Sollicitatiegesprek

>

Solliciteren via Skype

StarStarStarStarStar

Solliciteren via Skype

door CVMaker

  • Sollicitatiegesprek
  • · September 07 2022
  • · 2 min lezen
Solliciteren via Skype

Inhoudsopgave

Tegenwoordig vindt niet ieder sollicitatiegesprek meer plaats bij je mogelijke toekomstige werkgever. Steeds meer gebruiken mensen die belast zijn met de selectie van personeel (recruiters) een gesprek via skype om kennis te maken met een sollicitant. Ook jij krijgt via email het bericht dat men met je wil kennismaken middels skype. Wil je een goede kans maken op de door jou gewenste baan? Bereid het gesprek via skype dan goed voor.

Maak een professionele indruk

Zorg in in ieder geval dat de apparatuur goed werkt. Uiteraard heb je tijdig gecontroleerd of zowel de verbinding als het geluid goed werkt. Wil je verzekerd zijn van goed verstaanbaar zijn en goed kunnen horen wat er wordt gezegd? Gebruik dan een headset. Als alles goed werkt kan de recruiter probleemloos inloggen. Bij dat inloggen ziet hij of zij je skype gebruikersnaam en je profielfoto. Uieraard moeten deze beide professioneel zijn. Die leuke vakantiefoto kun je later altijd nog aan je nieuwe collega's laten zien.

Zorg dat je goed in beeld komt

Kies bij voorkeur een neutrale, rustig uitziende ruimte om in te gaan zitten. De belichting is goed als je niet voor een raam gaat zitten. Goed in beeld komen betekent ook oogcontact maken met de recruiter. Dat doe je door recht in de camera van je laptop te kijken. Bedenk dat de recruiter ook naar jou kijkt. Besteed daarom zeker aandacht aan je kleding.

Het interview oefenen

Zie je erg op tegen het interview via skype? Overweeg dan om het gesprek met iemand te oefenen. Geef hem of haar de rol van recruiter. Als je het interview opneemt kun je het terugkijken. Waarschijnlijk zie je dan dingen die je beter anders kunt doen. Er is nog een reden om vooraf te oefenen. Je voelt je waarschijnlijk meer ontspannen tijdens het echte gesprek.

Enige minuten voor aanvang van het skype gesprek

Zorg dat je telefoon op stil staat. Vergeet ook niet om andere mensen in je omgeving te melden dat je niet gestoord wilt worden. Zorg dat onnodige programma's op je laptop zijn afgesloten. Neem nog even door wat je tijdens het gesprek wilt zeggen.

Tijdens het skype gesprek

Ga niet op het toetsenbord tikken tijdens het gesprek. Zorg dat je een notitieblok en een pen bij de hand hebt om aantekeningen te maken. Op het notitieblok heb je natuurlijk ook vragen genoteerd die je wilt stellen aan de recruiter. Laat tijdens het gesprek merken dat je betrokken bent. Dat kun je doen door af en toe 'hm' of ja te zeggen. Zorg dat je oogcontact maakt. Bedenk dat een glimlach een goede indruk maakt.

Wellicht ben je gewend om met een kennis te skypen terwijl je ook bezig bent met het lezen van je mails. Doe dit nooit tijdens een skype gesprek met een recruiter. Hij kan de indruk krijgen dat je andere dingen kennelijk belangrijker vindt. Zorg dus dat je geen andere dingen doet. Skype is het enige programma dat je op het moment van het gesprek gebruikt. Het beeld wordt niet deels in beslag genomen door andere dingen.

Wanneer levert een skype gesprek het gewenste resultaat op? Als je het gesprek via skype zowel aandachtig als relaxed kunt voeren.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op September 07 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv