Sollicitatiegesprek

>

Het gebruiken van de STAR-methode tijdens een sollicitatiegesprek

StarStarStarStarStar

Het gebruiken van de STAR-methode tijdens een sollicitatiegesprek

door CVMaker

  • Sollicitatiegesprek
  • · September 07 2022
  • · 2 min lezen
star methode sollicitatiegesprek

Inhoudsopgave

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt vaak de STAR-Methode gebruikt. De sollicitant wordt op een bepaalde manier geïnterviewd. Het is van belang dat je op de hoogte bent van deze methode. Je kans om succes te boeken tijdens een sollicitatiegesprek kan dan aanzienlijk worden vergroot.

Je moet weten dat STAR verwijst naar Situatie, Taak, Activiteit en Resultaat. Het is een interviewtechniek die de sollicitanten dwingt om concrete situaties te beschrijven en aan te geven wat daarbij zijn of haar taak of rol was. De personeelsfunctionaris krijgt zo een duidelijk beeld van het functioneren van de sollicitant in het verleden. Dat maakt het mogelijk om een voorspelling te doen over het toekomstige gedrag en de prestaties van de sollicitant. De personeelsfunctionaris kan dan ook bepalen of de sollicitant de juiste persoon is om de vacature te vervullen.

Een goede voorbereiding is belangrijk

Heb je een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek? Bereid je dan goed voor. Maak gebruik van de STAR-methode. De personeelsfunctionaris gaat tijdens het sollicitatiegesprek op zoek naar je kwaliteiten. Je zult niet alleen gevraagd worden wat je voornaamste kwaliteiten zijn. Je zult ook met concrete voorbeelden moeten kunnen toelichten dat je bijvoorbeeld beschikt over leidinggevende kwaliteiten. Bereid je daarom goed voor.

De voorbereiding op een sollicitatiegesprek

Een personeelsfunctionaris is op zoek naar de perfecte kandidaat voor een functie. Hij zal je daarom vragen naar concrete voorbeelden. Stel je hebt in je sollicitatiebrief geschreven dat je goed kunt organiseren. De personeelsfunctionaris zal dan vragen of je daar en concreet voorbeeld van kunt noemen. Het is belangrijk om dan niet te antwoorden in algemeenheden. Je moet exact kunnen aangeven wat je in een bepaalde situatie hebt bereikt. Door exacte antwoorden te geven maak je een sterke indruk.

Je bereid je daarom voor door te beginnen met je af te vragen wat je goed kunt. Staat in de personeelsadvertentie bijvoorbeeld dat de werkgever op zoek is naar iemand die goed kan leidinggeven? Bedenk dan een zo concreet mogelijk voorbeeld. Wellicht had je bijvoorbeeld een leidende rol tijdens je stage bij een jeugdzorginstelling. Bedenk ook concrete voorbeelden bij andere competenties die voor de werkgever van belang zijn. Welke competenties dat zijn? Die vind je in de functieomschrijving en waarschijnlijk ook op de website van het bedrijf. De concrete voorbeelden haal je uit je (werk)ervaring.

Het sollicitatiegesprek volgens de STAR-methode

Heb je een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek. De kans is groot dat het een sollicitatiegesprek waarbij de STAR-methode wordt gebruikt. De personeelsfunctionaris wil vaststellen of je kunt voldoen aan de selectiecriteria. Dat doet hij door de sollicitant te vragen naar concrete ervaringen.

Enkele voorbeelden om dit te verduidelijken:

  • Heb je weleens meegemaakt dat de deadline voor een bepaald project niet werd gehaald? Kun je een concreet voorbeeld noemen? Wat heb jij toen gedaan? War was je taak/rol. Is de deadline toch nog gehaald?

  • Ben je creatief? Kun je een concreet voorbeeld noemen? Wat was jou rol/taak bij (bijvoorbeeld) het inrichten van de tentoonstelling> Wat het een drukbezochte tentoonstelling?

De personeelsfunctionaris heeft zich ongetwijfeld goed voorbereid op het sollicitatiegesprek. Hij heeft, na het lezen van je sollicitatiebrief en CV, bepaald welke vaardigheden hij van belang vindt.. Ook heeft hij een aantal concrete situaties bedacht die hij tijdens het sollicitatiegesprek kan gebruiken.

Wil je tijdens het sollicitatiegesprek een goede indruk maken? Zorg dan ook voor een goede voorbereiding.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op September 07 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv