CV

>

Hoe schrijf je een simpel cv?

StarStarStarStarStar

Hoe schrijf je een simpel cv?

door Dani van Rooij

 • CV
 • · July 05 2023
 • · 5 min lezen
simpel cv maken

Inhoudsopgave

Ben je net afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan? Of misschien zoek je een nieuwe uitdaging in je carrière. Als je je in een van deze situaties bevindt, heb je een indrukwekkend cv nodig om jezelf een voorsprong te geven op de andere sollicitanten.

Een cv schrijven is geen eenvoudige klus; die twee pagina's bepalen of je op gesprek wordt uitgenodigd. Daarom is de druk hoog om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Het goede nieuws is dat je niet in je eentje aan je cv hoeft te werken. Hier is een handleiding met details over wat je in je cv moet opnemen, wat je moet weglaten en wat werkgevers verwachten.

Welke onderdelen op je cv zijn een must have?

Jouw cv moet de volgende onderdelen bevatten om de recruiter van voldoende informatie te kunnen voorzien:

Persoonlijke gegevens

Hoewel het vermelden van contactinformatie erg simpel is, zou het je verbazen hoeveel mensen sommige gegevens vergeten op te schrijven. Je moet je volledige naam, adresgegevens, persoonlijk e-mailadres en een mobiel telefoonnummer vermelden. Additionele informatie die je kunt verstrekken, is je LinkedIn-profiel en een professionele website.

Tip: zorg ervoor dat het e-mailadres dat je gebruikt professioneel is en dat je voicemail representatief overkomt.

Ga aan de slag met jouw cv!

Cv maken

Persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel is een doorslaggevend onderdeel van het cv en door de opvallende positie ervan, zal de recruiter dit onderdeel als eerste zien. Je doel bij het schrijven van een persoonlijke samenvatting, is om een kort en bondig overzicht van jezelf te weergeven. Welke belangrijke eigenschappen heb je? Welke toegevoegde waarde(n) bezit je? Het persoonlijk profiel is een korte alinea van twee tot drie zinnen, maar de woorden moeten de HR-medewerker ervan overtuigen dat jouw cv, het lezen waard is.

Verwerk de volgende elementen in je persoonlijk profiel:

 • Wie ben je?

 • Wat zoek je?

 • Wat zijn je ambities?

 • Waar sta je voor?

 • Wat blink je in uit?

Tip: schrijf to the point, vermijd irrelevante informatie.

Werkervaring

Het onderdeel werkervaring is het middelpunt van je cv. Het is belangrijk dat je ze op een a-chronologische volgorde. Dit houdt in dat je de meest recente baan eerst noteert.

Weergeef deze informatie zoals in de onderstaande volgorde:


 • Officiële functietitel: elke werkervaring moet beginnen met een officiële functietitel in vetgedrukte letters. De professionele titels tonen de voortgang van jouw loopbaan aan

 • Bedrijf en locatie: Geef de naam van de organisatie op, het adres en de stad waar je hebt gewerkt (adres van de vorige job hoeft er volgens mij niet bij)

 • Duur dienstverband: Vermeld de periode dat je bij de organisatie hebt gewerkt door de maand en het jaar waarin je bent begonnen en de datum waarop je bent vertrokken, te vermelden

 • Taken en verantwoordelijkheden : Geef een korte samenvatting van je verantwoordelijkheden en taken voor elke functie. Ze moeten wel relevant zijn voor de functie die je zoekt 

 • Prestaties: prestaties laten zien hoe goed je je werk hebt gedaan. Hier kan je een lijst met statistieken en cijfers weergeven die jouw prestaties aantonen. Gebruik dit onderdeel om werkgevers te overtuigen dat je waarde kunt toevoegen aan hun organisatie

Opleiding

Vermeld, net zoals bij het onderdeel werkervaring, je opleiding(en) op een a-chronologische volgorde. Noteer de naam van de instelling, afstudeerdatum en diploma.

Indien je net bent afgestudeerd, vermeld dan het titel van je afstudeerscriptie, eventuele cursussen die relevant zijn voor de baan, je beste prestaties en andere academische activiteiten.

Vaardigheden

Benoem minimaal vijf relevante vaardigheden opnemen voor de functie waarnaar je op zoek bent. Technische vaardigheden zijn taakgerichte harde vaardigheden (hard skills) zoals website ontwikkeling, IT-vaardigheden en statistische modellering. Je soft skills omvatten effectief communiceren, probleemoplossend vermogen en kritisch denken. Je moet jouw taalniveau vermelden en misschien kort illustreren hoe je deze vaardigheden in het verleden hebt gebruikt. Het is essentieel om relevant te blijven en moet je de kwalificaties in de advertentie afstemmen op je vaardigheden.

Welke onderdelen kan je weggelaten op een simpel cv?

De volgende onderdelen zijn optioneel, maar je kunt ze eventueel gebruiken om je cv meer inhoud te geven:

 • Foto: een foto is optioneel. Het is afhankelijk van een aantal factoren, zoals sector en bedrijf waarvoor je solliciteert

 • Vrijwilligerswerk: weergeeft een geweldige ervaring op je cv en het toont ook je passies en interesses buiten je carrière aan

 • Talen: als je meerdere talen kunt spreken, vermeld deze dan zo lang ze relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert

 • Onderscheidingen en prijzen: voeg relevante onderscheidingen en gewonnen prijzen die je tijdens je loopbaan hebt ontvangen toe, en je krijgt gemakkelijk een uitnodiging om op gesprek te gaanHobby's en interesses: je kunt je passies vermelden, maar lieg niet en vermeld geen algemene hobby's, zoals films kijken of naar muziek luisteren

 • Hobby's en interesses: je kunt je passies vermelden, maar lieg niet en vermeld geen algemene hobby's, zoals films kijken of naar muziek luisteren

 • Conferenties: als je in het verleden belangrijke evenementen en / of conferenties hebt bijgewoond die verband met je branche hebben, moet je deze op je cv ook onder de aandacht brengen

Ga aan de slag met jouw cv!

Cv maken

Wat kan je het beste achterwege laten op je cv?

De volgende punten verspillen tijd en ruimte op jouw cv:

Referenties Tijdens het solliciteren wil je aangenomen worden en referenties voegen hier geen directe waarde aan toe. Echter, kan de recruiter expliciet vragen om referenties te vermelden. Daarom kan je deze sectie negeren of een bijlage toevoegen die aangeeft dat je bereid bent om op verzoek referenties te verstrekken.

Tabellen en grafieken Sommige mensen gebruiken mooie tabellen om hun competentieniveaus aan te tonen. Tabellen en grafieken voegen echter geen waarde toe en kan je daarom in plaats van grafieken, het beste cijfers en relevante statistieken weergeven.

Leugens Eerlijkheid helpt je om ongemakkelijke en gênante situaties tijdens het wervingsproces te voorkomen. Verstrek geen valse of incorrecte informatie. Als je met een ijverige recruiter te maken hebt, kan je ervan uitgaan dat jouw informatie op feiten wordt gecontroleerd. Ook moet je de gaten in je cv niet verbergen. Elke loopbaanonderbreking moet goed worden uitgelegd. Je kunt vaardigheden noemen die je hebt geleerd toen je niet aan het werk was.

Hoe om te gaan met weinig of geen ervaring?

Het vinden van een baan met weinig ervaring is niet makkelijk, maar laat dit jou niet weerhouden. Hier zijn een paar ideeën om je te helpen bij het scoren van sollicitatiegesprekken:

Haal meer uit jouw persoonlijk profiel Gebruik het persoonlijk profiel om te benadrukken waarom jij de ideale kandidaat voor de baan bent. Schrijf over je vaardigheden en laat je persoonlijkheid naar voren komen. Vertel geen lange verhalen en geef beknopte informatie.

Laat je vaardigheden uitblinken Zelfs als je geen werkervaring hebt, zijn jouw opgedane kennis en vaardigheden van universiteits- en vrijwilligers-programma's zeer waardevol. Sommige van de skills die je eerder hebt opgedaan, zijn in verschillende branches van toepassing en zou de recruiter je cv op deze manier alsnog kunnen overwegen.

Kies zoekwoorden zorgvuldig Als de recruiter een screening software gebruikt, moet je relevante trefwoorden in je cv noemen om ervoor te zorgen dat je de screening doorstaat. Relevante zoekwoorden vergroten de kans dat jouw cv de recruiter bereikt.

Het schrijven van een kort en bondig cv, is noodzakelijk om een interview en een baan te scoren.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op July 05 2023

StarStarStarStarStar

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv