CV voorbeelden

DropDown

Acteur

StarStarStarStarStar

Acteur

Wheaton is een professionele keuze die je in staat stelt om een indrukwekkend en overzichtelijk acteur cv te creëren. Het strakke en georganiseerde ontwerp biedt een professionele uitstraling, waardoor het ideaal is voor de entertainmentindustrie, casting en audities.

Gebruik dit cv

"Ik ben een gedreven acteur met ervaring in theater, stemwerk en modellenwerk. Ik leer snel scripts en lever sterke optredens. Mijn uithoudingsvermogen en stembeheersing zijn opmerkelijk. Ik ben goed in het volgen van aanwijzingen en streef ernaar om boeiende optredens neer te zetten die het publiek betoveren."

Jonathan Anderson - Acteur

Cv voorbeeld acteur

Inhoudsopgave

Hoe maak je een acteur cv? Tips, tricks en voorbeelden!

Als je dol bent op acteren en graag een carrière in deze branche wilt, dan is het belangrijk om een goed cv te hebben. Een cv is een document waarin je jouw opleiding, vaardigheden en ervaringen opschrijft, zodat casting directeuren kunnen zien wat je in huis hebt. Acteren is een competitieve wereld, maar met de juiste aanpak kun je jezelf onderscheiden van anderen en meer kansen krijgen.

Dit artikel is bedoeld om je te helpen bij het maken van een overtuigend cv. Het is eigenlijk net als een optreden op het podium of op het scherm. Je wilt een blijvende indruk maken en laten zien wat je kunt. We geven je tips en voorbeelden om je cv zo goed mogelijk te maken, zelfs als je nog niet zoveel ervaring hebt. Onze cv templates zijn speciaal ontworpen om op te vallen bij casting directeuren en professionals in de industrie.

Ga aan de slag met jouw cv!

Begin hier

Hoe begin je?

Als je een belangrijke rol wilt krijgen in films, theater of tv, dan begint dat met een goed cv. Je moet laten zien wat je kunt en dat je vastberaden bent om je carrière doelen te bereiken. In je cv als acteur moeten relevante ervaring, opleiding en vaardigheden staan die passen bij de banen die je wilt.

Maar acteren gaat niet alleen om er goed uitzien en een rol spelen. Het vereist ook verschillende vaardigheden en het vermogen om verschillende taken uit te voeren. Of je nu op het scherm staat of op het podium, je zult moeten helpen met kostuums of rekwisieten, naar pasafspraken gaan, naar audities of shows reizen en samenwerken met het productieteam of casting directeuren. Als acteur moet je dus flexibel, goed kunnen communiceren en je kunnen aanpassen om succesvol te zijn.

Wat vermeld je op je cv?

Het kan best lastig zijn om te weten wat je op een cv van een acteur moet vermelden, net zoals bij je eerste auditie op het podium. Maar met wat hulp en zelfvertrouwen kun je de beste delen van je ervaring, vaardigheden en prestaties laten zien, zowel op papier als op het podium.

Bij het schrijven van je cv moet je een duidelijk en georganiseerd format gebruiken met aparte secties voor persoonlijke gegevens, een persoonlijk profiel, werkervaring, opleiding, vaardigheden en certificaten. Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk is, goed georganiseerd en makkelijk te lezen is.

Als je een acteur cv schrijft zonder ervaring, probeer dan andere dingen te benadrukken die jou bijzonder maken, zoals relevante vaardigheden, hobby's, prestaties en interesses die te maken hebben met deze branche. Als je praktische ervaring of vaardigheden hebt opgedaan door hobby's en interesses die te maken hebben met acteren, zingen of dansen, vermeld dat dan om je cv sterker te maken.

Zorg voor een sterk persoonlijk profiel

Bij het schrijven van een persoonlijk profiel voor je cv moet je een unieke samenvatting geven van je vaardigheden, ervaringen en prestaties om de aandacht te trekken van casting directeuren en werkgevers.

Je persoonlijk profiel moet dienen als een unieke introductie en de interesse wekken van casting directeuren om verder te kijken naar je cv. Het moet je unieke eigenschappen benadrukken, laten zien dat je veelzijdig bent als acteur en een idee geven van je passie voor kunst en optreden. Leer hoe je een goed persoonlijk profiel kunt schrijven dat past bij jouw carrièredoelen.

Persoonlijk profiel voorbeeld zonder ervaring

Ik ben een ambitieuze en enthousiaste drama-afgestudeerde die gepassioneerd is over acteren en de podiumkunsten. Ik leer snel, heb een sterk werkethos en sta open voor feedback om mezelf continu te verbeteren. Ik ben enthousiast om nieuwe kansen te verkennen om samen te werken met professionals uit de industrie en een carrière in de podiumkunsten na te streven.

Persoonlijk profiel voorbeeld van theateracteur

Ik ben een theateracteur met drie jaar ervaring in de theater- en entertainmentindustrie. Ik ben veelzijdig en kan me goed aanpassen, en ik heb ervaring op het podium, in films en op televisie. Ik heb een sterke controle over mijn stem, beweging en het ontwikkelen van personages. Ik werk graag samen en ben professioneel, en kan goed samenwerken met regisseurs, mede-acteurs en productieteams.

Persoonlijk profiel voorbeeld van stemacteur

Ik ben een toegewijde stemacteur met meer dan vijf jaar ervaring in de film- en luisterboeken industrie. Ik ben goed in samenwerken met verschillende teams om hoogwaardige media-inhoud te creëren die aanspreekt bij allerlei soorten publiek. Ik kan personages tot leven brengen door middel van krachtig stemwerk.

Persoonlijk profiel voorbeeld van een figurant

Ik ben een flexibele en betrouwbare figurant met oog voor detail en de vaardigheid om scènes tot leven te brengen. Ik begrijp goed hoe je personages kunt ontwikkelen en kan me aanpassen aan verschillende rollen en omgevingen. Ik ben goed in het opvolgen van aanwijzingen en zorg ervoor dat ik consistent ben tijdens het opnemen van meerdere scènes.

Benadruk je vaardigheden!

We raden aan om soft skills (zachte vaardigheden) in je persoonlijke profiel op te nemen en een aparte sectie te maken voor technische en harde vaardigheden.

Om succesvol te zijn in de branche, is het belangrijk dat je georganiseerd bent, efficiënt sessies kunt vastleggen, op tijd audities en repetities bijwoont, en nauw samenwerkt met het productieteam om hoogwaardig werk te leveren.

Het is nuttig om overdraagbare vaardigheden uit eerdere rollen te benadrukken als je weinig of geen werkervaring hebt of recent bent afgestudeerd.

Een figurant moet zich kunnen aanpassen en veelzijdige vaardigheden hebben om te kunnen schakelen tussen verschillende rollen, settings en aanwijzingen. Sterke samenwerkingsvaardigheden zijn essentieel om te communiceren en samen te werken met anderen op de set. Doorzettingsvermogen, veerkracht en zelfdiscipline zijn ook nodig om gemotiveerd te blijven om scènes te oefenen en te herhalen.

Een stemacteur moet uitstekende stembeheersing, uithoudingsvermogen, duidelijke articulatie en improvisatie vaardigheden hebben. Ook het aanpassen aan verschillende vocale stijlen, personages, accenten en dialecten is belangrijk. Daarnaast zijn vaardigheden in script analyse en interpretatie essentieel om emoties en persoonlijkheden effectief over te brengen via vocale prestaties.

Voorbeelden van soft skills:

 • Creativiteit

 • Teamwork

 • Interpretatie

 • Emotionele intelligentie

 • Aanpassingsvermogen

 • Veelzijdigheid

 • Communicatie

 • Motivatie

 • Luisteren

 • Samenwerking

 • Veerkracht

 • Kritisch denken

 • Besluitvaardigheid

Voorbeelden van harde vaardigheden:

 • Zingen

 • Dansen

 • Improvisatie

 • Geheugen

 • Accenten / dialecten

 • Kostuumontwerp

 • Tijdsbeheer

 • Stem- en lichaamsbeheersing

 • Fysiek uithoudingsvermogen

 • Stemtraining

 • Scriptanalyse

 • Podiumtechniek

 • Technische kennis

Ga aan de slag met jouw cv!

Begin hier

Hoe vermeld je je werkervaring?

Of je nu op zoek bent naar een rol in televisie of film, om succesvol te zijn heb je een combinatie van waardevolle vaardigheden en relevante werkervaring nodig. Je moet aantonen dat je kennis hebt van de branche, effectief diverse taken kunt uitvoeren en begrip hebt van de creatieve en technische processen die hierbij komen kijken.

We raden aan om specifieke prestaties en verantwoordelijkheden uit vorige rollen, cursussen, stages of vrijwilligerswerk te benadrukken die vaardigheden zoals communicatie, teamwork, stem- of lichaamsbeheersing en choreografie illustreren.

Geef meetbare voorbeelden van hoe je succesvolle taken hebt voltooid, zoals het beheren van repetitie schema's, samenwerken met cast en crew, je aanpassen aan verschillende rollen of helpen bij de backstage en productieprocessen.

Benadruk eventuele prestaties, zoals leidende rollen in complexe scènes, het interpreteren van moeilijke teksten, samenwerken met regisseurs om het succes van de productie te verbeteren, of improviseren met mede-acteurs om unieke speelstijlen te creëren. Door concrete voorbeelden van werkervaring in je cv te gebruiken, laat je zien hoe de vaardigheden die je hebt opgedaan in eerdere rollen je hebben voorbereid op succes.

Camera Flash

Tip!

Als je een aspirant-acteur bent met beperkte werkervaring, richt je dan op je belangrijkste sterke punten en vaardigheden.

Voorbeeld van werkervaring als figurant

Figurant | CV Maker Productions, 2022 - Heden

Ik draag bij aan de productie van verschillende televisieseries en films door diverse personages te spelen in verschillende omgevingen. Ik pas me aan verschillende rollen en aanwijzingen aan terwijl ik consistentie in mijn optredens behoud. Ik werk samen met andere acteurs, regisseurs en productieteams om authentieke en boeiende scènes te creëren.

Ik word erkend door casting managers vanwege mijn betrouwbaarheid en professionaliteit, omdat ik altijd op tijd op de set ben en het productieschema volg.

Ik heb een bewezen staat van dienst in het opvolgen van aanwijzingen van regisseurs, zodat ik naadloos in de algehele productie kan passen.

Ik word geprezen omdat ik me tijdens lange opnamedagen kan focussen en energie kan behouden, wat bijdraagt aan een positieve werkomgeving.

Voorbeeld van werkervaring als theateracteur

Acteur/Performer, Diverse Theaters, Nederland | 2021 - Heden

Ik speel verschillende rollen in toneelproducties, waarbij ik mijn uitzonderlijke acteervaardigheden, veelzijdigheid en toewijding aan het vertolken van karakters laat zien. Ik werk nauw samen met regisseurs, mede-acteurs en productieteams om veelzijdige optredens te creëren voor verschillende genres en stijlen. Ik leer uitgebreide dialogen en toneelaanwijzingen uit mijn hoofd, waarbij ik zorgvuldige voorbereiding en oog voor detail toon.

Ik word erkend voor opvallende optredens in leidende rollen, waardoor ik meerdere nominaties voor theaterprijzen heb ontvangen.

Ik heb samengewerkt met gerenommeerde theaterprofessionals, waardoor ik heb bijgedragen aan het succes van zeer gewaardeerde producties.

Ik heb een sterke band opgebouwd met mijn mede-castleden, wat heeft geleid tot een positieve en samenwerkende werkomgeving.

Voorbeeld van werkervaring als stemacteur

Stemacteur | CV Maker Productions, 2018 - 2020

Ik heb nauwkeurige documentatie bijgehouden van stemopnamesessies, scripts en projecttijdlijnen om een efficiënte workflow en tijdige levering te waarborgen. Ik heb samengewerkt met klanten en productieteams om de projectvereisten te begrijpen en hoogwaardige stemopnames te leveren die aansluiten bij hun visie. Ik heb innovatieve technieken en benaderingen toegepast om mijn stem acteerprestaties te verbeteren en boeiende personages neer te zetten.

Ik heb het proces voor stemopnames gestroomlijnd, waardoor de doorlooptijd van projecten efficiënter werd.

Ik heb bijgedragen aan een toename van 20% in de merkbekendheid door het inspreken van nationale televisiecommercials.

Ik heb effectieve communicatiestrategieën geïmplementeerd binnen het stemacteur team, waardoor de samenwerking en de resultaten van projecten verbeterden.

Als je meer inspiratie nodig hebt voor het schrijven van dit gedeelte, lees dan meer over het vermelden van prestaties op ons cv.

Hoe zit het met je opleidingen?

Acteurs hebben allemaal verschillende soorten trainingen, ervaringen en kansen die bijdragen aan hun carrière. Ze nemen vaak deel aan workshops, masterclasses en netwerkevenementen om hun vaardigheden uit te breiden en op de hoogte te blijven van trends in de branche.

Om acteur te worden in Nederland, heb je geen specifieke kwalificaties nodig. Echter, formele training en onderwijs kunnen je vaardigheden aanzienlijk verbeteren en je kansen op succes in de branche vergroten. Daarom volgen veel acteurs hoger onderwijs of gespecialiseerde training om hun vakmanschap te ontwikkelen en een concurrentievoordeel te behalen.

Bij het vermelden van je opleidingen is het belangrijk om basisinformatie op te nemen, zoals de naam van de school, locatie, data en behaalde graad of certificaat. We raden ook aan om de specifieke onderwijs vereisten en werkgelegenheidskansen te onderzoeken die het beste aansluiten bij jouw carrièredoelen.

Enkele veel voorkomende opleidingen voor acteurs in Nederland zijn:

Hedendaags Theater, Acteren of Musicaltheater om je carrière verder te brengen. Over het algemeen garandeert een masterdiploma geen acteerrol of hoge inkomsten na het afstuderen.

MBO: Je kunt een MBO-opleiding volgen, zoals MBO Niveau 2-certificaat in Podiumkunsten, MBO Niveau 3-diploma in Podiumkunsten - Acteren, HAVO in Drama en Theater of MBO Niveau 4-diploma in Spreken en Drama.

Drama school: Overweeg een cursus en lessen te volgen bij een drama- of acteerschool. Je kunt ook conservatoria bijwonen die gespecialiseerde training in acteren bieden. Deze scholen vereisen vaak audities voor toelating.

Vrijwilligerswerk: Praktische ervaring opdoen door vrijwilligerswerk te doen, lid te worden van drama- of theaterverenigingen en deel te nemen aan voorstellingen kan je vaardigheden ontwikkelen en een netwerk van contacten opbouwen.

Directe aanmelding: Sommige acteurs betreden het vakgebied door zich rechtstreeks voor rollen aan te melden of open casting calls bij te wonen, hoewel dit uitdagender kan zijn zonder formele training of ervaring.

Een agent vinden: Het hebben van een agent is niet strikt noodzakelijk, maar het kan je helpen bij het plannen van audities, het zoeken naar nieuwe kansen en het onderhandelen over contracten namens jou. Agents kunnen je ook helpen om via netwerken contacten in de branche te leggen en een acteerrol te vinden.

Als je meer tips nodig hebt, lees dan meer over het vermelden van je cursussen en certificaten in je cv.

Hoe vermeld je je opleidingen?

Bachelor of Arts in Acteren, CVMaker Drama School, 2018-2021

Relevante modules: Stem- en spraaktraining, Beweging en Fysiek Theater, Acteertechnieken

HAVO, CVMaker College, 2016-2018

Drama en Theaterstudies

Belangrijke vakken: Toneelstukanalyse, Acteermethoden, Theaterproductie

VMBO, CVMaker Middelbare School, 2012-2016

Nederlands, Engels, Wiskunde, Kunst, Filmstudies

Aanvullende vakken: Podiumvaardigheden, Scriptschrijven, Podiumtechniek

Lees hier meer over hoe je onderwijs op je cv kunt vermelden om je meest relevante prestaties te benadrukken.

Belangrijkste punten om te onthouden

Het maken van een modern cv is nu veel eenvoudiger met deze gids. Door een strategische aanpak te gebruiken bij het schrijven van je cv, zorg je ervoor dat je het beste van jezelf laat zien. We hebben uitgelegd hoe je een indrukwekkende lay-out voor een acteur cv kunt maken waarin je training, prestaties en speciale vaardigheden worden getoond, zelfs als je weinig ervaring hebt in de branche. We raden ook aan om een opvallende motivatiebrief te schrijven die je cv aanvult en casting directeuren indruk maakt, om je kansen op meer audities te vergroten.

Veelgestelde vragen

Heb ik een cv als acteur nodig?

Ja, we raden sterk aan om een goed geschreven cv te hebben. Voor de meeste rollen in Nederland is een cv essentieel voor audities en om de aandacht van casting directeuren te trekken. Een cv is je professionele portfolio waarin je je ervaring, opleiding en vaardigheden aan professionals in de branche laat zien.

Hoe lang moet mijn cv zijn?

Bij het schrijven van een cv in Nederland richt je je op 1-2 pagina's. Focus op essentiële details en volg de secties die in dit cv-voorbeeld worden benadrukt. Leg de nadruk op recente en relevante werkervaring, cursussen en prestaties die relevant zijn voor je op functies gerichte cv.

Hoe moet mijn cv eruit zien?

Als je je afvraagt hoe een cv eruitziet, kun je een cv-template vinden in deze gids en meer cv-voorbeelden op onze website. Je cv moet beknopt en goed gestructureerd zijn met een professioneel ontwerp. Lees meer informatie over hoe je je cv kunt verbeteren.

Wat moet ik niet opnemen in mijn cv?

Om een beknopt en professioneel cv te maken, moet je alleen de secties opnemen die in deze gids worden benadrukt. Vermijd het gebruik van informatie over werkervaring en vaardigheden die niet relevant zijn voor de branche of een functie. Houd het gericht door overbodige details te vermijden, zoals het toevoegen van te veel persoonlijke gegevens in je profiel samenvatting en het opnemen van referenties.

In welk bestandsformaat moet mijn cv zijn?

Sla je cv op als een PDF-bestand. Het PDF-formaat zorgt voor compatibiliteit en behoudt de opmaak en weergave van je cv op verschillende apparaten. Bovendien maakt het gemakkelijke weergave en delen mogelijk door casting directeuren en professionals in de branche.

Hoe vaak moet ik mijn acteer cv bijwerken?

Probeer je cv elke paar maanden bij te werken of telkens wanneer je significante nieuwe ervaringen of prestaties hebt om toe te voegen. Een bijgewerkt cv zorgt ervoor dat casting directeuren en professionals in de branche de meest actuele informatie hebben over je vaardigheden, opleiding en recent werk.

Moet ik een motivatiebrief toevoegen bij een sollicitatie?

Het toevoegen van een motivatiebrief bij je cv is optioneel, maar het kan voordelig zijn om er een mee te sturen met je sollicitatie. Een motivatiebrief is niet vereist, maar stelt je in staat om jezelf voor te stellen, je sterke punten te benadrukken en je persoonlijke interesse in de rol uit te drukken. Daarnaast kan een op maat gemaakte motivatiebrief je helpen een blijvende indruk achter te laten bij casting directeuren of agents.

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv