CV voorbeelden

DropDown

Advocaat

StarStarStarStarStar

Advocaat

Mark heeft gekozen voor het zwarte en witte Wisconsin sjabloon omdat het er eenvoudig uitziet en alles netjes onder elkaar staat. Het laat zien waar hij gewerkt heeft, welke diploma's hij heeft en welke belangrijke vaardigheden hij heeft, allemaal op een simpele manier. Daardoor lijkt hij de perfecte persoon te zijn voor zijn nieuwe baan.

Begin hier!

"Een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht, met meer dan 5 jaar ervaring. Helpt bij juridische kwesties op de werkplek en heeft vaardigheden in spreken voor groepen en het opstellen van juridische documenten."

Mark Schoenmaker - Advocaat

Advocaat cv voorbeeld

Inhoudsopgave

Hoe schrijf je een cv als advocaat? Tips en gratis voorbeeld!

Aangezien dit lucratieve vakgebied blijft vragen om scherpe expertise en een diepgaand begrip van Nederlands recht en de arbeidsmarkt, is het cruciaal om voorop te blijven lopen in je carrière. Het omarmen van AI-gestuurde tools zoals ChatGPT en het navigeren door technologische veranderingen brengt nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee. Toch blijft de vraag naar ervaren juridische professionals hoog, omdat zij een cruciale rol spelen in het oplossen van civiele en strafrechtelijke zaken en ervoor zorgen dat rechtvaardigheid heerst binnen de samenleving.

Of je nu net afgestudeerd bent in de rechten, een juridisch medewerker bent of een doorgewinterde professional bent, dit artikel helpt je om de complexe juridische arbeidsmarkt in Nederland te navigeren en een goed cv te maken.

Ontdek onze deskundige tips en cv templates voor het maken van een overtuigend cv als advocaat, waarmee je je juridische carrière naar nieuwe hoogten kunt stuwen.

Wil je een professioneel cv maken?

Start hier!

Waar moet je beginnen?

Net zoals advocaten bekwaam zaken winnen in de rechtbank, weerspiegelt het maken van een cv van het opstellen van juridische documenten, inclusief initiatie, planning en uitvoering. Het is essentieel om jezelf efficiënt op de markt te brengen om te voldoen aan strenge beroepsnormen. Ter voorbereiding voordat je je advocaten cv schrijft, raden we aan om de functieomschrijving zorgvuldig te bestuderen en de branche waarop je je richt te onderzoeken.

Meest voorkomende soorten advocaten:

 • Advocaat

 • Overdrachtsdeskundige

 • Vastgoedadvocaat

 • Juridisch medewerker

 • Bemiddelaar

 • Geregistreerde juridisch adviseur

Inzicht krijgen in wat recruiters verwachten van je sollicitatie kan je helpen om je cv samen te stellen die nauw aansluiten bij op de wensen en behoeften van het bedrijf. Door strategisch je sterke punten te benadrukken, kun je een overtuigend pleidooi voeren voor je juridische expertise en jezelf presenteren als een eersteklas kandidaat.

Cv voorbeeld - Advocaat

Cv voorbeeld advocaat

Download dit cv als PDF

Mark is een ervaren advocaat op het middenniveau, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Hij is goed in het maken van sterke juridische documenten, doet grondig onderzoek en staat zijn cliënten bij in allerlei arbeidsrechtelijke zaken. Met zijn talent om goed te pleiten, is hij perfect voor zijn volgende baan. Hij heeft gekozen voor een simpel cv ontwerp met twee kolommen in het Wisconsin template, zodat zijn kwalificaties en expertise gemakkelijk te lezen zijn.

Welke onderdelen zijn belangrijk?

Bij het opstellen van je cv voor de juridische sector zijn er kern- en optionele onderdelen waar je op moet letten. De vereiste onderdelen zijn:

 • Persoonlijke gegevens

 • Persoonlijk profiel

 • Werkervaring

 • Opleiding

 • Vaardigheden

Optionele onderdelen zijn:

 • Referenties

 • Talen

Hoe schrijf je een persoonlijk profiel als advocaat?

Een persoonlijk profiel op een cv is een beknopte samenvatting van je belangrijkste kwalificaties en carrièredoelen in vier tot zes regels. Het biedt een snel overzicht van je persoonlijkheid en laat zien hoe je kunt bijdragen aan de juridische sector waarin je wilt werken.

Benadruk je opmerkelijke prestaties, expertisegebieden en jarenlange ervaring. In plaats van je vaardigheden in een aparte sectie op te sommen, gebruik je deze persoonlijke verklaring om je belangrijkste capaciteiten te noemen.

Persoonlijk profiel voorbeeld - Bedrijfsadvocaat

Ervaren bedrijfsjurist met 9 jaar ervaring, gespecialiseerd in fusies en overnames, corporate governance en effectenrecht. Bewezen staat van dienst in het adviseren van bedrijfscliënten en het faciliteren van zakelijke transacties. Bedreven in het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten en bedrijfsbeleid.

Persoonlijk profiel voorbeeld - Senior Advocaat

Ervaren senior advocaat met expertise in ondernemingsrecht, geschillenbeslechting en regelgeving naleving. Bedreven in het leiden van juridische teams, het begeleiden van junior advocaten en het beheren van belangrijke zaken. Bewezen staat van dienst in het verstrekken van strategisch advies aan senior leidinggevenden en bestuursleden.

Persoonlijk profiel voorbeeld - Stagiair Advocaat

Ambitieuze stagiair advocaat met een Bachelor in de Rechten (LLB) op zoek naar waardevolle ervaring in een dynamische juridische omgeving. Bedreven in juridisch onderzoek, het opstellen van documenten en het ondersteunen van ervaren advocaten. Uitstekende communicatie- en interpersoonlijke vaardigheden met een sterke toewijding aan professionele ontwikkeling.

Welke vaardigheden maken het verschil?

Het opnemen van de juiste juridische vaardigheden op een cv is cruciaal, niet alleen om indruk te maken op recruiters, maar ook om door ATS te navigeren. Kies zorgvuldig de meest prominente vaardigheden die waardevolle capaciteiten laten zien die de organisatie of het advocatenkantoor ten goede kunnen komen.

Het belangrijkste is om onderscheid te maken tussen soft- en hardvaardigheden. Maak het dus makkelijk voor werkgevers om je sterke punten te herkennen en verbeter je kansen op een succesvolle juridische carrière.

Als je een stagiair bent of overstapt naar een andere rol, probeer dan overdraagbare vaardigheden op te nemen zoals 'probleemoplossend vermogen', 'projectmanagement' of 'kritisch denken' uit eerdere ervaring. Dit kan je helpen om je baan te krijgen, vooral als je een carrièreswitch maakt.

Voorbeelden van hard skills:

 • Schrijven

 • Juridische kennis

 • Commercieel bewustzijn

 • Juridisch onderzoek

 • Gegevensbeheer

 • Kennis van substantieel recht en juridische procedures

Voorbeelden van soft skills:

 • Initiatief

 • Empathie

 • Spreken in het openbaar

 • Veerkracht

 • Conflictoplossing

 • Volhardend

 • Attent

Hoe zit het met werkervaring?

Werkervaring op een cv vormt de basis voor elk cv in de juridische sector, aangezien dat is wat de meeste vacatures van je vragen. Richt je op het tonen van tastbare prestaties in plaats van alleen taken op te sommen. Benadruk je meest recente en relevante juridische rollen die aansluiten bij de door jou gekozen juridische posities. Pas je cv aan voor een specifieke baan door je expertise, juridische bekwaamheid en de waardevolle bijdragen die je als advocaat hebt geleverd, te demonstreren.

Voorbeelden van prestaties:

 • Opstellen en onderhandelen over contracten voor belangrijke zakelijke klanten, resulterend in een toename van 20% in zakelijke overeenkomsten.

 • Ontwikkeling en uitvoering van meer dan 30 winnende processtrategieën, resulterend in cruciale gerechtelijke beslissingen en gunstige vonnissen voor cliënten.

 • Trainen en inwerken van 5 teams van paralegals om juridische kwesties in fusies en overnames aan te pakken, wat heeft bijgedragen aan het succesvol afronden van multimiljoenen deals.

Voorbeeld van werkervaring:

Senior Advocaat, Advocatenkantoor Smith & Associates, New York | 2016-heden

Cliënten vertegenwoordigen in complexe gerechtelijke procedures, waarbij voorbereidingen voor rechtszaken, juridisch onderzoek en opstellen van juridische documenten worden afgehandeld. Samenwerken met senior advocaten aan juridische strategie en zaakanalyse. Bedrijfscliënten adviseren over naleving van wettelijke vereisten en due diligence uitvoeren bij fusies en overnames.

 • Gunstige uitkomsten behaald in 85% van de gevallen, wat heeft geleid tot een toename van doorverwijzingen van cliënten en hoge klantretentie.

 • Schikkingen onderhandeld voor cliënten, waardoor 90% van de zaken buiten de rechtbank werd opgelost, wat tijd en middelen bespaarde voor zowel cliënten als het kantoor.

Wil je een professioneel cv maken?

Start hier!
Camera Flash

Tip!

Als je verschillende kortlopende banen of stages hebt gehad, kies dan alleen de meest relevante banen die waarde kunnen toevoegen aan je juridische achtergrond. Hierdoor wordt je juridische cv gestroomlijnd en maakt het een grotere indruk op potentiële werkgevers.

Hoe vermeld je je opleiding?

Het vermelden van je opleiding op een cv is een bewijs van je juridische kennis, expertise en kwalificaties. Toon je relevante juridische opleiding en academische prestaties om je vaardigheid in het omgaan met complexe juridische kwesties en je toewijding aan professionele excellentie aan te tonen. Omdat juridisch werk intellectueel uitdagend en competitief is, verwachten universiteiten uitstekende resultaten op A-niveau als bewijs dat je aan de eisen van de rechtenstudie kunt voldoen.

Voorbeelden:

 • Bachelor in de Rechten (LLB), Universiteit van Amsterdam, Amsterdam | 2020 - 2023 Afgestudeerd met onderscheiding.

 • Bachelor in de Rechten (LLB), Universiteit Utrecht, Utrecht | 2017 - 2020 Behaald met lof. Ontvanger van de Juridische Studiebeurs voor uitstekende academische prestaties.

 • Juridische Praktijkopleiding (LPC), Juridische Faculteit van de Universiteit van Amsterdam, Amsterdam | 2014 - 2017 Uitgebreide training in pleiten voor de rechtbank.

Samenvatting

Na het lezen van ons artikel zou je een beter begrip moeten hebben van wat recruiters verwachten in je cv en hoe je een effectief cv kunt opmaken en structureren. Technologieën vormen snel het juridische landschap, dus maak daar gebruik van en toon je vaardigheid in de nieuwste tools en juridische kennis.

Zie hieronder onze belangrijkste punten:

 • Houd je cv beknopt, met de focus op de meest relevante informatie

 • Schrijf een overtuigende persoonlijke verklaring waarin je passie en opmerkelijke prestaties in de juridische sector worden belicht

 • Onderscheid tussen soft- en hardvaardigheden door de eerste op te nemen in het persoonlijke profielgedeelte

 • Kwantificeer je prestaties met specifieke meetwaarden en cijfers waar mogelijk

 • Benadruk zowel taken als prestaties, zoals het opstellen van documenten of het verkrijgen van gerechtelijke beslissingen

 • Toon je relevante opleiding samen met kwalificaties of certificaten

 • Controleer je cv grondig op spelfouten en grammaticale fouten

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv