Carrière

>

Salarisonderhandeling voorbereiden? 9 tips die je goed op weg helpen!  

StarStarStarStarStar

Salarisonderhandeling voorbereiden? 9 tips die je goed op weg helpen!  

door CVMaker

  • Carrière
  • · February 16 2023
  • · 4 min lezen
Salarisonderhandeling voorbereiden

Inhoudsopgave

Wordt het tijd voor een hoger salaris in je huidige baan of ben je momenteel aan het solliciteren? Dan is een marktconform salaris een belangrijk onderwerp tijdens het gesprek! Maar hoe zorg je er nu voor dat je krijgt wat je verdient en heb je hier zelf ook nog enige invloed op?

Ja, je hebt absoluut zeggenschap over je nieuwe maandelijkse loonstrookje! Met een goed opgebouwde salarisonderhandeling gaat dit eenvoudiger dan je misschien denkt.

Vind je het spannend om het gesprek aan te gaan als het gaat om je nieuwe inkomen? Je bent beslist niet de enige! Je salarisonderhandeling voorbereiden helpt om je zelfverzekerder te voelen en op een bedrag uit te komen waar beide partijen tevreden mee zijn. We geven je graag negen waardevolle tips waarmee je succesvol onderhandelt over je toekomstige salaris.

Weet wat je waard bent

Heb je een mooi cv en de juiste vaardigheden voor de functie, realiseer je dan dat je genoeg te bieden hebt en dat hier een passend salaris bij hoort. Daarnaast speelt je werkervaring een essentiële rol. Als je al de nodige ervaring hebt opgedaan, dan zul je sneller op je plek zijn in je nieuwe baan als iemand die net uit de schoolbanken komt.

Bedenk van tevoren waar je kwaliteiten liggen en speel hier gerust op in als je plaatsneemt aan de onderhandelingstafel. Daarbij werkt het zeker in je voordeel als je je van tevoren goed informeert en uitzoekt wat het gemiddelde salaris is in de branche waarin je actief bent. Je vindt dit heel gemakkelijk online terug en het geeft je een goede indruk van wat gangbaar is.

Zet niet te laag in

Zet altijd hoger in dat het oorspronkelijke bedrag dat je in je hoofd hebt. Waarom? Je gesprekspartner heeft het gevoel dat hij een betere deal krijgt als het loon door de salarisonderhandeling lager uitkomt dan de vergoeding waar jij in eerste instantie om gevraagd hebt.

Tegelijkertijd krijg je zelf eerder het loon waar je tevreden mee bent. Zo is het een win-win situatie voor beide partijen. Wees dus niet bang om te veel te vragen. Je werkgever zal altijd met een tegenbod reageren. Onderhandel je niet, dan laat je een mooie kans liggen om een hoger maandelijks inkomen te bemachtigen.

Kom met je eerste voorstel

Het eerste bedrag dat op tafel komt is cruciaal. Van hieruit start namelijk de salarisonderhandeling. Als je je werkgever het eerste bod laat doen en dit blijkt veel lager te zijn dan wat je zelf in je hoofd hebt, zal je uiteindelijke loon ook minder hoog uitvallen.

Neem dus het initiatief en leg zelf als eerste een bedrag op tafel. Je hebt zo veel meer controle over het verdere verloop van het gesprek en je vergroot je kansen op een geslaagde loonsverhoging.

Zorg voor een gefundeerde onderbouwing

Doe jij of de gesprekspartner een voorstel? Dan is het altijd een goed idee om krachtige argumenten achter de hand te hebben om het te verantwoorden.

Je kunt je sterke punten aangeven waarmee je je toegevoegde waarde voor het bedrijf aantoont. Noem specifieke voorbeelden en laat zien hoe de ervaring die je meeneemt een voordeel is voor de onderneming. Op deze manier laat je zien waarom je werkgever je meer zou moeten betalen dan de beloning die hij misschien oorspronkelijk in gedachten had en kun je hem eerder overtuigen.

Stel vragen

Als je niet de gewenste reactie op je aanbod krijgt, is het stellen van open vragen een goede manier om het gesprek gaande te houden en meer te bereiken. Je kunt hierbij onder andere denken aan vragen als: “Wat kan ik doen zodat we dichter bij elkaar komen?” Of: “Hoe zijn jullie tot dit aanbod gekomen?”

Je laat hiermee zien dat je bereid bent om er samen uit te komen en hierdoor zal het onderhoud ongetwijfeld soepeler verlopen.

Houd je oren open

Niet alleen wat je zegt en de vragen die je stelt, zijn belangrijk. Maar ook je luistervaardigheden komen goed van pas tijdens de salarisonderhandeling. Luister naar wat je gesprekspartner te vertellen heeft en laat alles rustig op je inwerken. Je krijgt op deze wijze namelijk waardevolle informatie over de behoeften van de onderneming. Dit kan ervoor zorgen dat je de informatie tot je voordeel kunt gebruiken!

Focus niet te veel op salaris

Als meer salaris voor het bedrijf niet mogelijk is, kun je ook nadenken welke soorten beloning voor jou nog meer interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan de optie om een opleiding te volgen, meer vakantiedagen, de gelegenheid om van thuis uit te werken of flexibele werktijden. Bekijk voor jezelf wat je het meeste aanspreekt. Een hoger loon ligt nu misschien niet binnen handbereik, maar je creëert op deze wijze wel de juiste werkomstandigheden voor jezelf.

Oefenen, oefenen en oefenen

Bereid jezelf grondig voor op de salarisonderhandeling. Hoe doe je dat? Je kunt voor jezelf op papier zetten wat je wilt zeggen en het gesprek voor de spiegel of met een vriend of familielid oefenen. Hierdoor voel je je meer op je gemak tijdens de echte onderhandeling en zul je met meer zelfvertrouwen het gesprek aangaan, waardoor je sterker overkomt en meer resultaat zult boeken.

Leg alles schriftelijk vast

Ben je op het punt gekomen dat je samen afspraken hebt gemaakt over je toekomstige salaris en ben je tevreden? Goed gedaan! Zorg er nu voor dat je de gemaakte afspraken op papier krijgt. Ook andere zaken die je besproken hebt, zoals de functieomschrijving of een eventuele bonus, kun je hierin laten opnemen. Denk er verder aan dat jullie beiden het document ondertekenen. Hiermee voorkom je misverstanden en is voor alle partijen duidelijk wat jullie precies hebben afgesproken.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op February 16 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv