Sollicitatiegesprek

>

Bluffen tijdens een sollicitatiegesprek

StarStarStarStarStar

Bluffen tijdens een sollicitatiegesprek

door CVMaker

  • Sollicitatiegesprek
  • · July 13 2023
  • · 2 min lezen
bluffen sollicitatiegesprek

Inhoudsopgave

Je hebt gesolliciteerd naar een functie die past bij je opleiding en belangstelling. Daarom wil je die baan heel graag hebben. Wat je niet mag doen is onwaarheden vertellen. Liegen is not done. Oneerlijkheid wordt door recruiters zeker niet gewaardeerd. Wat wel mag is bluffen. Je wilt je als sollicitant zo goed mogelijk verkopen. Daarom kun je ervoor kiezen om bepaalde kwaliteiten en ervaring uit te vergroten. Je hebt enige ervaring met een bepaald computerprogramma en je zegt dat je er bij je vorige werkgever vrijwel dagelijks mee hebt gewerkt. Je liegt niet maar vertelt ook niet helemaal de waarheid. Dit lichtelijk overdrijven is heel gewoon.

Veel sollicitanten bluffen tijdens een sollicitatiegesprek

Ben je van plan om te gaan bluffen tijdens je sollicitatiegesprek? Je bent zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat bluffen tijdens een sollicitatiegesprek geen uitzondering is. Veertig procent van de Nederlanders heeft het weleens gedaan. Ze hebben gebluft over hun kennis, hun ervaring of hun salaris. Het bluffen leidt niet altijd tot het gewenste resultaat. Toegegeven, niet iedereen die bluft weet zijn droombaan te bemachtigen. Niet bluffen is echter ook niet zonder risico. Besluit je om niet te bluffen? De kans bestaat dat je dan door een andere kandidaat voorbij wordt gebluft.

Bluffen mag, liegen mag niet

Een sollicitant die zich bescheiden opstelt tussen de andere sollicitanten valt niet op. Door goed te bluffen kun je je onderscheiden van de andere sollicitanten. Je komt waarschijnlijk overtuigend over. Door jezelf zo goed mogelijk te verkopen kun je wellicht je droombaan bemachtigen. Pas echter wel op. De grens tussen lichtelijk overdrijven (bluffen) en liegen is gemakkelijk te overschrijden. Doe dat niet. Leugens horen niet thuis in een sollicitatiegesprek. Ontdekt de recruiter dat je liegt? Dan leidt dit altijd tot een ongunstige afloop van het sollicitatiegesprek.

Goede bluffers bereiden zich goed voor

Om goed te kunnen bluffen is enige voorbereiding nodig. Je moet precies weten wat je sterke punten zijn. Over welke ervaring beschik je. Waarom ben jij de geschikte kandidaat om die functie te vervullen? Kun je die sterke punten aandikken zonder ongeloofwaardig te worden? Kun je je ervaring wellicht wat aandikken? Beantwoord die vragen. Overbluf jezelf niet, want dat heeft een recuiter snel in de gaten. Sollicitanten die goed bluffen blijven dichtbij zichzelf. Ze weten dat ze, om geloofwaardig te blijven, een bepaalde grens niet mogen overschrijden. 

Waar kun je over bluffen tijdens een sollicitatiegesprek?

Tijdens het sollicitatiegesprek kan over heel veel dingen worden gebluft. Zo kun je een vervelende karaktertrek ene positieve draai geven. Je bent niet iemand die dominant is, maar iemand die zelfverzekerd is en een eigen mening heeft. Hebben ze je bij je huidige werkgever verweten dat je een slechte teamspeler bent omdat je te eigenwijs bent? Zeg dan tijdens het sollicitatiegesprek dat je prima zelfstandig kunt werken. Licht je sterke punten zo mogelijk toe met duidelijke voorbeelden uit de praktijk. Dat maakt je verhaal geloofwaardiger. Blijf in ieder geval altijd dichtbij de werkelijkheid. Door dichtbij de werkelijkheid te blijven is je verhaal in ieder geval geloofwaardig voor jezelf. Is dat het geval? Dan ben je ook in staat om overtuigend te bluffen.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op July 13 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv