CV

>

Hoe schrijf je een vaardigheden-cv?

StarStarStarStarStar

Hoe schrijf je een vaardigheden-cv?

door CVMaker

 • CV
 • · February 16 2023
 • · 7 min lezen
Vaardigheden cv

Inhoudsopgave

Ken je het verschil niet tussen een vaardigheden-cv en een chronologisch cv? Geen paniek! Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende cv-templates dat het verwarrend kan zijn om de beste te kiezen.

In dit artikel ga je leren hoe je een vaardigheden-cv moet samenstellen en wanneer het van pas komt. Je krijgt niet alleen uitleg, maar ook duidelijke voorbeelden en nuttige tips.

Wat is een vaardigheden-cv?

Meestal begin je een cv met een overzicht van je werkervaring. Een vaardigheden-cv benadrukt echter de belangrijkste vaardigheden en kerncompetenties die je hebt door ze bovenaan je cv te plaatsen.

Dit is niet gebruikelijk, maar wordt steeds populairder. Het is namelijk een uitstekende manier om je te onderscheiden van andere sollicitanten. We komen hier later op terug.

Gewoonlijk kiezen de meeste mensen voor een chronologisch cv-formaat dat de nadruk legt op werkervaring, maar ook de vaardigheden en verantwoordelijkheden voor elke functie die opgenomen wordt in je cv. Elke baan wordt vermeld in aflopende chronologische volgorde.

Bij vaardigheden-cv's is dat niet zo: in plaats daarvan worden vaardigheden en kennis vooraf vermeld. Zo weet de recruiter meteen wat voor vlees hij in de kuip heeft. De nadruk ligt hier op overdraagbare beroepsvaardigheden die niet gebonden zijn aan een functie.

Vaardigheden-cv's zijn gericht op specifieke vacatures. Ze maken zorgvuldig gebruik van trefwoorden en vaardigheden die in de functie-eisen staan. Daarom kun je elke versie maar voor één sollicitatie gebruiken.

Afhankelijk van je vaardigheden, opleiding en werkervaring kan het een goed idee zijn om een combinatie-cv te maken. Gebruik in dat geval een vaardighedengedeelte op de eerste pagina, en een korte chronologische werkervaring op de tweede pagina.

Voorbeeld van een vaardigheden-cv

Voorbeeld cv - Vaardigheden cv

Download dit voorbeeld vaardigheden-cv

Noah heeft zijn academische vaardigheden op de eerste pagina gezet. Hij legt de nadruk op zijn vaardigheden in zijn persoonlijk profiel, omdat hij weinig werkervaring heeft. Noah koos de creatieve Pecking cv-template vanwege de professionele en overzichtelijke structuur.

Wanneer gebruik je het best een vaardigheden-cv?

Je gebruikt een vaardigheden-cv het best als je:

 • geen of weinig werkervaring hebt;

 • pas afgestudeerd bent:

 • overweegt om van carrière te veranderen;

 • een tijdje niet gewerkt hebt.

Wanneer je geen of weinig werkervaring hebt, is het moeilijk om op te vallen tussen meer ervaren kandidaten, zelfs wanneer je over uitstekende vaardigheden beschikt. Vergeet niet dat recruiters soms honderden sollicitaties ontvangen: je cv moet er dus naadloos uitzien!

Hetzelfde geldt voor loopbaanonderbrekingen. Als de recruiter merkt dat je een tijdje niet hebt gewerkt, is de kans groot dat ze afhaken, vooral wanneer de onderbreking langer dan een jaar duurde.

Werkgevers vinden het niet zo erg om beginners met weinig of geen werkervaring aan te nemen. Maar aangenomen worden is voor een seniorfunctie die veel specifieke vaardigheden (en ervaring) vereist is best wel moeilijk.

Het is dus aan jou om de recruiter te overtuigen door in je cv te laten zien dat je de beste kandidaat bent voor de functie, ongeacht je werkervaring.

De eerste stap van het wervingsproces bestaat uit een selectieronde. Het is belangrijk om die fase te overleven. Deze stap wordt vaak overgelaten aan wervingsbureaus, junior HR-teamleden of persoonlijke assistenten. Zodra er een shortlist met kandidaten is opgesteld, worden de geselecteerde cv's naar de wervingsmanager gestuurd. Heb je weinig werkervaring of ben je een tijdje werkloos geweest (vrijwillig of onvrijwillig)? Dan kan het moeilijk zijn om deze fase te overleven.

Dit kan heel teleurstellend zijn, en dat is volkomen normaal: afwijzing komt hard aan. Gelukkig zijn we er om je te helpen! Met onze tips en voorbeelden heb je alles in huis om een nieuwe baan te krijgen.

Hoe schrijf je een vaardigheden-cv?

Stuur nooit zomaar een basisversie van je vaardigheden-cv naar een recruiter. Je moet elke keer je vaardigheden-cv aanpassen aan de vacature waarop je solliciteert. En geloof ons maar: van deze tijdsinvestering krijg je later geen spijt.

De gemakkelijkste manier om al je vaardigheden en ervaring in kaart te brengen is via je werkervaring en opleiding. Was je op de middelbare school redacteur van een schoolkrant? Dan kun je public relations en communicatie tot je vaardigheden rekenen. Was je vroeger penningmeester van een vereniging? Dan heb je vast en zeker financiële vaardigheden.

Zo begin je met het schrijven van je vaardigheden:

 • Begin met een lijst van al je hard skills en soft skills.

 • Beoordeel ze op basis van je vaardigheidsniveau.

 • Selecteer de vaardigheden die overdraagbaar zijn, ongeacht de functie.

 • Hou de andere vaardigheden bij in je master-cv.

Heb je meer ervaring en wil je een combinatie-cv maken? Vermeld dan je vroegere functies samen met een beknopte lijst van verantwoordelijkheden. Richt je alleen op vaardigheden en competenties die te maken hebben met de functie waarop je solliciteert.

Hard skills en soft skills

Hard skills

Hard skills zijn de technische vaardigheden die je aangeleerd hebt. Je kunt deze vaardigheden gemakkelijk "meten" aan de hand van competentieniveaus. Je kunt ze ook verbeteren met ervaring en studie.

Voorbeelden van hard skills zijn computervaardigheden, talenkennis, typsnelheid, softwarekennis of andere technische vaardigheden.

Soft skills

Soft skills zijn moeilijker te meten. Ze hebben te maken met cognitieve vaardigheden, emotionele ontwikkeling en persoonlijkheid. Conflictoplossing is een goed voorbeeld van een soft skill. Dit soort vaardigheden staan hoog op het verlanglijstje van werkgevers.

Sta eens stil bij alle niet-technische dingen die je tijdens je loopbaan hebt bereikt. Denk bijvoorbeeld aan het leiden van een groep, het oplossen van conflicten of het laten samenwerken van mensen. Maak een lijst van deze vaardigheden

Goede voorbeelden van soft skills zijn flexibiliteit, betrouwbaarheid, teamwerk en leiderschapsvaardigheden.

Hoe moet je een vaardigheden-cv samenstellen?

Begin pas met het samenstellen van je cv als je een vacature op het oog hebt. Zonder die vacature kun je namelijk je eigen cv niet correct afstemmen op de functie-eisen. Je zult ook trefwoorden moeten identificeren. Die ga je later integreren in je cv.

De snelste manier om dat te doen is door te kijken naar de functietitel en de openingskop. Deze bevatten vaak trefwoorden die in de hele vacature herhaald worden. Denk ook aan vakspecifieke termen.

Stel dat je solliciteert naar de functie van creatief ontwerper. Dan is het een goed idee om woorden te gebruiken in je cv die naar die functie verwijzen, zoals "creatief", "ontwerp", "ontwerpen", etc.

Persoonlijke gegevens en interesses

Begin je cv met je naam en achternaam, volledig woonadres, e-mail en telefoonnummers. Vermeld hobby's en interesses alleen wanneer ze belangrijk zijn voor de functie. Ben je voorzitter van een vereniging? Dit kan relevant zijn voor een functie in public relations.

Persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel is een korte intro die je hele cv in een paar zinnen samenvat. Een recruiter kan dankzij je persoonlijk profiel meteen zien wat je doelen zijn. Je kunt deze samenvatting ook gebruiken om op te vallen of een sommige zaken te benadrukken.

Kernvaardigheden

Dit is het belangrijkste onderdeel voor je vaardigheden-cv. Besteed hier dus voldoende aandacht aan.

Gebruik de trefwoorden uit de vacature en koppel ze aan je vaardighedenlijst. Gebruik ze op je cv in dezelfde volgorde als in de vacature. Vermeld voldoende details en voeg desnoods een paar praktijkvoorbeelden toe. Leg daarbij uit hoe je die vaardigheden gebruikt.

Geef minstens 4 tot 6 kernvaardigheden met voldoende informatie die duidelijk je ervaring aantoont. Houd je tekst kort en to the point. Je kunt tijdens een sollicitatiegesprek dieper ingaan op elke vaardigheid.

Werkervaring

Hier vermeld je de functies waarvoor je eerder hebt gewerkt. Vermeld kort de verantwoordelijkheden die verband houden met je vaardigheden.

Relevant vrijwilligerswerk, stages en deeltijdwerk kun je hier ook vermelden. Heb je geen werkervaring? Laat dit onderdeel dan weg. Bij het maken van een combinatie-cv moet dit gedeelte op de tweede pagina staan.

Opleiding

Begin met je hoogste opleidingsniveau en ga dan chronologisch terug. Het belang van dit onderdeel hangt af van de vacature. Geef meer informatie met behulp van bullet points als je opleiding belangrijk is voor de vacature.

Vergeet niet dat cursussen ook meetellen als opleiding. Onvolledige cursussen of diploma’s die je nog moet behalen kun je ook vermelden. Zijn je opleidingen niet relevant? Voeg ze toe, maar houd het kort.

Referenties

Bij een vaardigheden-cv is het niet nodig om referenties te vermelden. Wil je dat toch doen? Neem dan alleen referenties op van mensen die betrouwbaar zijn en kunnen getuigen van je vaardigheidsniveau.

Referenten moeten dus bereid zijn om je te steunen tijdens een sollicitatieprocedure. Het is een goed idee om vooraf contact op te nemen met die persoon om dat te verifiëren. Vermeld nooit de contactgegevens van je referenties, maar vermeld wel dat ze op verzoek beschikbaar zijn. Je kunt meer informatie delen tijdens een sollicitatiegesprek.

Extra tips

Ben je klaar met de inhoud van je vaardigheden-cv? Dan is het nu tijd om te zorgen voor de opmaak en de schrijfstijl! De inhoud blijft het belangrijkste, maar je wilt natuurlijk ook positief opvallen met een professionele lay-out.

Recruiters worden vaak overspoeld met sollicitaties. Visuele vermoeidheid is voor hen een feit. Lange documenten die moeilijk te lezen zijn, zorgen ervoor dat ze snel afhaken. Daarom moet je een leesvriendelijk cv maken.

Hier zijn een paar nuttige schrijftips:

 • Vermijd frivole lettertypes en vermijd overmatig kleurgebruik.

 • Gebruik een leesvriendelijk zwart lettertype met een witte achtergrond.

 • Schrijf niet meer dan 2 pagina's.

 • Stem de inhoud van je cv af op de functie-eisen.

 • Gebruik positieve, proactieve taal die vlot leest.

 • Controleer je spelling en de juistheid van alle informatie.

Wat is het verschil tussen een chronologisch cv en een vaardigheden-cv?

Een chronologisch cv ziet er heel anders uit dan een vaardigheden-cv, zowel qua inhoud als qua opmaak. Je persoonlijke gegevens en persoonlijk profiel blijven in een chronologisch cv hetzelfde, maar het gedeelte met je werkervaring is veel uitgebreider. Daarin staan alle banen die je ooit hebt gedaan in chronologische volgorde (met de meest recente eerst).

Er wordt ook rekening gehouden met loopbaanonderbrekingen.

In het referentiegedeelte moeten de namen van vorige werkgevers of leidinggevenden. Ze kunnen later je vaardigheden, houding en productiviteit bevestigen bij je nieuwe werkgever.

Een vaardigheden-cv toont daarentegen alleen de belangrijkste vaardigheden die passen bij een vacature. Er hoeft ook geen chronologische volgorde te zijn. In plaats daarvan worden ze vermeld in volgorde van relevantie voor de functie.

Het doel van een vaardigheden-cv is om puur op basis van vaardigheden op te vallen bij recruiters. Zo vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Conclusie

Met al deze tips ligt je droombaan als receptionist binnen handbereik. Door vooraf tijd te besteden aan het plannen en samenstellen van een geweldig vaardigheden-cv, heb je meer kans om een mooie carrière op te bouwen.

Hier zijn enkele belangrijke tips voor het schrijven van een perfect vaardigheden-cv voor:

 • Neem voldoende tijd om je cv op te stellen.

 • Lees de functieomschrijving zorgvuldig en zoek de belangrijkste trefwoorden op.

 • Creëer een cv met informatie dat relevant is voor de functie.

 • Schrijf een kort, maar enthousiast persoonlijk profiel in je cv dat gericht is op de functie-eisen.

  Hier zijn een paar extra aandachtspunten voor het versturen van je cv:

 • Stuur je cv en motivatiebrief altijd in pdf-formaat.

 • Stuur geen andere documenten mee, tenzij hierom gevraagd wordt.

 • Controleer of je contactgegevens gemakkelijk te vinden zijn.

 • Vermeld de contactgegevens van je referenties niet op je cv.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op February 16 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv