlijke staat op je CV (curriculum vitae) vermelden of liever niet? Het is voor veel mensen een gegeven dat zij automatisch invullen. Als je een voorbeeld CV bekijkt, zie je dat hier vaak de burgerlijke staat op het CV is vermeld. Maar het is helemaal geen verplichting om dit te gebruiken. Dit laatste is voor veel mensen nieuw. Ga eens na wat er in vacatures staat, wordt daar wel eens gevraagd of je gehuwd bent, of dat je samenwonend bent? Het antwoord is nee, daarom hoef je ook geen informatie te geven over jouw burgerlijke staat op je CV. Wil je het wel vrijgeven, dit mag, maar sollicitanten zijn dit niet verplicht. Recruiters hebben vaak ook niks aan deze informatie, ervaring is vaak veel belangrijker voor een recruiter. Wanneer ze het wel willen weten kan dit een mooie vraag zijn tijdens een sollicitatiegesprek. In dit artikel proberen we toe te lichten wat de voor -en nadelen zijn.

Geen burgerlijke staat op CV vermelden

Je hoeft je burgerlijke staat niet op je CV te vermelden. Het mag voor een werkgever niets uitmaken of je wel of niet getrouwd bent of dat je wel of niet samen woont. De burgerlijke staat mag geen reden zijn om iemand niet mee te nemen in de sollicitatie procedure. Wettelijk gezien is het verboden om te discrimineren. Maar hoe kun je hier op controleren? Het kan gewoon gebeuren dat een werkgever zich laat beïnvloeden door de burgerlijke staat van iemand. Goed om er zelf over na te denken of je je burgerlijke staat op je CV wil vermelden of niet.

Ben je van plan om bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk te solliciteren? Dan is het belangrijk om burgerlijke staat te weg te laten! Het is daar tegenwoordig niet meer gebruikelijk om te vermelden, omdat het discriminatie in de hand zou kunnen werken. Door het wel te vermelden, zou je ouderwets over kunnen komen. Bekijk ook ons blog over het Engels CV om te zien welke informatie je beter weg kunt laten.

Burgerlijke staat wel op CV vermelden

Je kunt je burgerlijke staat wel op je CV vermelden, dit kan namelijk ook wel eens positief uitpakken. Of je getrouwd bent of niet kan ook wat over een persoon zeggen. Getrouwd zijn en blijven, vraagt namelijk ook om kwaliteiten. Je zou kunnen denken aan loyaliteit, eerlijkheid, trouw en je verantwoording. Daarnaast kan het voor een werkgever een teken zijn dat je, waarschijnlijk, je wilde haren wel verloren bent.

Hoe burgerlijke staat op CV vermelden?

Er zijn verschillende manieren om je burgerlijke staat op je CV te vermelden. Je kunt aangeven of je gehuwd bent of ongehuwd, je kunt ook aangeven of je samenwonend bent of alleenstaand, of je geeft aan dat je gescheiden bent. Jouw huidige status vermeld je bij de persoonlijke gegevens. Het gaat namelijk echt specifiek over jouw situatie. Je deze dan als volgt vermelden:

  • Alleenstaand
  • Samenwonend
  • Geregistreerd partnerschap
  • Gehuwd
  • Ongehuwd
  • Gescheiden
  • Verweduwd/Weduwstaat

Of dat je je burgerlijke staat wel of niet op je CV gaat plaatsen, bepaal je helemaal zelf. Het is geen verplicht onderdeel of beter voor je CV, maar wanneer je er graag open over wil zijn, kun je het op je CV plaatsen bij je persoonlijke gegevens.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Ga aan de slag met jouw CV

En maak 65% meer kans op een baan