Besteed voldoende aandacht aan de lay-out van je cv

Ben je bezig met het maken van een cv? Bedenk dan dat niet alleen een goede inhoud van belang is. Een goede lay-out of vormgeving is zeker zo belangrijk. Een niet overzichtelijk cv wordt door veel recruiters immers direct terzijde gelegd. Wil je een reële kans maken om op te vallen tussen de vele sollicitanten? Dan is zowel een goede inhoud als een goede lay-out van levensbelang. Als je het lastig vindt om een goede lay-out te kiezen, neem dan een kijkje tussen onze cv voorbeelden en kies eentje die het beste bij je past.

Tips voor een goede lay-out

  • Gebruik een klassieke en stijlvolle schreefletter. Door niet te kiezen voor de veel gebruikte lettertypes Times Roman en Arial kun je je onderscheiden van andere sollicitanten.
  • Voorzie je cv van afbeeldingen die passen bij de functie die je ambieert. Je kunt een afbeelding als achtergrond gebruiken. Ook kun je tabellen, grafieken en een pasfoto toevoegen. Bedenk dat overdaad schaadt. Het moet wel een overzichtelijk cv blijven. Door goed gebruik te maken van passende afbeeldingen kun je opvallen tussen de vele cv’s die recruiters onder ogen krijgen.
  • Door een foto toe te voegen wordt je cv persoonlijker. Zorg wel voor een passende foto. Met een grappige vakantiefoto of charmante selfie val je weliswaar op, maar je maakt hoogstwaarschijnlijk niet de juiste indruk. Kies dus voor een passende, professionele foto.
  • Eenvoud bevordert de overzichtelijkheid. Maak dus een eenvoudige lay-out met ruime marges. De overzichtelijkheid van de tekst wordt ook beter als je tussenkopjes gebruikt, want tussenkopjes geven aan waar welke informatie te vinden is op je cv.
  • Maak gebruik van duidelijke rubrieken in je cv. Gebruikelijk zijn de volgende rubrieken: Persoonsgegevens, Opleidingen, Cursussen/Vaardigheden/Talenkennis, Overige activiteiten en interesses. Wil je meer weten over een overzichtelijke rubrieksindeling? Op het internet vind je diverse sjablonen.
  • Zorg dat er voldoende witregels zijn tussen de verschillende rubrieken. De lezer van je cv moet immers kunnen zien welke informatie bij elkaar hoort. Een cv met witruimtes op de juiste plaatsen maakt een overzichtelijke en verzorgde indruk.
  • Je kunt ook overwegen om gebruik te maken van bullet points. In dit artikel worden ze ook gebruikt. Dankzij de bullets kun je veel informatie overzichtelijk weergeven. In je cv kun je bullets bijvoorbeeld gebruiken om de vakken van je gevolgde opleiding of de verschillende cursussen die je hebt gevolgd overzichtelijk en met gebruik van weinig woorden te vermelden.
  • Wil je opvallen door kleuren te gebruiken? Bedenk dan dat donkere kleuren je cv minder leesbaar kunnen maken, terwijl felle kleuren pijnlijk kunnen zijn voor de ogen. Overdadig kleurgebruik kan de overzichtelijk van je cv schaden.
  • Gebruik alleen kleuren als het past bij de functie die je ambieert. Vaak kun je dus volstaan met het gebruiken van zwarte letters op een witte ondergrond.

Het belang van een verzorgd cv

Een verzorgd cv is duidelijk, overzichtelijk en goed leesbaar. Bovendien vind je in een verzorgd cv geen typefouten, en grammaticale slordigheden, spelfouten. Een verzorgd cv nodigt uit tot lezen. Een onverzorgd, onoverzichtelijk cv leidt al snel tot gebrek aan belangstelling. Recruiters nemen dan niet de moeite om je cv te lezen. Natuurlijk wil je voorkomen dat je cv snel in de prullenmand verdwijnt. Zorg daarom voor een duidelijk en overzichtelijk cv zonder spelfouten.

Overweeg om je cv te laten checken door het iemand te laten lezen. Wellicht spoort hij fouten op of geeft hij nuttige tips. Het is niet onwaarschijnlijk dat bepaalde fouten of onregelmatigheden je zelf niet zijn opgevallen. Het laten checken van je cv kan dus leiden tot een (nog) beter verzorgd cv.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Ga aan de slag met jouw CV

En maak 65% meer kans op een baan