Carrière

>

Eerste werkdag: hoe rond je die succesvol af?

StarStarStarStarStar

Eerste werkdag: hoe rond je die succesvol af?

door CVMaker

  • Carrière
  • · February 16 2023
  • · 3 min lezen
eerste werkdag

Inhoudsopgave

Het is zo ver! Je hebt de hele sollicitatieprocedure doorlopen en je toekomstige werkgever heeft je laten weten je mag beginnen. Nu is je eerste werkdag aangebroken en dat is natuurlijk best spannend.

Pas je in het team? Welke regels gelden er binnen het bedrijf? En kun je alle verwachtingen waarmaken? Dit zijn enkele van de vragen die door je hoofd kunnen gaan. Dat is heel normaal en een beetje spanning hoort erbij.

Om je eerste dag soepel te laten verlopen, hebben we een aantal tips voor je verzameld waarmee je een onuitwisbare eerste indruk maakt. Een eerste indruk maak je immers maar één keer!

Kom op tijd!

Het laatste wat je wilt, is te laat komen op je eerste werkdag. Zorg ervoor dat je minstens vijftien minuten vroeger vertrekt dan normaal. Houd er verder rekening mee dat je in de file terecht kunt komen en als je met het openbaar vervoer reist, is het verstandig om van tevoren uit te zoeken hoelang de reis duurt en welke bus of trein je moet nemen.

Als je veel te vroeg aankomt, kun je ergens in de buurt van je werk een kopje koffie gaan drinken en je alvast voorbereiden op je eerste werkdag.

Stel vragen

Je doet er op deze dag goed aan om alles in je op te nemen en goed om je heen te kijken hoe je collega’s te werk gaan. Door het stellen van vragen krijg je snel in de gaten hoe een en ander werkt.

De vragen die je stelt hoeven niet per se te maken te hebben met het bedrijf, je werk en/of functie. Je toont, met vragen stellen, dat je oprecht interesse hebt in je collega's en hun functie binnen het bedrijf.

Probeer een sterke eerste indruk te maken

Om te laten zien dat je er bent, kun je je het beste aan iedereen voorstellen. Wil je een positief beeld van jezelf neerzetten, bereid dan een korte pitch voor. Vertel kort wie je bent en wat je functie is binnen het bedrijf is. Daarbij kun je iets over je werkervaring en achtergrond vertellen. Een korte pitch stelt je in staat om jezelf op een korte en krachtige manier te presenteren.

Let op je werkhouding

De juiste houding op de werkvloer is van cruciaal belang. Stel je open op voor je nieuwe omgeving. Als je feedback krijgt over hoe je zaken anders aan kunt pakken, laat dan zien dat je bereid bent om je aan te passen aan de manier waarop het bedrijf werkt, ook al is dit misschien anders dan je gewend bent. Je maakt met een vriendelijke, open houding een positieve indruk en door je leergierig op te stellen, laat je eveneens zien dat je gemotiveerd bent.

Geef je verwachtingen aan

De eerste werkdag is altijd hectisch en je moet je tijd vaak verdelen tussen verschillende mensen en diverse werkzaamheden. Vergeet echter niet wat tijd in te plannen voor je direct leidinggevende om te bespreken wat jullie van elkaar verwachten.

Je hebt dan de mogelijkheid om na te vragen wat de doelstellingen zijn en wat de termijn is om een en ander te realiseren. Zo weet je waar je aan toe bent, ga je doelgericht te werk en zorg je ervoor dat je mooie resultaten neerzet.

Maak contact met je directe collega’s

Vragen je collega’s je om samen te lunchen? Neem het aanbod dan zeker aan. Samen lunchen is een leuke manier om je collega’s te leren kennen en om meer over de firma te weten te komen. Je bouwt zo vriendschappen op voor de toekomst en ze zullen je eerder te hulp schieten, mocht dat nodig zijn.

Stel prioriteiten

Er is, op je eerste werkdag, veel te doen en genoeg te leren. Om productief te werk te gaan, is het slim een prioriteiten te stellen. Maak een to-do lijst van alle taken en kijk vervolgens welke taken wat het belangrijkst zijn en welke kunnen wachten. Zo blijven essentiële zaken niet liggen, hou je overzicht en schiet je niet in de stress.

Groet iedereen voordat je naar huis gaat

Je eerste werkdag zit erop. Ga niet de deur uit, voordat je iedereen een fijne avond hebt gewenst. Spreek je leidinggevende ook aan en geef aan dat je een succesvolle eerste werkdag hebt gehad. Eenmaal thuis kun je lekker nagenieten van een geslaagde eerste werkdag!

Laatst bewerkt op February 16 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv