CV

>

Ziekte of handicap vermelden op je cv

StarStarStarStarStar

Ziekte of handicap vermelden op je cv

door CVMaker

  • CV
  • · September 09 2022
  • · 2 min lezen
Ziekte of handicap vermelden op je CV

Inhoudsopgave

Het is een gevoelig punt. Je bent hersteld van een ernstige ziekte, of je hebt een chronische ziekte of een handicap. Ben je verplicht om dat te vermelden op je cv? Het antwoord is ontkennend. Je bent niet verplicht om dit te melden, behalve als de ziekte of handicap het uitoefenen van de te vervullen functie onmogelijk maakt. Het is wellicht een geruststelling om te weten dat er tijdens het sollicitatiegesprek geen vragen mogen worden gesteld over de gezondheidstoestand van de sollicitant.

Open kaart spelen

Ben je langdurig ziek geweest? Dan heb je waarschijnlijk langere tijd niet gewerkt. Kan een personeelsfunctionaris die je cv leest concluderen dat je hoogstwaarschijnlijk langdurig ziek bent geweest, dan is het beter om open kaart te spelen. Vermeld dan in je sollicitatiebrief dat je ziek bent geweest en inmiddels bent hersteld. Wellicht solliciteer je naar een functie waar je ziekteverleden positief gebruikt kan worden. Dan moet je de ziekte uiteraard vermelden in je cv en in je sollicitatiebrief.

Niet vermelden

Je bent niet verplicht om een ziekte of handicap te vermelden. Natuurlijk solliciteer je naar functies die je uitstekend kunt vervullen. Maak dan in brief en cv duidelijk waarom jij de meest kandidaat bent om de functie te vervullen. Er is geen reden om je ziekte of handicap te vermelden.

Vind je het eerlijk om wel je handicap of ziekte te vermelden in je cv en sollicitatiebrief. Die eerlijkheid wordt niet beloond. De ervaring heeft geleerd dat het noemen van een handicap of ziekte tot gevolg heeft dat je vrijwel nooit wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Door het niet te vermelden wordt je wellicht in de gelegenheid gesteld om een werkgever tijdens een sollicitatiegesprek duidelijk te maken waarom jij geschikt bent voor de baan die door hem wordt aangeboden.

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

Cv maken

Solliciteren met een zichtbare beperkingen

Sommige beperkingen zijn duidelijk zichtbaar. Je loop bijvoorbeeld mank na een ongeval. Ook een zichtbare beperking hoef je niet in je cv of sollicitatiebrief te vermelden. Door het wel te vermelden is de kans klein dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Laat vermelding van je zichtbare handicap dus beter achterwege. Door je positieve instelling en persoonlijkheid maak je zeker kans op een baan. Maak geen probleem van je zichtbare beperking. Waarschijnlijk doet een werkgever dat dan ook niet.

Solliciteren met een chronische ziekte

Stel dat je last hebt van chronische hoofdpijn. Je hebt er in je cv met geen woord over gerept, want je weet uit ervaring dat het hebben van chronische hoofdpijn het zoeken naar een baan niet gemakkelijk maakt.

Eindelijk ontvang je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Je weet dat je door je chronische hoofdpijn soms zal moeten verzuimen. Bovendien kun je bepaalde taken niet goed uitoefenen. Moet je vertellen over je chronische hoofdpijn tijdens een sollicitatiegesprek. Geen vraag met een eenvoudig antwoord. Vraag jezelf af of je in staat bent om de aangeboden functie kunt vervullen. Ontstaat er door het vervullen van de functie geen schade aan je gezondheid of aan de gezondheid van anderen? Kun je die vragen bevestigend beantwoorden? Dan is er geen reden om je chronische hoofdpijn ter sprake te brengen tijdens het sollicitatiegesprek.

Stel dat de chronische hoofdpijn of een andere chronische ziekte geen negatieve invloed heeft op je functioneren. Vermeld de chronische ziekte dan niet in je cv. Vertel het ook niet tijdens het sollicitatiegesprek. Waarschijnlijk ben je heel geschikt om de aangeboden functie te vervullen. Het vinden van een goede werknemer is voor een werkgever het belangrijkste. Dat kan uiteraard ook een werknemer met een chronische handicap zijn.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op September 09 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv